Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Język Polski
    • English
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • Ogłoszenia
  • Etyka
  • Dla Autorów
    • Zasady publikowania
    • Proces recenzji
    • Zasady edytorskie
  • O czasopiśmie
    • Zespół redakcyjny
    • Rada Naukowa
    • Recenzenci
    • Indeksacja
    • Polityka wydawnicza
    • Polityka Open Access
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Język Polski
  • English

Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu

Ocena stanu odżywienia pacjentów hemodializowanych
  • Strona domowa
  • /
  • Ocena stanu odżywienia pacjentów hemodializowanych
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 8 Nr 2 (2023) /
  4. Artykuły oryginalne

Ocena stanu odżywienia pacjentów hemodializowanych

Autor

  • Natalia Stadnik Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku (absolwentka)
  • Anna Antczak-Komoterska Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku

DOI:

https://doi.org/10.21784/IwP.2023.009

Słowa kluczowe

stan odżywienia, dializa, przewlekła niewydolność nerek, deita, hemodializa

Abstrakt

Wstęp. Częstość występowania przewlekłej choroby nerek (PChN) wzrasta wraz ze starzeniem się społeczeństwa na świecie. W Polsce jest około 16%. Najczęstszymi przyczynami PChN jest cukrzyca i nadciśnienie tętnicze.  Bardzo duże znaczenie ma wczesne rozpoznanie tej choroby i wdrożenie działań.

Cel pracy. Ocena stanu odżywienia pacjentów hemodializowanych.

Materiał i metody. Metodą badawczą, którą zastosowano w tej pracy jest metoda sondażu diagnostycznego i metoda szacowania. W tej pracy jako techniki badawcze wykorzystano technikę ankietowania i korzystanie ze skali. Narzędzia jakie wykorzystano w tej pracy to Kwestionariusz ankiety własnego autorstwa, subiektywna globalna ocena stanu odżywienia (SGA), skala NRS – Ocena ryzyka związanego ze stanem odżywienia.

Wyniki.Wyniki badań wskazują zależność pomiędzy wieloma czynnikami na stan odżywienia pacjentów hemodializowanych.

Wnioski.

  1. Stan odżywienia nie zależy istotnie od zmiennych socjodemograficznych.
  2. Stan odżywienia zależy istotnie od apetytu, ilości i wielkości zjadanych posiłków. Osoby, u których apetyt jest bardzo słaby i ilość posiłków jest mała wykazują podejrzenie niedożywienia lub niedożywienie średniego stopnia. Osoby, które przyjmują prawidłową ilość posiłków wykazują prawidłowy stan odżywienia
  3. Stan odżywienia zależy istotnie od wypijanych płynów. W grupie pacjentów przyjmujących mniej niż 3 szklanki dziennie wykazują podejrzenie niedożywienia lub niedożywienie w średnim stopniu. W przypadku przyjmowania przez pacjentów większej ilości płynów, stan odżywienia jest prawidłowy.
  4. Stan odżywienia zależy istotnie od występujących dolegliwości i nasilenia choroby. Występowanie dolegliwości takich jak utarta apetytu, nudności, biegunka, wymioty, jadłowstręt może skutkować złym stanem odżywienia. Taki wniosek można wysunąć dzięki przeprowadzonym badaniom własnym.
  5. Stan odżywienia nie zależy istotnie od poziomu wiedzy na temat prawidłowego żywienia. Zależy natomiast istotnie od przestrzegania jego zasad. Osoby nieprzestrzegające zasad prawidłowego odżywiania wykazują nieprawidłowy stan odżywienia lub jego podejrzenie. Chorzy dializowani, którzy podali, że czasami przestrzegają zasad wykazują prawidłowy stan odżywienia.

Bibliografia

Dąbrowski P., Olszanecka-Glinianowicz M., Chudek J. Żywienie w przewlekłej chorobie nerek. Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii. 2011;7;4:229–237.

Kardasz M., Ostrowska L. Ocena sposobu żywienia pacjentów hemodializowanych o zróżnicowanym stopniu odżywienia, Roczniki Państwowego Zakładu Higieny. 2012;63;4:463 – 468.

Szczygieł B. Niedożywienie związane z chorobą. Występowanie i rozpoznanie. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2011:33-36.

Szczygieł B., Ukleja A., Wójcik Z. Jak rozpoznać i leczyć niedożywienie związane z chorobą? Podręcznik dla lekarzy, pielęgniarek, położnych i dietetyków. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2013:25–31.

Biernat J., Wyka J. Stan odżywienia w aspekcie stanu zdrowia. Nowiny Lekarskie. 2011:209–212.

Pałubicka K., Kaczkan M., Małgorzewicz S., Król E., Białobrzeska B., Rutkowski B. Ocena wiedzy żywieniowej pacjentów z przewlekłą chorobą nerek w okresie leczenia zachowawczego. Nefrologia i Dializoterapia Polska. 2013;17:56-60.

Gellert R., Durlik M., Małgorzewicz S. Raport 2019. Ogólnopolskie Badanie Pacjentów Nefrologicznych. Forum Nefrologiczne. 2020;13;3:149–163.

Laville M., Fouque D. Nutritionalaspect in hemodialysis. Kidney International. 2000;58;76:133 – 139.

Kucharska E., Bober J., Bogacka A., Woś M. Ocena żywienia pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek leczonych hemodializą. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 2008;41:161 - 167.

Szpanowska - Wohn A., Kolarzyk E., Lang - Młynarska D., Wójtowicz B. Ocena realizacji zaleceń dietetycznych przez pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek leczonych dializoterapią. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2006;87:221 - 227.

Kowal A., Lasota M., Trafalska E., Nowicki M. Niedostateczne przestrzeganie zaleceń dietetycznych wśród chorych dializowanych. Nefrologia i Dializoterapia Polska. 2018;22;2:56-60.

Griva K., Lai A.Y., Lim H.A., Yu Z., Foo M.W.Y., Newman S.P. Non-Adherence in Patients on PeritonealDialysis: A SystematicReview. PLOS ONE. 2014;9:e89001.

Kapka-Skrzypczak L. Subiektywna ocena jakości życia pacjentów dializowanych metodą dializy otrzewnowej oraz hemodializy. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2012;93;4:790-797.

Małgorzewicz S., Ciechanowski K., Kozłowska L., Katarzyna Krzanowska., Krzanowski M., Kaczkan K., Borek P., Jankowska M., Rutkowski B., Dębska-Ślizień A. Zasady żywienia w przewlekłej chorobie nerek — stanowisko Grupy Roboczej Polskiego Towarzystwa Nefrologicznego. Forum Nefrologiczne 2019;12;4:240–278.

Białobrzeska B., Dębska-Ślizień A. Pielęgniarstwo Nefrologiczne. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2003:40-46,47-49.

Małgorzewicz S., Czajka Beata., Kaczkan M., Dębska-Ślizień A., Rutkowski B. Niedożywienie białkowo-kaloryczne — rozpoznawanie i monitorowanie. Forum Nefrologiczne 2013;6;2:77–83.

Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu

Pobrania

  • PDF

Opublikowane

30.06.2023

Jak cytować

1.
STADNIK, Natalia & ANTCZAK-KOMOTERSKA, Anna. Ocena stanu odżywienia pacjentów hemodializowanych. Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu [online]. 30 czerwiec 2023, T. 8, nr 2, s. 60–81. [udostępniono 29.6.2025]. DOI 10.21784/IwP.2023.009.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 8 Nr 2 (2023)

Dział

Artykuły oryginalne

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 564
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Język / Language

  • Język Polski
  • English

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

stan odżywienia, dializa, przewlekła niewydolność nerek, deita, hemodializa
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa