Nazwy potraw w południowo-wschodniej Małopolsce jako przejaw kontaktów językowych ( bandurzak, lewasz, proziak )
DOI:
https://doi.org/10.12775/SP.2018.008Słowa kluczowe
nazwy potraw, leksyka regionalna Małopolski południowo-wschodniej, proziak, bandurzak, lewasz, wypływy językoweAbstrakt
Przedmiotem omówienia są trzy nazwy potraw: bandurzak ‘placek z ziemniaków’, lewasz
‘rodzaj zupy ziemniaczanej’, proziak ‘placek z mąki i wody z dodatkiem sody pieczony na
blasze’ występujące w leksyce regionalnej Małopolski południowo-wschodniej – obszarze
Polski, gdzie zaznaczyły się różne wpływy językowe, kulturowe i etniczne. Analiza tych nazw
pozwala unaocznić trudności stojące przed etymologiem czy leksykografem gwarowym, który
miałby ukazać drogę wędrówki wyrazu z języka źródłowego do docelowego. Jednocześnie
pokazują bardzo wyraźnie, jak mocno zazębiają się wpływy językowe polskie, niemieckie,
słowackie, ukraińskie i węgierskie na południowym wschodzie Polski.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 298
Liczba cytowań: 0