Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Język Polski
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • Ogłoszenia
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Język Polski

Dzieje Najnowsze

Śniadanie u prezydenta Ratajskiego, czyli co i gdzie jadano w czasie Powszechnej Wystawy Krajowej w Poznaniu
  • Strona domowa
  • /
  • Śniadanie u prezydenta Ratajskiego, czyli co i gdzie jadano w czasie Powszechnej Wystawy Krajowej w Poznaniu
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 51 Nr 3 (2019) /
  4. Studia i artykuły

Śniadanie u prezydenta Ratajskiego, czyli co i gdzie jadano w czasie Powszechnej Wystawy Krajowej w Poznaniu

Autor

  • Magdalena Heruday-Kiełczewska Wydział Historii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu https://orcid.org/0000-0002-3938-721X

DOI:

https://doi.org/10.12775/DN.2019.3.06

Słowa kluczowe

Poznań, Powszechna Wystawa Krajowa, gastronomia

Abstrakt

W 1929 r. urządzono w Poznaniu Powszechną Wystawę Krajową, która miała pokazać dorobek odrodzonej Polski. Przez ponad cztery miesiące trwania wystawy Poznań odwiedzały liczne wycieczki krajowe i zagraniczne oraz organizowano wiele kongresów i zjazdów. Obecność tak wielu gości wymagała odpowiedniej aprowizacji. Oficjalne przyjęcia wydawał również prezydent Poznania Cyryl Ratajski. Ich zadaniem było zbliżenie do siebie gości oraz pokazanie Polski i Poznania z jak najlepszej strony. Zachowane menu z tych przyjęć prezentują ówczesną kuchnię polską.

Biogram autora

Magdalena Heruday-Kiełczewska - Wydział Historii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Magdalena Heruday-Kiełczewska – dr; adiunkt w Zakładzie Archiwistyki Instytutu Historii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza. Zajmuje się metodyką archiwalną, dziejami Poznania oraz relacjami polsko-francuskimi. Autorka książek: Reakcja Francji na wprowadzenie stanu wojennego w Polsce: grudzień 1981 – styczeń 1982 (2012); Inventaire des Archives de l’Association Solidarité France Pologne 1980–2004. Inventarz Archiwum Stowarzyszenia Solidarité France Pologne 1980–2004 [par M. Heruday-Kiełczewska] (2013); „Solidarność” nad Sekwaną. Działalność Komitetu Koordynacyjnego NSZZ „Solidarność” w Paryżu 1981–1989 (2016).

Bibliografia

Czarnecki W., To był też mój Poznań. Wspomnienia architekta miejskiego z lat 1925–1939, wybór i oprac. J. Dembski, Poznań 1987.

Danielewski B., Pewuka, w: Poznańskie wspominki z lat 1918–1939, red. T. Kraszewski, T. Świtała, Poznań 1973, s. 151–164.

Karolczak W., Coś dla podniebienia, czyli specjalności kulinarne w lokalach poznańskich na przełomie XIX i XX wieku, „Kronika Miasta Poznania «Do stołu podano»” 2003, nr 4, s. 149–164.

Karolczak W., Spacerkiem po Plajcie, „Kronika Miasta Poznania «Plac Wolności»” 2014, nr 4, s. 41–62.

Kempisty Ł., Przedsiębiorstwa, w: Powszechna Wystawa Krajowa w Poznaniu w roku 1929. Dzieło zbiorowe pod kierownictwem dr. Stanisława Wachowiaka prezesa Zarządu P.W.K., t. II, Poznań 1930, s. 203–233.

Leitgeber S., Rauty u prezydenta, „Kronika Miasta Poznania” 1996, nr 4, s. 108–117.

Litewka P., Powszechna Wystawa Krajowa, część pierwsza (16 maja – 30 września 1929), „Kronika Miasta Poznania” 1979, nr 2, s. 37–53.

Litewka P., Powszechna Wystawa Krajowa (16 maja – 30 września 1929). Dokończenie, „Kronika Miasta Poznania” 1979, nr 3, s. 5–24.

Łozińscy M. i J., Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje, Warszawa 2013.

Łozińska M., Smaki dwudziestolecia. Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety, Warszawa 2011.

Norkowska M., Najnowsza kuchnia wytworna i gospodarska, Warszawa–Kraków 1903.

Poznań w roku Powszechnej Wystawy Krajowej. Przewodnik po mieście, jego zabytkach i muzeach z trójbarwnym planem miasta i 15 ilustracjami, oprac. H. Szczerbowski, Poznań 1929.

Przewodnik po Wystawie. Powszechna Wystawa Krajowa w 1929 roku w Poznaniu, Poznań 1929.

Skałkowski A.M., Bazar w nowej Polsce (1921–1938), „Kronika Miasta Poznania «Bazar»” 2008, nr 2, s. 43–62.

Waschko S., Aprowizacja na P.W.K., w: Powszechna Wystawa Krajowa w Poznaniu w roku 1929. Dzieło zbiorowe pod kierownictwem dr. Stanisława Wachowiaka prezesa Zarządu P.W.K., t. II, Poznań 1930, s. 285–296.

Dzieje Najnowsze

Pobrania

  • PDF

Opublikowane

2019-12-19

Jak cytować

1.
HERUDAY-KIEŁCZEWSKA, Magdalena. Śniadanie u prezydenta Ratajskiego, czyli co i gdzie jadano w czasie Powszechnej Wystawy Krajowej w Poznaniu. Dzieje Najnowsze [online]. 19 grudzień 2019, T. 51, nr 3, s. 119–134. [udostępniono 21.3.2023]. DOI 10.12775/DN.2019.3.06.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 51 Nr 3 (2019)

Dział

Studia i artykuły

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 141
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Język Polski

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

Poznań, Powszechna Wystawa Krajowa, gastronomia
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa