Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Język Polski
    • English
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • Announcements
  • Ethics
  • For Authors
    • Publishing terms
    • Review procedure
    • Editorial guidelines
  • About
    • Editorial Team
    • Scientific Council
    • Reviewers
    • Indexation
    • Publishing policy
    • Open Access policy
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Język Polski
  • English

Innovations in Nursing and Health Sciences

Assessment of the nutritional status and eating habits of primary school youth in terms of the selected risk civilization diseases
  • Home
  • /
  • Assessment of the nutritional status and eating habits of primary school youth in terms of the selected risk civilization diseases
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 7 No. 1 (2022) /
  4. Original

Assessment of the nutritional status and eating habits of primary school youth in terms of the selected risk civilization diseases

Authors

  • Aleksandra Michalak Provincial Specialist Hospital in Włocławek, 2nd Department of Internal Medicine

DOI:

https://doi.org/10.21784/IwP.2022.002

Abstract

Admission. Eating habits are formed from an early age. Proper nutrition is considered to be providing the necessary amount of nutrients with meals for genetically programmed growth, physical and mental activity, and tissue regeneration.
Objective. The aim of this study is to assess the nutritional status and dietary habits of elementary school adolescents in the context of determining risk factors for civilization diseases in the studied group in the future.
Materials and methods. In this study the method of diagnostic survey and estimation was used. The study was conducted using the IZZ Questionnaire, a questionnaire survey of our own authorship, and anthropometric measurements (height, weight).
Results. With the help of the above-mentioned research tools, it was shown that the average achieved score of health behaviour among the studied group of people is 79.04 (SD=9.35), which qualifies it as an average score. 26% percent of the respondents consume sweets daily and 29% choose fast food at least once a week. The study found no correlation between BMI and health behaviors. 8% of people were overweight, while 13% were underweight. In contrast, respondents with normal BMI showed higher scores for health behaviors, positive mental attitude, and preventive behaviors.
Conclusions. Place of residence and age do not affect health behaviors, but there is a significant correlation between gender and RR values of the respondents and their health behaviors. Respondents show a risk factor of frequent consumption of sweets, fast-food.

References

Jasińska M. Nawyki żywieniowe młodzieży gimnazjalnej ze środowiska

miejskiego i wiejskiego. Lubelski Rocznik Pedagogiczny. 2013;32:35-68.

Kolmaga A., Zimna-Walendzik E., Łaszek M., Niedźwiecka-Stadnik

M., Trafalska E., Szatko F. Ocena stanu odżywienia 16-letniej młodzieży

z łódzkich szkół ponadpodstawowych. Problemy Higieny i Epidemiologii.

;95:93-97.

Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. 2014:201-202.

Kulik T., Pacian A. Zdrowie publiczne. Wydawnictwo Lekarskie PZWL,

Warszawa. 2014:123,135.

Mendyk K., Antos-Latek K., Kowalik M., Pagacz K., Lewicki M., Obel E. Zachowania prozdrowotne w zakresie odżywiania i aktywności fizycznej

u dzieci i młodzieży szkolnej w wieku do 18. roku życia. Pielęgniarstwo

i Zdrowie Publiczne. 2017;26(1):13-17.

Cipora E., Smoleń E., Piecewicz H., Sobieszczański J., Zukow W., Sobieszczańska A. Zachowania żywieniowe młodzieży zamieszkałej na wsi. Cz. 2

Charakterystyka zachowań zdrowotnych w zakresie częstości spożywania posiłków i niektórych produktów spożywczych. Journal of Education, Health and Sport. 2016;6(13):334-348.

Sikora J., Ryba J., Zoldi D. Zachowania zdrowotne młodzieży szkół średnich

z Dąbrowy Tarnowej. Tarnowskie Colloquia Naukowe. 2017, 3(2):121-

Malczyk E., Całynik B., Zołteńka-Synowiec M., Kaptur E. Ocena stanu odżywienia dzieci w wieku 7-12 lat w aspekcie występowania otyłości. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2015;96(1):162-169.

Sztandera P., Szczepankowska-Wołowiec B., Kotela I. Ocena stanu odżywiania dzieci 7-10 letnich. Journal of Education, Health and Sport.

;7(5):197-208.

Michalska A., Huk-Wieliczuk E., Dziewulak A. Występowanie nadciśnienia tętniczego wśród uczniów w wieku 14-15 lat. Hygeia Public Health

;46(1):94-97.

Stefanowicz A., Kryszewska M., Stefanowicz J., Krajewska M., Kołodziejska A. Rola pielęgniarki szkolnej w promowaniu zdrowego stylu życia

u uczniów. Nowa Pediatria. 2016;20(4):161-167.

Innovations in Nursing and Health Sciences

Downloads

  • PDF (Język Polski)

Published

30.03.2022

How to Cite

1.
MICHALAK, Aleksandra. Assessment of the nutritional status and eating habits of primary school youth in terms of the selected risk civilization diseases . Innovations in Nursing and Health Sciences. Online. 30 March 2022. Vol. 7, no. 1, pp. 25-50. [Accessed 6 July 2025]. DOI 10.21784/IwP.2022.002.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 7 No. 1 (2022)

Section

Original

License

Copyright (c) 2022 Aleksandra Michalak

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Stats

Number of views and downloads: 679
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

Language

  • Język Polski
  • English
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop