Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Język Polski
    • English
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • Ogłoszenia
  • Etyka
  • Dla Autorów
    • Zasady publikowania
    • Proces recenzji
    • Zasady edytorskie
  • O czasopiśmie
    • Zespół redakcyjny
    • Rada Naukowa
    • Recenzenci
    • Indeksacja
    • Polityka wydawnicza
    • Polityka Open Access
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Język Polski
  • English

Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu

Ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku
  • Strona domowa
  • /
  • Ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 7 Nr 4 (2022) /
  4. Artykuły oryginalne

Ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku

Autor

  • Emilia Grzywińska Zespół Szkół nr 3 we Włocławku, MZOZ Włocławek

DOI:

https://doi.org/10.21784/IwP.2022.021

Słowa kluczowe

ocena, stan odżywienia, pacjent, hospitalizacja, podeszły wiek

Abstrakt

Wstęp. Starzenie się człowieka jest procesem nieuniknionym. Mają na to wpływ czynniki wewnętrzne, jak i środowiskowe. Uważa się, że osoba w podeszłym wieku wymaga ciągłej opieki w każdym aspekcie życia, jest niesprawna i niedołężna.

Cel. Ocena stanu odżywienia, wiedzy i świadomości zdrowego odżywiania wśród pacjentów w wieku powyżej 60 roku życia.

Materiał i metody. Badaniem objęto grupę 100 pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku. Dla potrzeb pracy skorzystano z metody sondażu diagnostycznego, a narzędziem badawczym był test MNA.

Wyniki. Najwięcej badanych, to osoby u których odnotowano prawidłowy stan odżywienia, a najmniej niedożywionych. Wyższy wskaźnik osób z prawidłowym stanem odżywienia odnotowano w grupie kobiet. Jednak liczba kobiet nieznacznie była wyższa od mężczyzn. Najwyższą średnią punktowa badania przesiewowego odnotowano w grupie wiekowej 60-65 lat oraz najwyższy wskaźnik prawidłowego stanu odżywienia w tej grupie wiekowej. Biorąc pod uwagę poziom wykształcenia, najwięcej osób z prawidłowym stanem odżywienia odnotowano u osób z wykształceniem średnim. Wyższy wynik badania przesiewowego odnotowano w grupie mieszkańców miasta, osób zamężnych oraz określających swoje warunki ekonomiczne jako dobre. Badania na grupie pacjentów w podeszłym wieku wykazały, że osoby o prawidłowej masie ciała istotnie częściej były niedożywione niż osoby z nadwagą. Na podstawie powyższego można wywnioskować, że im wyższy wskaźnik BMI, tym mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się niedożywienia. Najwyższy wskaźnik prawidłowego stanu odżywienia odnotowano u osób z androidalnym typem sylwetki.

Wnioski. Płeć, wiek, wykształcenie, stan cywilny, miejsce pochodzenia nie ma wpływu na stan odżywienie pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku. Warunki ekonomiczne, wyniki WHR, BMI maja wpływ na stan odżywienie pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku.

Bibliografia

Cierzniakowska K., Szewczyk M., Kozłowska E. Ocena stanu odżywienia chorych w podeszłym wieku hospitalizowanych na oddziale chirurgicznym. Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne 2017;11(2):62.

Kawalec- Kajstura E., Rewiuk K., Puto G. Kompleksowa ocena stanu odżywienia osób starszych- wybrane metody i narzędzia. Gerontologia Polska 2019;27:59-65.

Wysokiński M., Fidecki F. Ocena stanu odżywienia wieku podeszłym. Geriatria, 2019;13:20-27.

Kamińska M., Brodowski J. Ocena zagrożenia niedożywieniem pacjentów w wieku podeszłym objętych podstawową opieką zdrowotną w kontekście ryzyka upadków. Medycyna Ogólna Nauk Zdrowotnych. 2013;19(4):544-548.

Głowacka M., Haor B., Zabielska P. i wsp. Selected anthropometric measurements and mini nutritional assessment in relation to same predictive factors of undernourishment in the elderly. Wybrane pomiary antropometryczne i MNA (mini nutritional assessment) a niektóre czynniki predykcyjne niedożywienia osób starszych. Pomeranian J Life Sci. 2018;64(4):60-67.

Pieszko M., Kowalczyk A. Analiza związku pomiędzy stanem odżywienia a jakością życia osób po 60. roku życia. Bromat. Chem. Toksykol. Gdańsk 2020:158- 168.

Strugała M., Wieczorowska-Tobis K. Ocena stanu odżywienia pacjentów Oddziału Geriatrycznego w kontekście ich sprawności funkcjonalnej. Geriatria. 2011;5:89-93.

Ulatowska A., Bączyk G. Ocena stanu odżywienia pacjentów w podeszłym wieku, umieszczonych w oddziale geriatrycznym, dokonana za pomocą skali MNA. Pielęgniarstwo Polskie. 2016;1(59):30-36.

Borowiak E., Barylska A. Problemy seniorów przebywających w Domu Dziennego Pobytu wyzwaniem dla pielęgniarki. Problemy Pielęg. 2007;15:13-9.

Bartosiak E., Maaier K. Factors influencing nutritional status of patientstreated due to aplastic and iron deficiency anemia. Palliatyve Medicine in Practise. 2019;13(1):1-10.

Skokowska B., Dyk D., Miechowicz I. Realizacja zapotrzebowania kalorycznego u chorych w podeszłym wieku. Nowiny Lekarskie. Poznań 2013:108- 111.

Wyka J. Stan odżywienia ludzi po 60. roku życia w aspekcie uwarunkowań żywieniowych, zdrowotnych, środowiskowych i socjodemograficznych. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wrocław 2009.

Cuervo M., Ansorena D., Garcia A. i wsp. Food Consumption Analysis in Spanish Elderly Based upon the Mini Nutritional Assessment Test. Ann Nutr Metab. 2008;52:299-307.

Cuske P., Krzymińska-Siemaszko R. Sposób żywienia osób starszych z prawidłowym stanem odżywienia według skali MNA. Post Diet Geriatric Gerontol. 2016;3:38-48.

Dymkowska- Malesa M., Swora- Cwynar E., Karczewski J. Stan odżywienia i skład ciała osób starszych jako przesłanki do stosowania żywienia dietetycznego. Forum Zaburzeń Metabolicznych. Koszalin 2017;7 (1):28-34.

Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu

Pobrania

  • PDF

Opublikowane

30.12.2022

Jak cytować

1.
GRZYWIŃSKA, Emilia. Ocena stanu odżywienia pacjentów hospitalizowanych w podeszłym wieku. Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu [online]. 30 grudzień 2022, T. 7, nr 4, s. 45–67. [udostępniono 29.6.2025]. DOI 10.21784/IwP.2022.021.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 7 Nr 4 (2022)

Dział

Artykuły oryginalne

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 302
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Język / Language

  • Język Polski
  • English

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

ocena, stan odżywienia, pacjent, hospitalizacja, podeszły wiek
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa