Ocena właściwości promieniochronnych wybranych ekstraktów roślinnych
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2020.006Abstrakt
Badania przedstawione w artykule dotyczą oceny właściwości promieniochronnych wybranych ekstraktów roślinnych. Porównanie działania promieniochronnego wykonano dla następujących ekstraktów: zielonej herbaty (Camellia Sinensis Extract), owoców cytryńca chińskiego (Schizandra Chinensis Fruit Extract), owoców rokitnika zwyczajnego (Hippophae Rhamnoides Extract), korzenia tarczycy bajkalskiej (Scutellaria baicalensis root extract), kory kruszyny pospolitej (Frangulae cortex Extract), czarnego bzu (Sambucus Nigra Extract), kocanki piaskowej (Helichrysum Stoechas Extract), korzenia arcydzięgla (Radix Angelica sinensis Extract), koszyczka
arniki (Arnica Montana Extract) oraz ziela skrzypu polnego (Equisetum Arvense Extract). Oceny właściwości promieniochronnych dokonano poprzez pomiar widm badanych próbek metodą spektrofotometryczną w zakresie światła ultraoletowego. Ponadto, dla badanych ekstraktów wykonano pomiar właściwości antyoksydacyjnych metodą DPPH, a także oznaczono całkowitą zawartość polifenoli. Wykazano, że najbogatszymi w związki polifenolowe są ekstrakty z zielonej herbaty oraz kory kruszyny pospolitej, natomiast najmniejsze stężenie polifenoli charakteryzuje ekstrakt z owoców rokitnika zwyczajnego. Najwyższą zdolnością zmiatania wolnych rodników charakteryzowały się ekstrakty z zielonej herbaty, owoców cytryńca chińskiego, korzenia tarczycy bajkalskiej i kory kruszyny pospolitej. Najsłabszą aktywność wykazywał ekstrakt z owoców rokitnika zwyczajnego. Ekstrakty z zielonej herbaty oraz kruszyny pospolitej w najwyższym również stopniu absorbowały światło w zakresie UV. Ekstrakty te wykazują zatem wysoki potencjał do zastosowania w preparatach do pielęgnacji skóry o działaniu promieniochronnym, a także chroniących przed działaniem wolnych rodników.
Bibliografia
Kujawska-Dębiec K., Broniarczyk-Dyła G., Wybrane choroby skóry, Postępy Dermatologii i Alergologii, 2008, 2, s. 61–65.
Ray P.D., Huang B.W., Tsuji Y., Reactive oxygen species (ROS) homeostasis and redox regulation in cellular signaling, Cellular signalling., 2012, 24, s. 981–990.
Swindells K., Rhodes E., Influence of oral antioxidants on ultraviolet radiation – induced skin damage in humans, Photofermatol Photoimmunol Photomed, 2004, 20, s. 297–304.
Palm M., O’Donoghue M.N., Update on photoprotection, Dermatologic Therapy, 2007, 20(5), s. 158–191.
Yarnell E., Abascal K., Natural approaches to treating chronic prostatitis and chronic pelvic pain syndromes, Alternative and Complementary Therapies, 2012, 18(3), s. 141–144.
Bojarowicz H., Bartnikowska N., Kosmetyki ochrony przeciwsłonecznej. Część I. Filtry UV oraz ich właściwości, Problemy Higieny i Epidemiologi, 2014, 95(3), s. 596–601.
Kobylińska A., Janas K.M., Kwercetyna, ważny awonoid w życiu roślin, KOSMOS, tom 64 (1), 2015, s. 113–127.
Jasiński M., Mazurkiewicz E., Rodziewicz P., Figlerowicz M., Flawonoidy – budowa, właściwości i funkcja ze szczególnym uwzględnieniem roślin motylkowatych, Biotechnologia, 2009, 2 (85), s. 81–94.
Sobota Ł, Mielcarek J., Sobiak S., Wierzchowski M, Antachinony – małe cząsteczki, duże nadzieje, Farmacja Polska, 2010, 66 (3), s. 162–167.
Mishra A.K., Mishra A., Chattopadahyay P., Herbal cosmeceuticals from ultraviolet Bradiation a review, Tropical Journal of Pharmaceutical Research. 2011, 10, s. 351–359.
Mróz P.,Wilczek K., Żak M., Zielińska-Pisklak M., Chromatograficzne metody izolacji i identyfikacji fenolokwasów, Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego WUM, 2012, 6, s. 40–48.
Brand – Williams W, Cuvelier M.E., Berset C., Use of a free Radical Method to Evaluation Antioxidant Activity, Lebensmittel-Wissenscha| und Technologie., 1995, 28, s. 25–30.
Śliwa K., Tomaszkiewicz – Potępa A., Sikora E., Ogonowski J., Micelle – mediated extraction of elderberry blossom by whey protein and natural derived surfactants, Acta Biochimica Polonica, 2013, 60 (4), s. 803–806.
Zych I., Krzepiłko A., Pomiar całkowitej zdolności antyoksydacyjnej wybranych antyoksydantów i naparów metodą redukcji rodnika DPPH, Chemistry-Didactics-Ecology-Metrology, 2010, 15 (1), s. 51–54.
Anesini C., Ferraro G.E., Filip R., Total Polyphenol Content and Antioxidant Capacity of Commercially Available Tea (Camellia sinensis) in Argentina, Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2008, 56, s. 9225–9229.
Males Z., Kremer D., Gaspar Randic Z., Randic M., Hazler Pilepic K., Bojic M., Quantitative analysis of glucofrangulins and phenolic compounds in croation Rhamnus and Frangula species, Acta Biologica Cracoviensia, 2010, 52 (2), s. 108–113.
Pliszka B., Polyphenolic content, antiradical activity, stability and microbiological quality of elderberry (Sambucus nigra L.) extracts, Acta Scientiarum Polonorum, Technologia Alimentaria, 2017, 16 (4), s. 393–401.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 595
Liczba cytowań: 0