Nawyki żywieniowe młodzieży w szkołach średnich a zaburzenia odżywiania
DOI:
https://doi.org/10.21784/IwP.2022.014Słowa kluczowe
młodzież, żywienie, posiłki, zaburzenia, odżywianie, otyłosć, bulimia, anoreksja, BMIAbstrakt
Wstęp. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe wśród młodych ludzi niosą za sobą negatywne skutki zdrowotne, których konsekwencje bywają niebezpieczne.
Cel: Celem niniejszej pracy jest ocena nawyków żywieniowych wiedzy oraz świadomości zdrowego odżywiania wśród badanej młodzieży przez pryzmat ryzyka zaburzeń odżywiania.
Materiał i metody. Za pomocą metody sondażu diagnostycznego i szacowania, przy użyciu ankiety własnego autorstwa badano nawyki żywieniowe młodzieży w kontekście zaburzeń odżywiania. Procedurę badawczą przygotowano w oparciu o oryginalną wersję kwestionariusza EAT-26 i ORTO-15. Badanie przeprowadzono wśród 70 osób w wieku od 15 do 19 lat.
Wyniki. Wykazano, że złe nawyki żywieniowe w badanej grupie wpływają negatywnie na wybranych badanych. Dochodzi do zaburzeń odżywiania m.in. otyłości i nadwagi. Większość przebadanej młodzieży odżywia się zdrowo, nie wykazują oni problemów w sferze fizycznej, psychicznej i społecznej. Mają oni prawidłową masę ciała odpowiednią do ich wieku.
Wnioski. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe młodzieży są coraz częstszym problem w dzisiejszych czasach, z którym zmaga się duża grupa społeczeństwa. Nadmierne spożywanie posiłków, brak ich regularności, unikanie pierwszych śniadań, jedzenie posiłków typu fast-food lub z dużą zawartością cukru, prowokowanie wymiotów staje się główną przyczyną nieprawidłowej masy ciała. Prowadzi to do szeregu negatywnych konsekwencji, a mianowicie pogorszeniu ulega zdrowie fizyczne i psychiczne młodych ludzi, a także dochodzi do zaburzeń odżywiania. Większość młodzieży, która została poddana badaniu wykazała się wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania i nie wykazała nieprawidłowych zaburzeń odżywiania. Jednakże wśród ankietowanych znalazła się grupa młodzieży, u której konieczne jest wprowadzenie edukacji zdrowotnej, aby mogli oni zacząć niwelować złe nawyki żywieniowe.
Bibliografia
Jarosz M. Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Wydawnictwo Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008.
Jarosz M., Wolnicka K., Kłosowska J. Czynniki środowiskowe związane z występowaniem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży, Borgis - Postępy Nauk Medycznych. Warszawa 2011.
Wojciechowska J. Rodzinne środowisko jako istotny czynnik kształtowania nawyków żywieniowych. Pielęgniarstwo Polskie Wydawnictwo Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Poznań 2014;1(51):34-40.
Duda G., Wichura- Demska A., Wpływ wybranych czynników socjodemograficznych na poziom wiedzy osób zdrowych dotyczącej racjonalnego żywienia. Nowinki Lekarskie, Poznań 2008;77,4:290–293
Jerzak M. Zaburzenia psychiczne i rozwojowe u dzieci a szkolna rzeczywistość. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.
Mlak R., Homa-Mlak R., Małecka- Massalska T. Problem nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży. Przegląd Pediatryczny, Lublin 2007; 46; 4:32-38.
Nowak Paweł F., Barcicka P., Poziom zachowań zdrowotnych kieleckich licealistów, Probl Hig Epidemiol, Kielce 2015;96,(1):157-161.
Zięba- Kołodziej., Na marginesie zdrowia czyli o zachowaniach zdrowotnych młodzieży szkół ponadgimnazjalnych, Nowinki Lekarskie, Tarnobrzeg 2012; 81,4:330–336.
Kocka K., Bartoszek A., Fus M., Rząca M., Łuczyk M., Bartoszek A., Muzyczka K., Nowicki G., Ślusarska B., Nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna młodzieży szkół ponadgimnazjalnych jako czynniki ryzyka wystąpienia otyłości, Medicial Science Pulse. Wydawnictwo Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu, 2017.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 1360
Liczba cytowań: 0