Poziom, intensywność i źródła innowacyjności małych i średnich przedsiębiorstw (na przykładzie sektora MSP województwa warmińsko-mazurskiego)
DOI:
https://doi.org/10.12775/AUNC_ECON.2008.008Słowa kluczowe
województwo warmińsko-mazurskie, sektor MSP, innowacje produktowe i procesowe, konkurencja, przewaga konkurencyjnaAbstrakt
Celem artykułu jest prezentacja i analiza wyników badań innowacyjności MSP w województwie warmińsko-mazurskim na celowo dobranej próbie 400 przedsiębiorstw. Uzyskane rezultaty badawcze jednoznacznie wskazują na ciągły wzrost poziomu innowacyjności badanego sektora, przy czym należy podkreślić wyraźną dominację opracowywania i wdrażania innowacji produktowych. Najszybsze tempo wzrostu poziomu innowacyjności charakteryzuje sektor MSP w branży spożywczej, przetwórstwa drewna
Bibliografia
Brzeziński M. (red), (2001), Zarządzanie innowacjami technicznymi i organizacyjnymi,
Warszawa.
OECD (2005), Proposed Guidelines for Collecting and Interpreting Technological Innovations Data – Oslo Manual, third edition, (OECD/EU//Eurostat).
Oslo Manual. Polska wersja robocza (2000), Internet.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Autorzy, których teksty zostaną przyjęte do publikacji, po uzyskaniu pozytywnych recenzji wydawniczych oraz zaakceptowaniu do publikacji przez Komitet Redakcyjny, podpisują umowę licencyjną.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 486
Liczba cytowań: 0