Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Język Polski
    • English
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • Ogłoszenia
  • Etyka
  • Dla Autorów
    • Zasady publikowania
    • Proces recenzji
    • Zasady edytorskie
  • O czasopiśmie
    • Zespół redakcyjny
    • Rada Naukowa
    • Recenzenci
    • Indeksacja
    • Polityka wydawnicza
    • Polityka Open Access
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Język Polski
  • English

Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu

Nawyki żywieniowe młodzieży w szkołach średnich a zaburzenia odżywiania
  • Strona domowa
  • /
  • Nawyki żywieniowe młodzieży w szkołach średnich a zaburzenia odżywiania
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 7 Nr 3 (2022) /
  4. Artykuły oryginalne

Nawyki żywieniowe młodzieży w szkołach średnich a zaburzenia odżywiania

Autor

  • Dorota Kochman Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku, Wydział Nauk o Zdrowiu
  • Justyna Bartkowska Szkoła Podstawowa SPSK w Warząchewce

DOI:

https://doi.org/10.21784/IwP.2022.014

Słowa kluczowe

młodzież, żywienie, posiłki, zaburzenia, odżywianie, otyłosć, bulimia, anoreksja, BMI

Abstrakt

Wstęp. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe wśród młodych ludzi niosą za sobą negatywne skutki zdrowotne, których konsekwencje bywają niebezpieczne.

Cel: Celem niniejszej pracy jest ocena nawyków żywieniowych wiedzy oraz świadomości zdrowego odżywiania wśród badanej młodzieży przez pryzmat ryzyka zaburzeń odżywiania.

Materiał i metody. Za pomocą metody sondażu diagnostycznego i szacowania, przy użyciu ankiety własnego autorstwa badano nawyki żywieniowe młodzieży w kontekście zaburzeń odżywiania. Procedurę badawczą przygotowano w oparciu o oryginalną wersję kwestionariusza EAT-26 i ORTO-15. Badanie przeprowadzono wśród 70 osób w wieku od 15 do 19 lat.

Wyniki. Wykazano, że złe nawyki żywieniowe w badanej grupie wpływają negatywnie na wybranych badanych.  Dochodzi do zaburzeń odżywiania m.in. otyłości i nadwagi. Większość przebadanej młodzieży odżywia się zdrowo, nie wykazują oni problemów w sferze fizycznej, psychicznej i społecznej. Mają oni prawidłową masę ciała odpowiednią do ich wieku.

Wnioski. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe młodzieży są coraz częstszym problem w dzisiejszych czasach, z którym zmaga się duża grupa społeczeństwa. Nadmierne spożywanie posiłków, brak ich regularności, unikanie pierwszych śniadań, jedzenie posiłków typu fast-food lub z dużą zawartością cukru, prowokowanie wymiotów staje się główną przyczyną nieprawidłowej masy ciała. Prowadzi to do szeregu negatywnych konsekwencji, a mianowicie pogorszeniu ulega zdrowie fizyczne i psychiczne młodych ludzi, a także dochodzi do zaburzeń odżywiania. Większość młodzieży, która została poddana badaniu wykazała się wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania i nie wykazała nieprawidłowych zaburzeń odżywiania. Jednakże wśród ankietowanych znalazła się grupa młodzieży, u której konieczne jest wprowadzenie edukacji zdrowotnej, aby mogli oni zacząć niwelować złe nawyki żywieniowe.

Bibliografia

Jarosz M. Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Wydawnictwo Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008.

Jarosz M., Wolnicka K., Kłosowska J. Czynniki środowiskowe związane z występowaniem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży, Borgis - Postępy Nauk Medycznych. Warszawa 2011.

Wojciechowska J. Rodzinne środowisko jako istotny czynnik kształtowania nawyków żywieniowych. Pielęgniarstwo Polskie Wydawnictwo Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Poznań 2014;1(51):34-40.

Duda G., Wichura- Demska A., Wpływ wybranych czynników socjodemograficznych na poziom wiedzy osób zdrowych dotyczącej racjonalnego żywienia. Nowinki Lekarskie, Poznań 2008;77,4:290–293

Jerzak M. Zaburzenia psychiczne i rozwojowe u dzieci a szkolna rzeczywistość. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016.

Mlak R., Homa-Mlak R., Małecka- Massalska T. Problem nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży. Przegląd Pediatryczny, Lublin 2007; 46; 4:32-38.

Nowak Paweł F., Barcicka P., Poziom zachowań zdrowotnych kieleckich licealistów, Probl Hig Epidemiol, Kielce 2015;96,(1):157-161.

Zięba- Kołodziej., Na marginesie zdrowia czyli o zachowaniach zdrowotnych młodzieży szkół ponadgimnazjalnych, Nowinki Lekarskie, Tarnobrzeg 2012; 81,4:330–336.

Kocka K., Bartoszek A., Fus M., Rząca M., Łuczyk M., Bartoszek A., Muzyczka K., Nowicki G., Ślusarska B., Nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna młodzieży szkół ponadgimnazjalnych jako czynniki ryzyka wystąpienia otyłości, Medicial Science Pulse. Wydawnictwo Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa w Opolu, 2017.

Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu

Pobrania

  • PDF

Opublikowane

30.09.2022

Jak cytować

1.
KOCHMAN, Dorota & BARTKOWSKA, Justyna. Nawyki żywieniowe młodzieży w szkołach średnich a zaburzenia odżywiania. Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu [online]. 30 wrzesień 2022, T. 7, nr 3. [udostępniono 29.6.2025]. DOI 10.21784/IwP.2022.014.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 7 Nr 3 (2022)

Dział

Artykuły oryginalne

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 1869
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Język / Language

  • Język Polski
  • English

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

młodzież, żywienie, posiłki, zaburzenia, odżywianie, otyłosć, bulimia, anoreksja, BMI
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa