Własciwości prozdrowotne lnu (Linum ussitatissimum L.)
DOI:
https://doi.org/10.12775/HERB.2017.008Słowa kluczowe
len zwyczajny, nasiona lnu, olej lniany, cholesterolAbstrakt
Len jest rośliną roczną uprawianą w klimacie umiarkowanym. Najczęściej uprawianym gatunkiem jest len zwyczajny Linum usitatissimum L. Roślina ta jest surowcem do produkcji sznurów, przędzy, zaś nasiona lnu coraz częściej mają zastosowanie w kosmetologii i lecznictwie. Nasiona lnu zawierają wiele cennych substancji, ważnych dla zdrowia ludzi i zwierząt. Tłoczony na
zimno olej lniany posiada cenne walory dietetyczne i prozdrowotne. Zawarte woleju lnianym kwasy tłuszczowe mają zdolność redukowania stężenia triacylogliceroli w osoczu krwi, normalizują ciśnienie krwi, działają przeciwzakrzepowo, hamują rozwój choroby niedokrwiennej serca. Wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz poprawiają stan skóry i włosów. Opatrunki z lnu genetycznie zmodyfikowanego działają jak naturalny antybiotyk. W pracy zostały przedstawione wyniki zastosowania oleju lnianego tłoczonego na zimno i nasion lnu w żywieniu ludzi z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi. Wyniki badań wskazują, że stosowanie
w codziennej diecie nasion lnu i oleju lnianego tłoczonego na zimno może wspomóc i znacznie przyspieszyć proces obniżania cholesterolu w organizmie człowieka, co może mieć wpływ na polepszenie kondycji fizycznej i lepsze samopoczucie.
Bibliografia
Heywood V. H., Ball P. W., Leguminosae, [w:] Flora Europaea Vol. 2, (red.) T.G. Tutin I wsp., Cambridge University Press, Cambridge 1968.
Podbielkowski Z., Sudnik-Wójcikowska B., Słownik roślin użytkowych, PWRiL, Warszawa 2003.
Lauber K., Wagner G., Flora Helvetica, Haupt Verlag, Bern-Stuttgart-Wien 2007.
Zając M., Zając A., Elementy geograficzne rodzimej flory Polski, Instytut Botaniki Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2009.
Zając A., Zając M. (red.), Atlas rozmieszczenia roślin naczyniowych w Polsce. Instytut Botaniki Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków 2001.
Kostrakiewicz K., Rodzina: Papilionaceae, Motylkowate, [w:] Flora Polska. Rośliny Naczyniowe Polski i Ziem Ościennych. Tom VIII, (red.) W. Szafer i B. Pawłowski, Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1959.
Rubilar M., Gutiérrez C., Verdugo M., Shene C., Sineiro J., Flaxseed as asource of functional ingredients, Journal of Soil Science and Plant Nutrition, 2010, 10(3) s. 373–377.
Hałubowicz–Kliza G., Integrowana produkcja lnu włóknistego, Wyd. Instytut Uprawy i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, 2015, s. 32.
Zając T., Klima K., Borowiec F., Witkowicz R., Barteczko J., Plonowanie lnu oleistego w różnych warunkach siedliska, Rośliny Oleiste, 2002, 23, s. 275–286.
FAOSTAT., http://faostat3.fao.org/home/E. [Akces: marzec 2017 r.].
Mińkowski K., Studia nad stabilnością oksydatywną olejów roślinnych bogatych w polienowi kwasy tłuszczowe o budowie trienowej, Rozprawa habilitacyjna, Roczniki Instytutu Mięsnego i Tłuszczowego, 2008, s. 46.
Cichosz G., Czeczot H., Stabilność oksydacyjna tłuszczów jadalnych – konsekwencje zdrowotne, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2011, 1, s. 50–60.
Ryan C.D., Smyth, S.J., Economic implications of low-level presence in azero-tolerance Europeanimport market: The case of Canadian Triffid flax, AgBioForum, 2012, 15(1), s. 21–30.
Demirbas A., Production of biodiesel fuels from linseed oil using methanol and ethanol in noncatalytic SCF conditions, Biomass and bioenergy, 2009, 33, s. 113–118.
Tańska M., Rotkiewicz N., Ambrosiewicz-Walacki M., Wpływ warunków ogrzewania nasion lnu i lnianki na jakość olejów przeznaczonych do produkcji biodiesla, Nauka Przyroda Technologie, 2013, 7(4), s. 1–11.
Gunstone F. D., Vegetable oils in food technology, composition, properties and uses, Blackwell Publishing, 2000, s. 318–322.
Mannion C., Page S., Bell L.H., Verhoef M., Components of anticancer diet: dietary recommendations, restrictions and supplements of Bill Henderson Protocol, Review, Nutrients, 2011, 3, s. 1–26.
Reguła-Sardat A., Zając T., Zagrodzki P., Produkty funkcjonalne – tak, ale jaki kierunek?, Agrotrendy, 2008, 18(99), s. 32–33.
Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6 (79), 2011, s. 24–35.
Achremowicz K., Szary-Sworst K., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe czynnikiem poprawy stanu zdrowia człowieka, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 3(44), s. 23–35.111.
Jurkowska S., Surowce kosmetyczne, Ośrodek Informatyczno-Badawczy „Ekoprzem” Sp. zo.o., Dąbrowa Górnicza 2007, s. 42.
Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczyk E., Niedworok J., Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, Warszawa 2012, s. 21.
Walczak-Zeidler K., Felczak-Guzik A., Nowak I., Oleje roślinne stosowane jako surowce kosmetyczne – leksykon, Cursiva, Kostrzyn 2012.
Morris, M., Creating Value chain Cooperation, IDS Bulletin, 2001, 32(3), s. 127–136.
Bitiucka D., Sierżantowicz R., Problemy pielęgnacyjne pojawiające się w procesie gojenia ran nowotworowych, Pielęgniarstwo Polskie, 2016, 2(60), s. 241–246.
Skórkowska-Telichowska K., Kulma A., Szopa J., The response of diabetic foot to a new type of dressing, International Archives Medicine, 2012, 5, s. 33.
Szopa J., Wrób-Kwiatkowska M., Kulma A., Żuk M., Skórkowska-Telichowska K., Dymińska L., Mączka M., Hanuza J., Żebrowski J., Preisner M., Chemica composition
and molecular structure of fibers from transgenic flax producing polyhydroxybutyrate, and mechanical properties and platelet aggregation of composite materials containing these fibers, Composites Science and Technology, 2009, s. 69, 2438–2446.
Głowicka E., Niezwykłe opatrunki z lnu, Gazeta Wrocławska, 2015 www.gazetawrocławska.pl, dostępność: 10.07.2017.
Sarfaraz S., Adhami V.M., Syed D.N. (et al.), Cannabinoids for cancer treatment: progress and promise, Cancer Research, 2008, 68, s. 339.
Mazerant-Leszkowska A., Mała księga ziół, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1990, s. 38–39.
Ciborowska H., Rudnicka A., Żywienie zdrowego ichorego człowieka, PZWL, Warszawa 2007, s. 77–78.
Pobrania
Sklep wydawnictwa:
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 1603
Liczba cytowań: 0