GRYDZEWSKI-GOURMET, CZYLI HISTORIA PEWNEGO PRZYPADKU W PARADOKSACH ZAPISANA
DOI:
https://doi.org/10.12775/AE.2023.002Słowa kluczowe
Mieczysław Grydzewski, Kazimierz Wierzyński, emigracja, biografia, korespondencja, wspomnienia, podróże, sztuka kulinarna, koneserAbstrakt
Tekst jest próbą przedstawienia sylwetki Mieczysława Grydzewskiego jako smakosza, konesera wykwintnego jadła i trunków, znawcy kulinarnego savoir-vivre, praktykującego biesiadowanie w trzech różnych epokach i w różnych okolicznościach życiowych: w XX-leciu międzywojennym w Warszawie i podczas podróży po Polsce i Europie, w czasie drugiej wojny światowej w stolicach nad Sekwaną i nad Tamizą, po wojnie na emigracji w Londynie i w trakcie nostalgicznych wypraw do Francji, Hiszpanii i Włoch. Przed wojną wielokrotnie towarzyszem turystyczno-gastronomicznych wojaży Grydzewskiego był Kazimierz Wierzyński, po wojnie tematy kulinarne stały się częstym wątkiem korespondencji między przyjaciółmi, w których wspomnienia z przeszłości mieszały się z tęsknotą za ponownymi spotkaniami. Do szkicowania kulinarnych obyczajów i wyrafinowanych upodobań Grydza (raczej niezmiennych w zmieniających się realiach jego życia) oraz jego długotrwałych bliskich związków z poetą została wykorzystana przygotowywana do druku ich wzajemna korespondencja oraz wcześniej opublikowane wspomnienia poświęcone redaktorowi „Wiadomości”, których autorzy często byli nie tylko obserwatorami jego działalności, ale i uczestnikami ważnych wydarzeń.
Bibliografia
Archiwum K. Wierzyńskiego w Bibliotece Polskiej w Londynie, tu:
Korespondencja A. Bormana z H. i K. Wierzyńskimi, sygn. 1360/Rps/VI/1a;
Wierzyńska H., Notatnik osobisty, sygn. 1360/Rps/IX/4;
Wierzyński K., Listy z Ameryki, maszynopis, sygn. 1360/Rps/V/3.
Bielatowicz J., Literatura na emigracji, Londyn 1970.
Bobkowski A., Listy do różnych adresatów, wyb. i oprac. K. Ćwikliński, Kraków 2013.
Bońkowski W., Chopin gourmet, Warszawa 2015.
Dąbrowska M., Dzienniki 1914–1965, pierwsze pełne wydanie w 13 tomach (bez opracowania edytorskiego) pod kierunkiem T. Drewnowskiego, Warszawa 2009, t. 10.
Grydzewski M., Wierzyńscy K. i H., Listy, t. 1: 1920–1947; t. 2: 1948–1952; t. 3: 1953–1957; t. 4: 1958–1969, oprac. B. Dorosz przy współpr. P. Kądzieli, Warszawa 2022.
Iwaszkiewicz M., Z moim ojcem o jedzeniu, Kraków 1980.
Kosiński Z., Bez męczeńskiej aureoli. Wspomnienia czasu emigracji, „Archiwum Emigracji” 2000, z. 3.
Książka o Grydzewskim. Szkice i wspomnienia, Londyn 1971.
Od Herberta do Herberta. Nagroda „Wiadomości” 1958–1990, oprac. i przedm. S. Kossowska, postscriptum T. Nowakowski, Londyn 1993.
Sadkowska-Mokkas L., Warszawa Skamandrytów, Warszawa 2016.
XXX-lecie „Wiadomości”, Londyn 1957.
„Wiadomości” i okolice. Szkice i wspomnienia, [t. 1], red. i oprac. M. A. Supruniuk, Toruń 1995.
Wierzyński K., Moja prywatna Ameryka, Londyn 1966.
–, Pamiętnik poety, oprac., wstęp i przyp. P. Kądziela, Warszawa 2018.
–, Szkice i portrety literackie, zebr. i posł. P. Kądziela, Warszawa 1990.
Žantovský M., Havel od kuchni, tłum. A. S. Jagodziński, Wrocław 2020.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Licencja
Prawa autorskie (c) 2023 Beata Dorosz
Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 199
Liczba cytowań: 0