Evaluation of the nutritional status of elderly hospitalized patients
DOI:
https://doi.org/10.21784/IwP.2022.021Keywords
assessment, nutritional status, patient, hozpitalization, old ageAbstract
Introduction. Human aging is an inevitable process. This is influenced by both internal and environmental factors. It is believed that an elderly person requires constant care in every aspect of life, is disabled and infirm.
Aim. Assessment of nutritional status, knowledge, and awareness of healthy eating among patients over 60 years of age.
Material and methods. The study included a group of 100 elderly hospitalized patients. For the purposes of the study, the diagnostic survey method was used, and the MNA test was the research tool.
Results. The most respondents are people who have a normal nutritional status, and the least malnourished. A higher rate of people with normal nutritional status was noted in the group of women. However, the number of women was slightly higher than the number of males. The highest average screening score was recorded in the 60-65 age group and the highest rate of nutritional status in this age group. Considering the level of education, the most people with a proper nutritional status were recorded in people with secondary education. A higher result of the screening test was recorded in the group of city residents, married people and people who described their economic conditions as good. Studies in elderly patients showed that people with normal body weight were significantly more likely to be malnourished than people who were overweight. Based on the above, it can be concluded that the higher the BMI, the lower the likelihood of the appearance of malnutrition. The highest rate of proper nutritional status was recorded in people with android body type.
Conclusions. Gender, age, education, marital status, place of origin does not affect the nutritional status of patients hospitalized in old age. Economic conditions, WHR results, BMI have an impact on the nutritional status of patients hospitalized in old age.
References
Cierzniakowska K., Szewczyk M., Kozłowska E. Ocena stanu odżywienia chorych w podeszłym wieku hospitalizowanych na oddziale chirurgicznym. Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2017;11(2):62.
Kawalec- Kajstura E., Rewiuk K., Puto G. Kompleksowa ocena stanu odżywienia osób starszych- wybrane metody i narzędzia. Gerontologia Polska 2019;27:59-65.
Wysokiński M., Fidecki F. Ocena stanu odżywienia wieku podeszłym. Geriatria, 2019;13:20-27.
Kamińska M., Brodowski J. Ocena zagrożenia niedożywieniem pacjentów w wieku podeszłym objętych podstawową opieką zdrowotną w kontekście ryzyka upadków. Medycyna Ogólna Nauk Zdrowotnych. 2013;19(4):544-548.
Głowacka M., Haor B., Zabielska P. i wsp. Selected anthropometric measurements and mini nutritional assessment in relation to same predictive factors of undernourishment in the elderly. Wybrane pomiary antropometryczne i MNA (mini nutritional assessment) a niektóre czynniki predykcyjne niedożywienia osób starszych. Pomeranian J Life Sci. 2018;64(4):60-67.
Pieszko M., Kowalczyk A. Analiza związku pomiędzy stanem odżywienia a jakością życia osób po 60. roku życia. Bromat. Chem. Toksykol. Gdańsk 2020:158- 168.
Strugała M., Wieczorowska-Tobis K. Ocena stanu odżywienia pacjentów Oddziału Geriatrycznego w kontekście ich sprawności funkcjonalnej. Geriatria. 2011;5:89-93.
Ulatowska A., Bączyk G. Ocena stanu odżywienia pacjentów w podeszłym wieku, umieszczonych w oddziale geriatrycznym, dokonana za pomocą skali MNA. Pielęgniarstwo Polskie. 2016;1(59):30-36.
Borowiak E., Barylska A. Problemy seniorów przebywających w Domu Dziennego Pobytu wyzwaniem dla pielęgniarki. Problemy Pielęg. 2007;15:13-9.
Bartosiak E., Maaier K. Factors influencing nutritional status of patientstreated due to aplastic and iron deficiency anemia. Palliatyve Medicine in Practise. 2019;13(1):1-10.
Skokowska B., Dyk D., Miechowicz I. Realizacja zapotrzebowania kalorycznego u chorych w podeszłym wieku. Nowiny Lekarskie. Poznań 2013:108- 111.
Wyka J. Stan odżywienia ludzi po 60. roku życia w aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wrocław 2009.
Cuervo M., Ansorena D., Garcia A. i wsp. Food Consumption Analysis in Spanish Elderly Based upon the Mini Nutritional Assessment Test. Ann Nutr Metab. 2008;52:299-307.
Cuske P., Krzymińska-Siemaszko R. Sposób żywienia osób starszych z prawidłowym stanem odżywienia według skali MNA. Post Diet Geriatric Gerontol. 2016;3:38-48.
Dymkowska- Malesa M., Swora- Cwynar E., Karczewski J. Stan odżywienia i skład ciała osób starszych jako przesłanki do stosowania żywienia dietetycznego. Forum Zaburzeń Metabolicznych. Koszalin 2017;7 (1):28-34.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 409
Number of citations: 0