Ocena stanu odżywienia i nawyków żywieniowych młodzieży szkoły podstawowej w aspekcie ryzyka wybranych chorób cywilizacyjnych
DOI:
https://doi.org/10.21784/IwP.2022.002Abstrakt
Wstęp. Nawyki i zwyczaje żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat. Za prawidłowe żywienie uważa się dostarczanie z posiłkami niezbędnej ilości składników odżywczych do genetycznie zaprogramowanego wzrastania organizmu, aktywności fizycznej, umysłowej oraz regeneracji tkanek.
Cel. Celem pracy jest ocena stanu odżywienia i nawyków żywieniowych młodzieży szkoły podstawowej pod kontem określenia czynników ryzyka chorób cywilizacyjnych w badanej grupie w przyszłości.
Materiały i metody: W pracy wykorzystano metodę sondażu diagnostycznego i szacowania. Badania przeprowadzono za pomocą Kwestionariusza IZZ, kwestionariusza ankiety własnego autorstwa oraz pomiarów antropometrycznych (wzrost, waga).
Wyniki. Za pomocą wyżej wymienionych narzędzi badawczych wykazano, że średni osiągnięty wynik zachowań zdrowotnych wśród badanej grupy osób to 79,04 (SD=9,35), co kwalifikuje go jako wynik przeciętny. 26% procent ankietowanych codziennie spożywa słodycze, a 29% minimum raz w tygodniu wybiera jedzenia typu fast-food. Badania nie wykazały związku między BMI, a zachowaniami zdrowotnymi. 8% osób ma nadwagę, zaś niedowagę 13%. Dla odmiany ankietowani z prawidłowym RR wykazują wyższy wynik zachowań zdrowotnych, pozytywnego nastawienia psychicznego oraz zachowań profilaktycznych.
Wnioski. Miejsce zamieszkania oraz wiek nie mają wpływu na zachowania zdrowotne, z kolei występuje istotna zależność pomiędzy płcią i wartościami RR ankietowanych, a ich zachowaniem zdrowotnym. Respondenci wykazują czynnik ryzyka, jakim jest częste spożywania słodyczy, fast-food.
Bibliografia
Jasińska M. Nawyki żywieniowe młodzieży gimnazjalnej ze środowiska
miejskiego i wiejskiego. Lubelski Rocznik Pedagogiczny. 2013;32:35-68.
Kolmaga A., Zimna-Walendzik E., Łaszek M., Niedźwiecka-Stadnik
M., Trafalska E., Szatko F. Ocena stanu odżywienia 16-letniej młodzieży
z łódzkich szkół ponadpodstawowych. Problemy Higieny i Epidemiologii.
;95:93-97.
Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa. 2014:201-202.
Kulik T., Pacian A. Zdrowie publiczne. Wydawnictwo Lekarskie PZWL,
Warszawa. 2014:123,135.
Mendyk K., Antos-Latek K., Kowalik M., Pagacz K., Lewicki M., Obel E. Zachowania prozdrowotne w zakresie odżywiania i aktywności fizycznej
u dzieci i młodzieży szkolnej w wieku do 18. roku życia. Pielęgniarstwo
i Zdrowie Publiczne. 2017;26(1):13-17.
Cipora E., Smoleń E., Piecewicz H., Sobieszczański J., Zukow W., Sobieszczańska A. Zachowania żywieniowe młodzieży zamieszkałej na wsi. Cz. 2
Charakterystyka zachowań zdrowotnych w zakresie częstości spożywania posiłków i niektórych produktów spożywczych. Journal of Education, Health and Sport. 2016;6(13):334-348.
Sikora J., Ryba J., Zoldi D. Zachowania zdrowotne młodzieży szkół średnich
z Dąbrowy Tarnowej. Tarnowskie Colloquia Naukowe. 2017, 3(2):121-
Malczyk E., Całynik B., Zołteńka-Synowiec M., Kaptur E. Ocena stanu odżywienia dzieci w wieku 7-12 lat w aspekcie występowania otyłości. Problemy Higieny i Epidemiologii. 2015;96(1):162-169.
Sztandera P., Szczepankowska-Wołowiec B., Kotela I. Ocena stanu odżywiania dzieci 7-10 letnich. Journal of Education, Health and Sport.
;7(5):197-208.
Michalska A., Huk-Wieliczuk E., Dziewulak A. Występowanie nadciśnienia tętniczego wśród uczniów w wieku 14-15 lat. Hygeia Public Health
;46(1):94-97.
Stefanowicz A., Kryszewska M., Stefanowicz J., Krajewska M., Kołodziejska A. Rola pielęgniarki szkolnej w promowaniu zdrowego stylu życia
u uczniów. Nowa Pediatria. 2016;20(4):161-167.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2022 Aleksandra Michalak
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 554
Liczba cytowań: 0