Sprawozdanie z konferencji Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2021.013Abstrakt
VII konferencja naukowa Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna odbyła się w dniach 9–10 września 2021 roku w nowoczesnych
obiektach Kampusu Politechnicznego Karpackiej Państwowej Uczelni w Krośnie. Organizatorami konferencji, podobnie jak w poprzednich edycjach, byli:
Karpacka Państwowa Uczelnia, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Polskie Towarzystwo Zielarzy i Fitoterapeutów w Krośnie. Tradycyjny,
wiosenny termin tego ważnego dla środowiska zielarzy spotkania, został przez organizatorów przeniesiony na koniec lata ze względu na ograniczenia spo-
wodowane epidemią koronawirusa. Trwająca w Europie od lutego 2020 roku epidemia w głównej mierze wpłynęła na temat tegorocznej edycji konferencji, której podtytuł Rośliny lecznicze i leki ziołowe w terapii i profilaktyce chorób wirusowych. Naturalne substancje przeciwwirusowe organizatorzy wybrali ze względu na duże zainteresowanie możliwościami wykorzystania ziół w profilaktyce i terapii zakażeń wirusowych. Konferencja odbywała się pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Podkarpackiego i Prezydenta Miasta Krosna. Natomiast Komitet Naukowy, pod przewodnictwem prof. Romana Kołacza, współtworzyli pracownicy naukowi renomowanych uczelni akademickich, prowadzących badania naukowe i studia wyższe w zakresie dyscyplin przyrodniczych.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 294
Liczba cytowań: 0