The eating habits and eating disorders of adolescents in high schools
DOI:
https://doi.org/10.21784/IwP.2022.014Keywords
adolescents, nutrition, meals, disorders, obesity, bulimia, anorexia, BMIAbstract
Admission. Incorrect eating habits among young people have negative health effects, the consequences of which can be dangerous.
Aim. The goal of this study is to assess the eating habits, knowledge and awareness of healthy eating among the examined adolescents through the prism of the risk of eating disorders.
Material and methods. The eating habits of adolescents through the prism of eating disorders were studied using the method of diagnostic survey and estimation with the use of the author's own questionnaire. The research procedure was also prepared on the basis of the original version of the EAT-26 and ORTO-15 questionnaires. The study was conducted among 70 people aged 15 to 19.
Results. Using the above-mentioned research tools, it was shown that bad eating habits in the studied group had a negative effect on the respondents. There are eating disorders, including obesity and overweight. However, the majority of the examined adolescents eat healthy, they show no problems in the physical, mental and social spheres. They have the correct body weight appropriate to their age.
Conclusions. Incorrect eating habits of adolescents is an increasingly common problem nowadays, which is faced by a large number of society. Excessive consumption of meals, lack of regularity, avoiding the first breakfast, eating fast-food or high-sugar meals, provoking vomiting becomes the main cause of abnormal body weight. This leads to a number of negative consequences, namely the physical and mental health of young people deteriorates, and there is also an eating disorder. Most of the adolescents who were tested showed knowledge of healthy eating and showed no abnormal eating disorders. However, among the respondents there were young people who need to introduce health education so that they can begin to eliminate bad eating habits.
References
Jarosz M. Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Wydawnictwo Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008.
Jarosz M., Wolnicka K., Kłosowska J. Czynniki środowiskowe związane z występowaniem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży, Borgis - Postępy Nauk Medycznych. Warszawa 2011.
Wojciechowska J. Rodzinne środowisko jako istotny czynnik kształtowania nawyków żywieniowych. Pielęgniarstwo Polskie Wydawnictwo Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Poznań 2014;1(51):34-40.
Duda G., Wichura- Demska A., Wpływ wybranych czynników socjodemograficznych na poziom wiedzy osób zdrowych dotyczącej racjonalnego żywienia. Nowinki Lekarskie, Poznań 2008;77,4:290–293
Jerzak M. Zaburzenia psychiczne i rozwojowe u dzieci a szkolna rzeczywistość. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
Mlak R., Homa-Mlak R., Małecka- Massalska T. Problem nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży. Przegląd Pediatryczny, Lublin 2007; 46; 4:32-38.
Nowak Paweł F., Barcicka P., Poziom zachowań zdrowotnych kieleckich licealistów, Probl Hig Epidemiol, Kielce 2015;96,(1):157-161.
Zięba- Kołodziej., Na marginesie zdrowia czyli o zachowaniach zdrowotnych młodzieży szkół ponadgimnazjalnych, Nowinki Lekarskie, Tarnobrzeg 2012; 81,4:330–336.
Kocka K., Bartoszek A., Fus M., Rząca M., Łuczyk M., Bartoszek A., Muzyczka K., Nowicki G., Ślusarska B., Nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna młodzieży szkół ponadgimnazjalnych jako czynniki ryzyka wystąpienia otyłości, Medicial Science Pulse. Wydawnictwo Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu, 2017.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 1360
Number of citations: 0