Porównanie zdolności chelatowania jonów żelaza (II) i zmiatania wolnego rodnika DPPH przez ekstrakty z mchów
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2022.004Słowa kluczowe
mszaki, aktywność antyoksydacyjna, wolne rodnikiAbstrakt
W ostatnich latach związki o właściwościach antyoksydacyjnych występujące w roślinach – ze względu na ich zdolność neutralizacji wolnych rodników – cieszą się dużym zainteresowaniem naukowców. Zakłada się, że wolne rodniki mogą uczestniczyć w powstawaniu wielu chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych, których liczba drastycznie rośnie. Mszaki stanowią wciąż słabo przebadaną grupę roślin, przez co są ciekawym obiektem badań fitochemicznych. Celem pracy było określenie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów z dwudziestu gatunków mchów. Badaniom poddano ekstrakty etanolowe z gametofitofitów dwudziestu gatunków mchów. W pracy wykorzystano następujące metody: metodę pomiaru zdolności zmiatania syntetycznego rodnika DPPH, metodę pomiaru zdolności chelatowania jonów żelaza (II). Na podstawie wyników uzyskanych z wykorzystaniem
powyższych metod można stwierdzić, że ekstrakty ze wszystkich gatunków użytych w badaniach wykazują zdolność zmiatania wolnych rodników oraz zdolność do wiązania jonów żelaza (II). Najniższą aktywność antyoksydacyjną w próbach z wykorzystaniem metody zmiatania syntetycznego rodnika DPPH wykazały ekstrakty z gatunków: Polustriella commutata (IC50 = 264,52 mg/ml), Sphanum fimbriatum (IC50 = 154,66 mg/ml) oraz Pleurozium schreberi (IC50 = 126,81 mg/ml). Najwyższą zdolność chelatacji jonów żelaza wykazują ekstrakty: Hypnum cupres-
siforme (IC50 = 0,32 mg/ml) oraz Rhytidiadelphus triquetrus (IC50 = 0,50 mg/ml). Przeprowadzone badania wykazały potencjał antyoksydacyjny 20 gatunków mchów. Najwyższy potencjał neutralizacji wolnego rodnika DPPH wykazały mchy z rodziny Polytrichopsida.
Bibliografia
Chobot V., Kubicova L., Nabbout S., Jahoda ́r L., Hadacek F., Evaluation of Antioxidant Activity of Some Common Mosses, Z. Naturforsch, 2008, 63, s. 476-482.
Wawrzyniak A., Krotki M., Stoparczyk B., Właściwości antyoksydacyjne owoców i warzyw, Medycyna Rodzinna, 2011, 1, s. 19-23.
Cybul M., Nowak R., Przegląd metod stosowanych w analizie właściwości antyoksydacyjnych wyciągów roślinnych, Herba Polonica, 2008, 54(1), s. 68-69.
Plášek V., Mszaki w lasach. Przewodnik terenowy dla leśników i taksatorów, Centrum Informacyjne Lasów Państwowych, Warszawa 2013.
Brand-Williams W., Cuvelier M.E., Berset C., Lebensmittel-Wissenschaft und Technologie, 1995, 28, s. 25-30.
Decker E., Welch B., Role of ferritin as a lipid oxidation catalyst in muscle food, Journal Agricultural and Food Chemistry, 1990, 38, s. 674.
Chai T., Mohan M., Ong H., Wong F., Antyoxidant, Iron-chelating and Anti-glucosidase Activities of Typha domingensis Pers (Typhaceae), Tropical Journal of Pharmaceutical Research, 2013, 13(1), s. 67-72.
Młynarska J., Właściwości antyoksydacyjne wybranych gatunków roślin niższych. Praca magisterska UM Lublin 2014.
Trylowski M., Wpływ terminu zbioru na właściwości antyoksydacyjne mszaków. Praca magisterska UM Lublin 2014.
Hieu H.V., Tatipamula V.B., Killari K.N., Koneru S.T., Srilakshmi N., Ranajith S.K., HPTLC analysis, antioxidant and antidiabetic activities of ethanol extract of moss Fissidens grandiflora, Indian Journal of Pharmaceutical Sciences, 2020, 82(3),
s. 449-455.
Valenzuela-Cobos J.D., Rodríguez-Grimón R.O., Zied D.C., Grijalva-Endara A., Garcés-Moncayo M.F., Garín-Aguilar M.E., Del Toro G.V., Chemical composition and biological properties of Pleurotus spp. cultivated on peat moss and wheat straw, Emirates Journal of Food and Agriculture, 2019, s. 830-836.
Lunić T.M., Mandić M.R., Oalđe Pavlović M.M., Sabovljević A.D., Sabovljević M.S., Božić Nedeljković B.Đ., Božić B.Đ., The Influence of Seasonality on Secondary Metabolite Profiles and Neuroprotective Activities of Moss Hypnum cupressiforme Extracts: In Vitro and In Silico Study, Plants, 2022, 11(1), s. 123.
Mohandas G.G., Kumaraswamy, M., Antioxidant activities of terpenoids from Thuidium tamariscellum (C. Muell.) Bosch. and Sande-Lac. a Moss, Pharmacognosy Journal, 2018, 10(4), s. 645-649.
Mandić M.R., Oalđe M.M., Lunić T.M., Sabovljević A.D., Sabovljević M.S., Gašić U.M., Božić Nedeljković B.D., Chemical characterization and in vitro immunomodulatory effects of different extracts of moss Hedwigia ciliata (Hedw.) P. Beauv. from the Vršačke Planine Mts., Serbia, PloS One, 2021, 16(2), e0246810.
Onder A., Yıldız A., Cinar A.S., Zengin G., Ak G., Ozenoğlu H., The comparison of the phytochemical composition, antioxidant and enzyme inhibition activity of two moss species: Plagiomnium ellipticum (Brid.) T. Kop. and Antitrichia californica Sull., from south-
west ecological region in Turkey, Natural Product Research, 2022, 36(10), s. 2660-2665.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 318
Liczba cytowań: 0