Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Registracija
  • Prijava
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Početna
  • Trenutni broj
  • Arhiva
  • O nama
    • O časopisu
    • Prijave priloga
    • Časopis uređuju
    • Izjava o privatnosti
    • Kontakt
  • Registracija
  • Prijava
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Studia Pigoniana

Nazwy potraw w południowo-wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych ( bandurzak, lewasz, proziak )
  • Početna
  • /
  • Nazwy potraw w południowo-wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych ( bandurzak, lewasz, proziak )
  1. Početna /
  2. Arhiva /
  3. God. 1 Br. 1 (2018): Studia Pigoniana /
  4. Articles

Nazwy potraw w południowo-wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych ( bandurzak, lewasz, proziak )

Autori

  • Dorota Krystyna Rembiszewska Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk, Warszawa

DOI:

https://doi.org/10.12775/SP.2018.008

Ključne reči

nazwy potraw, leksyka regionalna Małopolski południowo-wschodniej, proziak, bandurzak, lewasz, wypływy językowe

Apstrakt

Przedmiotem omówienia są trzy nazwy potraw: bandurzak ‘placek z ziemniaków’, lewasz
‘rodzaj zupy ziemniaczanej’, proziak ‘placek z mąki i wody z dodatkiem sody pieczony na
blasze’ występujące w leksyce regionalnej Małopolski południowo-wschodniej – obszarze
Polski, gdzie zaznaczyły się różne wpływy językowe, kulturowe i etniczne. Analiza tych nazw
pozwala unaocznić trudności stojące przed etymologiem czy leksykografem gwarowym, który
miałby ukazać drogę wędrówki wyrazu z języka źródłowego do docelowego. Jednocześnie
pokazują bardzo wyraźnie, jak mocno zazębiają się wpływy językowe polskie, niemieckie,
słowackie, ukraińskie i węgierskie na południowym wschodzie Polski.

Author Biography

Dorota Krystyna Rembiszewska, Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk, Warszawa

Dorota Krystyna Rembiszewska – doktor habilitowana, profesor nadzwyczajna w Instytucie Slawistyki Polskiej
Akademii Nauk w Warszawie. Zainteresowania naukowe: dialektologia polska, kontakty językowe polsko-wschodniosłowiańskie
i polsko-niesłowiańskie, onomastyka, geografia lingwistyczna, leksykografia gwarowa. Jest autorką
książek: Gwary nadbużańskie mazowiecko-podlaskie (2002), Dynamika rozwoju gwary Knyszyna i okolic na Podlasiu
w XX wieku (2006), „Słownik dialektu knyszyńskiego” Czesława Kudzinowskiego (2007) i współautorką Atlasu
gwar wschodniosłowiańskich Białostocczyzny (t. IV, IX, X) oraz (z Ireną Maryniakową, Januszem Siatkowskim)
Różnojęzycznego słownictwa gwarowego Podlasia, Suwalszczyzny i północno-wschodniego Mazowsza (2014), a także
redaktorką lub współredaktorką 17 tomów zbiorowych.

Studia Pigoniana

Downloads

  • PDF (Język Polski)

Objavljeno

2018-12-15

Kako citirati

1.
REMBISZEWSKA, Dorota Krystyna. Nazwy potraw w południowo-wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych ( bandurzak, lewasz, proziak ). Studia Pigoniana. Online. 15 Децембар 2018. Vol. 1, no. 1, pp. 137-145. [Accessed 6 Јули 2025]. DOI 10.12775/SP.2018.008.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Broj časopisa

God. 1 Br. 1 (2018): Studia Pigoniana

Sekcija

Articles

Stats

Number of views and downloads: 380
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Indeks autora
  • Issue archive

User

User

Trenutni broj

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Informacije

  • Za čitaoce
  • Za autore
  • Za bibliotekare

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Jezik

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

nazwy potraw, leksyka regionalna Małopolski południowo-wschodniej, proziak, bandurzak, lewasz, wypływy językowe
Gore

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop