Ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku
DOI:
https://doi.org/10.21784/IwP.2022.021Słowa kluczowe
ocena, stan odżywienia, pacjent, hospitalizacja, podeszły wiekAbstrakt
Wstęp. Starzenie się człowieka jest procesem nieuniknionym. Mają na to wpływ czynniki wewnętrzne, jak i środowiskowe. Uważa się, że osoba w podeszłym wieku wymaga ciągłej opieki w każdym aspekcie życia, jest niesprawna i niedołężna.
Cel. Ocena stanu odżywienia, wiedzy i świadomości zdrowego odżywiania wśród pacjentów w wieku powyżej 60 roku życia.
Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 100 pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku. Dla potrzeb pracy skorzystano z metody sondażu diagnostycznego, a narzędziem badawczym był test MNA.
Wyniki. Najwięcej badanych, to osoby u których odnotowano prawidłowy stan odżywienia, a najmniej niedożywionych. Wyższy wskaźnik osób z prawidłowym stanem odżywienia odnotowano w grupie kobiet. Jednak liczba kobiet nieznacznie była wyższa od mężczyzn. Najwyższą średnią punktowa badania przesiewowego odnotowano w grupie wiekowej 60-65 lat oraz najwyższy wskaźnik prawidłowego stanu odżywienia w tej grupie wiekowej. Biorąc pod uwagę poziom wykształcenia, najwięcej osób z prawidłowym stanem odżywienia odnotowano u osób z wykształceniem średnim. Wyższy wynik badania przesiewowego odnotowano w grupie mieszkańców miasta, osób zamężnych oraz określających swoje warunki ekonomiczne jako dobre. Badania na grupie pacjentów w podeszłym wieku wykazały, że osoby o prawidłowej masie ciała istotnie częściej były niedożywione niż osoby z nadwagą. Na podstawie powyższego można wywnioskować, że im wyższy wskaźnik BMI, tym mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się niedożywienia. Najwyższy wskaźnik prawidłowego stanu odżywienia odnotowano u osób z androidalnym typem sylwetki.
Wnioski. Płeć, wiek, wykształcenie, stan cywilny, miejsce pochodzenia nie ma wpływu na stan odżywienie pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku. Warunki ekonomiczne, wyniki WHR, BMI maja wpływ na stan odżywienie pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku.
Bibliografia
Cierzniakowska K., Szewczyk M., Kozłowska E. Ocena stanu odżywienia chorych w podeszłym wieku hospitalizowanych na oddziale chirurgicznym. Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2017;11(2):62.
Kawalec- Kajstura E., Rewiuk K., Puto G. Kompleksowa ocena stanu odżywienia osób starszych- wybrane metody i narzędzia. Gerontologia Polska 2019;27:59-65.
Wysokiński M., Fidecki F. Ocena stanu odżywienia wieku podeszłym. Geriatria, 2019;13:20-27.
Kamińska M., Brodowski J. Ocena zagrożenia niedożywieniem pacjentów w wieku podeszłym objętych podstawową opieką zdrowotną w kontekście ryzyka upadków. Medycyna Ogólna Nauk Zdrowotnych. 2013;19(4):544-548.
Głowacka M., Haor B., Zabielska P. i wsp. Selected anthropometric measurements and mini nutritional assessment in relation to same predictive factors of undernourishment in the elderly. Wybrane pomiary antropometryczne i MNA (mini nutritional assessment) a niektóre czynniki predykcyjne niedożywienia osób starszych. Pomeranian J Life Sci. 2018;64(4):60-67.
Pieszko M., Kowalczyk A. Analiza związku pomiędzy stanem odżywienia a jakością życia osób po 60. roku życia. Bromat. Chem. Toksykol. Gdańsk 2020:158- 168.
Strugała M., Wieczorowska-Tobis K. Ocena stanu odżywienia pacjentów Oddziału Geriatrycznego w kontekście ich sprawności funkcjonalnej. Geriatria. 2011;5:89-93.
Ulatowska A., Bączyk G. Ocena stanu odżywienia pacjentów w podeszłym wieku, umieszczonych w oddziale geriatrycznym, dokonana za pomocą skali MNA. Pielęgniarstwo Polskie. 2016;1(59):30-36.
Borowiak E., Barylska A. Problemy seniorów przebywających w Domu Dziennego Pobytu wyzwaniem dla pielęgniarki. Problemy Pielęg. 2007;15:13-9.
Bartosiak E., Maaier K. Factors influencing nutritional status of patientstreated due to aplastic and iron deficiency anemia. Palliatyve Medicine in Practise. 2019;13(1):1-10.
Skokowska B., Dyk D., Miechowicz I. Realizacja zapotrzebowania kalorycznego u chorych w podeszłym wieku. Nowiny Lekarskie. Poznań 2013:108- 111.
Wyka J. Stan odżywienia ludzi po 60. roku życia w aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wrocław 2009.
Cuervo M., Ansorena D., Garcia A. i wsp. Food Consumption Analysis in Spanish Elderly Based upon the Mini Nutritional Assessment Test. Ann Nutr Metab. 2008;52:299-307.
Cuske P., Krzymińska-Siemaszko R. Sposób żywienia osób starszych z prawidłowym stanem odżywienia według skali MNA. Post Diet Geriatric Gerontol. 2016;3:38-48.
Dymkowska- Malesa M., Swora- Cwynar E., Karczewski J. Stan odżywienia i skład ciała osób starszych jako przesłanki do stosowania żywienia dietetycznego. Forum Zaburzeń Metabolicznych. Koszalin 2017;7 (1):28-34.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 253
Liczba cytowań: 0