GRYDZEWSKI-GOURMET, CZYLI HISTORIA PEWNEGO PRZYPADKU W PARADOKSACH ZAPISANA
DOI:
https://doi.org/10.12775/AE.2023.002Słowa kluczowe
Mieczysław Grydzewski, Kazimierz Wierzyński, emigracja, biografia, korespondencja, wspomnienia, podróże, sztuka kulinarna, koneserAbstrakt
Tekst jest próbą przedstawienia sylwetki Mieczysława Grydzewskiego jako smakosza, konesera wykwintnego jadła i trunków, znawcy kulinarnego savoir-vivre, praktykującego biesiadowanie w trzech różnych epokach i w różnych okolicznościach życiowych: w XX-leciu międzywojennym w Warszawie i podczas podróży po Polsce i Europie, w czasie drugiej wojny światowej w stolicach nad Sekwaną i nad Tamizą, po wojnie na emigracji w Londynie i w trakcie nostalgicznych wypraw do Francji, Hiszpanii i Włoch. Przed wojną wielokrotnie towarzyszem turystyczno-gastronomicznych wojaży Grydzewskiego był Kazimierz Wierzyński, po wojnie tematy kulinarne stały się częstym wątkiem korespondencji między przyjaciółmi, w których wspomnienia z przeszłości mieszały się z tęsknotą za ponownymi spotkaniami. Do szkicowania kulinarnych obyczajów i wyrafinowanych upodobań Grydza (raczej niezmiennych w zmieniających się realiach jego życia) oraz jego długotrwałych bliskich związków z poetą została wykorzystana przygotowywana do druku ich wzajemna korespondencja oraz wcześniej opublikowane wspomnienia poświęcone redaktorowi „Wiadomości”, których autorzy często byli nie tylko obserwatorami jego działalności, ale i uczestnikami ważnych wydarzeń.
Bibliografia
Archiwum K. Wierzyńskiego w Bibliotece Polskiej w Londynie, tu:
Korespondencja A. Bormana z H. i K. Wierzyńskimi, sygn. 1360/Rps/VI/1a;
Wierzyńska H., Notatnik osobisty, sygn. 1360/Rps/IX/4;
Wierzyński K., Listy z Ameryki, maszynopis, sygn. 1360/Rps/V/3.
Bielatowicz J., Literatura na emigracji, Londyn 1970.
Bobkowski A., Listy do różnych adresatów, wyb. i oprac. K. Ćwikliński, Kraków 2013.
Bońkowski W., Chopin gourmet, Warszawa 2015.
Dąbrowska M., Dzienniki 1914–1965, pierwsze pełne wydanie w 13 tomach (bez opracowania edytorskiego) pod kierunkiem T. Drewnowskiego, Warszawa 2009, t. 10.
Grydzewski M., Wierzyńscy K. i H., Listy, t. 1: 1920–1947; t. 2: 1948–1952; t. 3: 1953–1957; t. 4: 1958–1969, oprac. B. Dorosz przy współpr. P. Kądzieli, Warszawa 2022.
Iwaszkiewicz M., Z moim ojcem o jedzeniu, Kraków 1980.
Kosiński Z., Bez męczeńskiej aureoli. Wspomnienia czasu emigracji, „Archiwum Emigracji” 2000, z. 3.
Książka o Grydzewskim. Szkice i wspomnienia, Londyn 1971.
Od Herberta do Herberta. Nagroda „Wiadomości” 1958–1990, oprac. i przedm. S. Kossowska, postscriptum T. Nowakowski, Londyn 1993.
Sadkowska-Mokkas L., Warszawa Skamandrytów, Warszawa 2016.
XXX-lecie „Wiadomości”, Londyn 1957.
„Wiadomości” i okolice. Szkice i wspomnienia, [t. 1], red. i oprac. M. A. Supruniuk, Toruń 1995.
Wierzyński K., Moja prywatna Ameryka, Londyn 1966.
–, Pamiętnik poety, oprac., wstęp i przyp. P. Kądziela, Warszawa 2018.
–, Szkice i portrety literackie, zebr. i posł. P. Kądziela, Warszawa 1990.
Žantovský M., Havel od kuchni, tłum. A. S. Jagodziński, Wrocław 2020.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Beata Dorosz
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nd/4.0/88x31.png)
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 207
Liczba cytowań: 0