Zawartość wybranych składników odżywczych w różnych częściach liści aloesu zwyczajnego (Aloe vera (L.) Burm. f.)
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2024.002Słowa kluczowe
aloes zwyczajny, sucha masa, popiół, białko, błonnik pokarmowyAbstrakt
Celem pracy była ocena zawartości: suchej masy, popiołu, białka oraz błonnika pokarmowego w całych liściach oraz skórce i miąższu liści aloesu zwyczajnego Aloe vera (L.) Burm. f. Najwięcej suchej masy występowało w skórce liści aloesu (średnio 3,41%), a najmniej było jej w miąższu (średnio 0,62%). Odwrotnie było w przypadku wody – najwięcej zanotowano jej w miąższu aloesu, najmniej zaś w skórce liści. Zawartość popiołu w liściach aloesu zależała od części liścia: najwięcej popiołu stwierdzono w skórce (0,6 g·100 g-1), zaś najmniej w miąższu (0,16 g·100 g-1). Zawartość białka w badanych częściach liścia wynosiła w całych liściach 20,9 g·100 g-1, w miąższu 10,8 g·100 g-1, a w skórce 18,8 g·100 g-1. Średnia zawartość błonnika pokarmowego w próbkach całych liści aloesu wynosiła 24 g·100 g-1.
Bibliografia
Zamiara K., Aloes – jego tajemnicza moc, Historia Farmacji, 2010, 7, s. 495–497.
Czerwonka W., Aloes w kosmetologii i dermatologii, Kosmetologia Estetyczna, 2016, 5, s. 263–266.
Kaźmierska A., Bolesławska I., Przysławski J., Wpływ diety oraz fitoterapii w leczeniu trądziku pospolitego, Terapia i Leki, 2020, 76(7), s. 373–380.
Kukułowicz A., Steinka I., Aloes – możliwość wykorzystania jako suplementu diety, Problemy Higieny i Epidemiologii, 2010, 91(4), s. 632–636.
Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A., Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.
Kukułowicz A., Wiedza konsumentów o aloesie i produktach aloesowych, Przemysł Spożywczy, 2018, 72, s. 38–42.
Jambor J., Horoszkiewicz-Hassan M., Krawczyk A., Znaczenie aloesu w dermatologii i kosmetyce, Postępy Fitoterapii, 2020, 3, s. 50–52.
Hęś M., Dziedzic K., Górecka D., Jędrusek-Golińska A., Gujska E., Aloe vera (L.) Webb., Natural Sources of Antioxidants – A Review, 2019, 74(3), s. 255–265.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 78
Liczba cytowań: 0