Aller directement au contenu principal Aller directement au menu principal Aller au pied de page
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Accueil
  • Numéro courant
  • Archives
  • À propos
    • À propos de cette revue
    • Soumissions
    • Comité éditorial
    • Déclaration de confidentialité
    • Contact
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

HERBALISM

Analiza zapachu wybranych odmian mięty (Mentha sp.)
  • Accueil
  • /
  • Analiza zapachu wybranych odmian mięty (Mentha sp.)
  1. Accueil /
  2. Archives /
  3. Vol. 4 No 1 (2018): HERBALISM /
  4. Artykuły

Analiza zapachu wybranych odmian mięty (Mentha sp.)

Auteurs

  • Anna Kiełtyka-Dadasiewicz Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie https://orcid.org/0000-0002-6107-2513
  • Kinga Lis Katedra Technologii Produkcji Roślinnej i Towaroznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Aleksandra Kubat-Sikorska Ogród Roślin i Surowców Kosmetycznych, Centrum Innowacji Badań i Nauki

DOI :

https://doi.org/10.12775/HERB.2018.005

Mots-clés

mięta, Mentha, odmiany smakowo-zapachowe, profil sensoryczny, deskryptor

Résumé

Mięty (Mentha sp.) są roślinami łatwo krzyżującymi się, dzięki czemu w prosty sposób można otrzymać hybrydy oraz nowe odmiany o zmodyfikowanych walorach smakowo-zapachowych wykazujących zapach oraz smak przypominający popularne owoce lub produkty spożywcze. W pracy przedstawiono wyniki oceny sensorycznej suszonych liści mięty. Analizie poddano 8 smakowo-zapachowych odmian mięt: pieprzową (M. × piperita L. 'Multimentha'), grejpfrutową (M. × piperita L. 'Grapefruit'), jabłkową (M. rotundifolia (L.) Huds.), pomarańczową (M. × piperita L. 'Granada'), czekoladową (M. × piperita L. 'Chocolate'), truskawkową (M. × piperita L. 'Almira'), jagodowo-śmietankową (Mentha × 'Berries & Cream'), ananasową (M. suaveolens Ehrh.). Wśród badanych mięt największą intensywnością zapachu cechuje się mięta pieprzowa, natomiast najmniejszą – mięta jabłkowa. Profile sensoryczne badanych odmian mięty okazały się bardzo zróżnicowane: w przypadku mięty truskawkowej, jagodowo-śmietankowej oraz ananasowej jednym z najbardziej wyczuwalnych zapachów był deskryptor ziołowy. Mięta pieprzowa, jabłkowa i cze-koladowa charakteryzowały się najintensywniejszym deskryptorem mentolowym. W przypadku mięty pomarańczowej i grejpfrutowej najbardziej wyczuwalny był zapach cytrusowy. W ocenie hedonistycznej najwięcej pozytywnych ocen uzyskała mięta pieprzowa, najwięcej negatywnych natomiast mięta ananasowa. Różnorodność właściwości aromatycznych i smakowych badanych odmian mięt wskazuje na możliwość różnorodnego ich wykorzystania.

Références

Iwaszczuk N., Szyba M., Przyszłość branży spożywczej – między innowacją a bezpie-czeństwem żywności, [w:] Zarządzanie i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym, red. Walaszczuk A. Jałmużna I., Lewandowski J., Monografie Politechniki Łódzkiej 2016, s. 81–91.

Czerpak R., Jabłońska-Trypuć A., Roślinne surowce kosmetyczne, MedPharm Polska 2008.

Kiełtyka-Dadasiewicz A., Jabłońska-Trypuć A., Taraseviciene Z., Kubat-Sikorska A., Charakterystyka i właściwości użytkowe surowców miętowych, Towaroznawcze Pro-blemy Jakości, 2016, 1(46), s. 93–105.

Korczak J., Przyprawy i ich rola w kształtowaniu jakości sensorycznej produktów spożywczych i potraw, [w:] Zmysły a jakość żywności i żywienia, (red.) J. Gawęcki, N. Baryłko-Pikielna, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu 2007, s. 111–128.

Góra J., Lis A., Najcenniejsze olejki eteryczne, Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń 2004, s. 204–214.

Westerfield J.E., Hillary’s Sweet Lemon’s Mint. United States Patent USOOPPO9197P, 1995.

Ludwiczuk A., Kiełtyka-Dadasiewicz A., Sawicki R., Golus J., Ginalska G., Essential oils of some Mentha species and cultivars, their chemistry and bacteriostatic activity, Natural Product Communications, 2016, 11(7), s. 1015–1018.

Kiełtyka-Dadasiewicz A., Kubat-Sikorska A., Walory smakowo-zapachowe niemento-lowych odmian mięt (Mentha Sp.), Herbalism, 2016, 1 (2), s. 107–116.

PN-ISO 11035, Analiza sensoryczna – Identyfikacja i wybór deskryptorów do ustalania profilu sensorycznego z użyciem metod wielowymiarowych, s. 2–15.

Łysoniewska E., Kalisz S., Mitek M., Jakość sensoryczna nektarów i napojów z czarnej porzeczki wzbogaconych ekstraktami z jeżówki purpurowej oraz zielonej herbaty, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), s. 167–177.

HERBALISM

Téléchargements

  • PDF (Język Polski)

The publisher's shop:

Go to shop

Publiée

2021-12-08

Comment citer

1.
KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, Anna, LIS, Kinga et KUBAT-SIKORSKA, Aleksandra. Analiza zapachu wybranych odmian mięty (Mentha sp.). HERBALISM. Online. 8 décembre 2021. Vol. 4, no. 1, pp. 52-64. [Accessed 12 décembre 2025]. DOI 10.12775/HERB.2018.005.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Télécharger la référence bibliographique
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numéro

Vol. 4 No 1 (2018): HERBALISM

Rubrique

Artykuły

Licence

Creative Commons License

Ce travail est disponible sous licence Creative Commons Attribution - Pas de Modification 4.0 International.

Stats

Number of views and downloads: 1491
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Explorer l'Index des auteurs
  • Issue archive

User

User

Numéro courant

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informations

  • Pour les lecteurs
  • Pour les auteurs
  • Pour les bibliothécaires

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Langue

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

mięta, Mentha, odmiany smakowo-zapachowe, profil sensoryczny, deskryptor
Haut

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop