Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Studia Pigoniana

Nazwy potraw w południowo-wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych ( bandurzak, lewasz, proziak )
  • Strona domowa
  • /
  • Nazwy potraw w południowo-wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych ( bandurzak, lewasz, proziak )
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 1 Nr 1 (2018): Studia Pigoniana /
  4. Articles

Nazwy potraw w południowo-wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych ( bandurzak, lewasz, proziak )

Autor

  • Dorota Krystyna Rembiszewska Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk, Warszawa

DOI:

https://doi.org/10.12775/SP.2018.008

Słowa kluczowe

nazwy potraw, leksyka regionalna Małopolski południowo-wschodniej, proziak, bandurzak, lewasz, wypływy językowe

Abstrakt

Przedmiotem omówienia są trzy nazwy potraw: bandurzak ‘placek z ziemniaków’, lewasz
‘rodzaj zupy ziemniaczanej’, proziak ‘placek z mąki i wody z dodatkiem sody pieczony na
blasze’ występujące w leksyce regionalnej Małopolski południowo-wschodniej – obszarze
Polski, gdzie zaznaczyły się różne wpływy językowe, kulturowe i etniczne. Analiza tych nazw
pozwala unaocznić trudności stojące przed etymologiem czy leksykografem gwarowym, który
miałby ukazać drogę wędrówki wyrazu z języka źródłowego do docelowego. Jednocześnie
pokazują bardzo wyraźnie, jak mocno zazębiają się wpływy językowe polskie, niemieckie,
słowackie, ukraińskie i węgierskie na południowym wschodzie Polski.

Biogram autora

Dorota Krystyna Rembiszewska - Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk, Warszawa

Dorota Krystyna Rembiszewska – doktor habilitowana, profesor nadzwyczajna w Instytucie Slawistyki Polskiej
Akademii Nauk w Warszawie. Zainteresowania naukowe: dialektologia polska, kontakty językowe polsko-wschodniosłowiańskie
i polsko-niesłowiańskie, onomastyka, geografia lingwistyczna, leksykografia gwarowa. Jest autorką
książek: Gwary nadbużańskie mazowiecko-podlaskie (2002), Dynamika rozwoju gwary Knyszyna i okolic na Podlasiu
w XX wieku (2006), „Słownik dialektu knyszyńskiego” Czesława Kudzinowskiego (2007) i współautorką Atlasu
gwar wschodniosłowiańskich Białostocczyzny (t. IV, IX, X) oraz (z Ireną Maryniakową, Januszem Siatkowskim)
Różnojęzycznego słownictwa gwarowego Podlasia, Suwalszczyzny i północno-wschodniego Mazowsza (2014), a także
redaktorką lub współredaktorką 17 tomów zbiorowych.

Studia Pigoniana

Pobrania

  • PDF

Opublikowane

15.12.2018

Jak cytować

1.
REMBISZEWSKA, Dorota Krystyna. Nazwy potraw w południowo-wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych ( bandurzak, lewasz, proziak ). Studia Pigoniana [online]. 15 grudzień 2018, T. 1, nr 1, s. 137–145. [udostępniono 8.7.2025]. DOI 10.12775/SP.2018.008.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 1 Nr 1 (2018): Studia Pigoniana

Dział

Articles

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 381
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

nazwy potraw, leksyka regionalna Małopolski południowo-wschodniej, proziak, bandurzak, lewasz, wypływy językowe
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa