Rola ziół w profilaktyce chorób związanych ze smogiem
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2020.007Abstrakt
Smog to toksyczna mgła obecna w atmosferze szczególnie w okresie grzewczym. Od prawie pół wieku wiadomo, że jest szkodliwy dla zdrowia, jednak dopiero od niedawna pojawiają się doniesienia naukowe, świadczące o tym, w jak wielu jednostkach chorobowych smog przyczynia się do pogorszenia rokowań. Najlepszym sposobem ochrony przed smogiem jest unikanie przebywania w środowisku, w którym się znajduje, co często jednak jest niemożliwe. W celu redukcji zagrożeń wynikających z oddziaływania smogu należy zatem wykorzystać naturalne produkty, w tym zioła o działaniu wykrztuśnym i przeciwzapalnym w obrębie układu oddechowego. Smog może uaktywniać alergie lub wręcz je powodować, dlatego sugeruje się suplementację diety surowcami, takimi jak olej z nasion czarnuszki siewnej. Smog może uszkadzać
nie tylko układ oddechowy, ale także układ krążenia. Wówczas sprawdzają się surowce roślinne, które działają prolaktycznie w chorobach układu krwionośnego: ekstrakty z owoców jagodowych, ekstrakt ze skórek winogron bogaty w resweratrol, liść miłorzębu japońskiego. Owoce jagodowe mogą mieć pozytywny wpływ na pracę układu nerwowego, który również jest zagrożony chorobami wynikającymi ze smogu. Zaleca się także produkty pochodzenia pszczelego, takie jak miód, pyłek i propolis, gdyż nie tylko zwiększają one odporność organizmu, ale również wspomagają eliminację metali ciężkich.
Bibliografia
Bell M., Davis D.L., Fletcher T., A Retrospective Assessment of Mortality from the London Smog Episode of 1952: The Role of Influenza and Pollution, Environmental Health Perspectives, 2004, 112(1), s. 6–8.
Energy poverty, energy efficiency and air pollution in Poland; the Institute for Structural Research (IBS), 2017, https://ibs.org.pl/en/news/energy-poverty-energy-ecien-cy-and-air-pollution-in-poland/ (stan na dzień 22.11.2019).
Wong T., Smog induces oxidative stress and microbiota disruption, Journal of Food and Drug Analysis, 2017, 25(2), s. 235–244.
Rurarz A., Feleszko W., Smog: nowe zagrożenie w chorobach układu oddechowego dla dzieci oraz metody unikania jego skutków – praktycznie, Terapia, 2017, 11(358), s. 53–56.
Ciślak A. i wsp., The influence of air pollution on the occurrence and decompensation of cardiovascular diseases, and mortality in the population of highly polluted agglomeration, European Heart Journal, 2016, 37(Abstract Supplement), s. 659–660.
Cacciottolo M. i wsp., Particulate air pollutants, APOE alleles and their contributions to cognitive impairment in older women and to amyloidogenesis in experimental models, Translational Psychiatry, 2017, 7, s. 1022–1030.
ESCOP Monographs (Second edition), The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products, Supplement 2009, ESCOP and THIEME, 2009.
Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2007.
Mańkowska D. i Bylka W., Nigella Sativa L. – związki czynne, aktywność biologiczna, Herba Polonica, 2009, 55(1), s. 109–125.
Ansari M. i wsp., Cetirizine and Nigella sativa: comparison of conventional and herbal option for treatment of seasonal allergic rhinitis, Pakistan Journal of Medical Research, 2007, 46(3), s. 58–62.
Zdrojewicz Z. i Belowska-Bieo K., Resweratrol-działanie i znaczenie kliniczne, Advances in Clinical and Experimental Medicine, 2005, 14(5), s. 1051–1056.
Xia L., Ding F., Zhu J.H., Fu G.S., Resveratrol attenuates apoptosis of pulmonary microvascular endothelial cells induced by high shear stress and proinflammatory factors, Human Cell, 2011, 24(3), s. 127–133.
Robich M.P. i wsp., Resveratrol modifies risk factors for coronary artery disease in swine with metabolic syndrome and myocardial ischemia, European Journal of Pharmacology, 2011, 664(1–3), s. 45–53.
Han Y.S., Zheng W.H., Bastianetto S., Chabot J.G., Quirion R., Neuroprotective effects of resveratrol against β-amyloid-induced neurotoxicity in rat hippocampal neurons: involvement of protein kinase C, British Journal of Pharmacology, 2004, 141(6), s. 997–1005.
Albani D., Polito L., Signorini A., Forloni G., Neuroprotective properties of resveratrol in different neurodegenerative disorders, BioFactors, 2010, 36(5), s. 370–376.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2020 Krzysztof Błecha

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 100
Liczba cytowań: 0