Evaluation of the nutritional status of hemodialyzedpatients
DOI:
https://doi.org/10.21784/IwP.2023.009Keywords
nutritional status, dialysis, chronicrenal failure, diet, hemodialysisAbstract
Introduction: The incidence of kidneydisease (CKD) increases with the aging of the world'spopulation. In Poland, itisabout 16%. The most commoncauses of CKD arediabetes and hypertension. Earlydiagnosis of thisdisease and implementation of actionsare of greatimportance.
Aim of the study: Evaluation of the nutritional status of hemodialysispatients.
Material and methods: The researchmethodused in thisworkis the method of diagnosticexamination and researchmethods. In thiswork, the surveytechnique and the use of a scalewereused as researchtechniques. Tools used in thiswork for Self-assessmentquestionnaire, subjectiveglobalassessment of nutritional status (SGA), NRS scale - Riskassessmentrelated to nutritional status.
Results: Results of a study of associationsbetweenmultiplenutritionalstatuses in hemodialysispatients.
Conclusions:
- Nutritional status does not significantlydepend on sociodemographicvariables.
- The nutritional status dependssignificantly on the appetite, quantity and size of eatenmeals. People whoseappetiteisverypoor and the number of mealsis small aresuspected of malnutritionormoderatemalnutrition. peoplewhoeat the rightamount of meals show a goodnutritional status
- Nutritional status dependssignificantly on the fluidsyou drink. In the group of patientstaking less than 3 glasses a day, theyaresuspected of malnutritionormoderatemalnutrition. Ifpatientstakemorefluids, theirnutritional status isnormal.
- The nutritional status dependssignificantly on the symptoms and severity of the disease. The occurrence of ailmentssuch as loss of appetite, nausea, diarrhoea, vomiting, anorexiamayresult in poornutritional status. Such a conclusioncan be drawnthanks to ourownresearch.
- Nutritional status does not significantlydepend on the level of knowledgeaboutpropernutrition. It depends, however, on the observance of itsrules. People who do not follow the rules of propernutrition show abnormalorsuspectednutritional status. Dialysispatientswho report thattheysometimesfollow the rules show normalnutritional status
References
Dąbrowski P., Olszanecka-Glinianowicz M., Chudek J. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii. 2011;7;4:229–237.
Kardasz M., Ostrowska L. Ocena sposobu żywienia pacjentów hemodializowanych o zróżnicowanym stopniu odżywienia, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. 2012;63;4:463 – 468.
Szczygieł B. Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie i rozpoznanie. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2011:33-36.
Szczygieł B., Ukleja A., Wójcik Z. Jak rozpoznać i leczyć niedożywienie związane z chorobą? Podręcznik dla lekarzy, pielęgniarek, położnych i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2013:25–31.
Biernat J., Wyka J. Stan odżywienia w aspekcie stanu zdrowia. Nowiny Lekarskie. 2011:209–212.
Pałubicka K., Kaczkan M., Małgorzewicz S., Król E., Białobrzeska B., Rutkowski B. Ocena wiedzy żywieniowej pacjentów z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego. Nefrologia i Dializoterapia Polska. 2013;17:56-60.
Gellert R., Durlik M., Małgorzewicz S. Raport 2019. Ogólnopolskie Badanie Pacjentów Nefrologicznych. Forum Nefrologiczne. 2020;13;3:149–163.
Laville M., Fouque D. Nutritionalaspect in hemodialysis. Kidney International. 2000;58;76:133 – 139.
Kucharska E., Bober J., Bogacka A., Woś M. Ocena żywienia pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek leczonych hemodializą. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 2008;41:161 - 167.
Szpanowska - Wohn A., Kolarzyk E., Lang - Młynarska D., Wójtowicz B. Ocena realizacji zaleceń dietetycznych przez pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek leczonych dializoterapią. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2006;87:221 - 227.
Kowal A., Lasota M., Trafalska E., Nowicki M. Niedostateczne przestrzeganie zaleceń dietetycznych wśród chorych dializowanych. Nefrologia i Dializoterapia Polska. 2018;22;2:56-60.
Griva K., Lai A.Y., Lim H.A., Yu Z., Foo M.W.Y., Newman S.P. Non-Adherence in Patients on PeritonealDialysis: A SystematicReview. PLOS ONE. 2014;9:e89001.
Kapka-Skrzypczak L. Subiektywna ocena jakości życia pacjentów dializowanych metodą dializy otrzewnowej oraz hemodializy. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2012;93;4:790-797.
Małgorzewicz S., Ciechanowski K., Kozłowska L., Katarzyna Krzanowska., Krzanowski M., Kaczkan K., Borek P., Jankowska M., Rutkowski B., Dębska-Ślizień A. Zasady żywienia w przewlekłej chorobie nerek — stanowisko Grupy Roboczej Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego. Forum Nefrologiczne 2019;12;4:240–278.
Białobrzeska B., Dębska-Ślizień A. Pielęgniarstwo Nefrologiczne. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2003:40-46,47-49.
Małgorzewicz S., Czajka Beata., Kaczkan M., Dębska-Ślizień A., Rutkowski B. Niedożywienie białkowo-kaloryczne — rozpoznawanie i monitorowanie. Forum Nefrologiczne 2013;6;2:77–83.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 692
Number of citations: 0