Excise duty on beer in the Second Polish Republic against the overall condition of the beer brewing industry
DOI:
https://doi.org/10.12775/RDSG.2021.05Keywords
beer brewing, interwar period, excise duty, tax regime, measuresAbstract
The paper discusses the issue of excise duty imposed on the beer brewing industry in the interwar period. It focuses in particular on the problems generated by incongruent legal systems in former partitions. The article opens with the discussion of various forms of taxation of beer production developed in the nineteenth century, especially those introduced in Austria-Hungary, Russia, and Prussia. It indicates the greatest obstacles in the development of the beer brewing industry in reborn Poland, including the necessity to equalise tax burdens in the 1920s and in the period of raging inflation. It also mentions the efforts of the beer brewing sector aimed at stabilising production and sales and assesses the conditions faced by the beer brewing industry in the interwar period.
References
Balling C.J.N., Anleitung zum Gebrauche des Sacharometers bei der Erzeugung und Prüfung der Bierwürzen zur Bestimmung ihres Extraktgehaltes, sowie zur vergleichsweisen Beurteilung der Qualität der Biere, Prag 1855.
Balling C.J.N., Anleitung zur Vornahme der sacharometrischen Bierprobe, Prag 1855.
Balling C.J.N., Die graphische und tabellarische Auflösung der sacharometrischen Bierprobe, Prag 1848.
Balling C.J.N., Die sacharometrische Bier- und Branntweinmeischprobe, Praha 1846.
Balling C.J.N., Die sacharometrische Bierprobe, Prag 1843.
Barański A., Warsza Z.L., Miary na ziemiach polskich w dobie porozbiorowej, „Pomiary Automatyka Kontrola” 58, 2012, nr 12, s. 1137–1140.
Basařova G., Profesor Pražské techniky Carl Joseph Napoleon Balling (1805–1868), „Kvasný průmysl” 51, 2005, nr 4, s. 130–134.
Bieniaszewski A., Latzke J., Rejestr poboru cyzy z miast Wielkopolski w latach 1462–1465, PH, t. 68, 1977, s. 541–553.
Boczkowski C., Sposoby opodatkowania piwa. Odczyt wypowiedziany na posiedzeniu zjazdu właścicieli browarów, odbytem w Warszawie w dniu 17 i 18 stycznia 1919 roku, Warszawa 1919 (odb. z „Przeglądu Technicznego”).
Boroda K., Geografia gospodarcza Królestwa Polskiego w XVI wieku, Białystok 2016.
Dryja S., Browar parowy w Osieku, Kraków 2017.
Dryja S., Krakowskie miary piwowarskie w XVI wieku, KHKM, t. 59, 2011, nr 1, s. 3–25.
Dryja S., Podatki i opłaty pobierane od piwowarów krakowskich w XVI i pierwszej połowie XVII wieku. Reforma czopowego z czasów panowania Stefana Batorego i jej wpływ na piwowarstwo krakowskie, RDSG, t. 78, 2017, s. 67–94.
Dryja S., Sławiński S., Mała encyklopedia piwowarska Krakowa i Kazimierza w wieku XVI i pierwszej połowie wieku XVII. Studia z dziejów piwowarstwa Krakowa i Kazimierza z uwzględnieniem problematyki Kleparza i przedmieść, Kraków 2018.
Encyklopedia rolnicza, t. 8: Nawożenie i podlewanie drzew owocowych – Piwowarstwo i słodownictwo, Warszawa 1899.
Głuchowski J., Konsumpcja jako przedmiot opodatkowania: casus akcyza, w: Finanse publiczne i prawo finansowe – realia i perspektywy zmian. Księga jubileuszowa dedykowana Profesorowi Eugeniuszowi Ruśkowskiemu, red. L. Etel, M. Tyniewicki, Białystok 2012, s. 413–420.
Kaczkowski J.L., Piwowarstwo, „Gazeta Przemysłowo-Rzemieślnicza” 1875, s. 346, 357, 363.
Kochan W., Wykłady na kursach przeszkolenia kontroli skarbowej przy warszawskiej Izbie Skarbowej, Warszawa 1938.
Księga adresowa przemysłu, handlu i finansów 1922, pod ogólnym kierownictwem komitetu redakcyjnego przy Ministerstwie Przemysłu i Handlu, red. A.R. Sroka, Warszawa 1922.
Landau Z., Tomaszewski J., Zarys historii gospodarczej Polski 1918–1939, wyd. 3, Warszawa 1971.
Latawiec K., Administracja akcyzowa na terenie Królestwa Polskiego w latach 1866–1915, w: Dzieje biurokracji na ziemiach polskich, t. 1, red. A. Górak, I. Łuć, D. Magier, Radzyń Podlaski 2008, s. 261–281.
Lintner C.J., Technologia browarnictwa, oprac. H. Lüers, tłum. P. Wojcieszak, Warszawa 1950.
„Mały Rocznik Statystyczny” 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1938.
Manning M.P., Understanding Specific Gravity and Extract, „Brewing Techniques” 1993, kopia w zbiorach autora.
Projekt Biura Kontroli Produkcji i Handlu Piwem, przy Centralnym Związku Przemysłu Piwowarskiego i Słodowniczego w Warszawie, Warszawa 1930.
Projekt ustawy o uregulowaniu stosunków w przemyśle piwowarskim, oprac. Centralny Związek Przemysłu Piwowarskiego i Słodowniczego, Warszawa 1932.
Rady praktyczne dla piwowarów przy stosowaniu nowego sposobu opodatkowania piwa, oprac. K. Kujawski, Warszawa 1902.
„Rocznik Statystyki Rzeczypospolitej Polskiej” 1923 [1924]; 1925/1926 [1927]; 1927; 1928; 1928 [1930].
Spyra A., Browarnictwo Galicji doby autonomicznej, Kraków 1994.
Stacje doświadczalne w Królestwie Polskim, ich zadanie i urządzenie, Warszawa 1904 (Prace Delegacji Doświadczalnej przy Sekcji Rolnej w Warszawie).
Sterling W., 2½% czy 4%?, druk ulotny, przedr. z „Kuriera Polskiego”, 13 VI 1923.
Szwagrzyk J., Pieniądz na ziemiach polskich X–XX w., Wrocław 1990.
Szymański J., Nauki pomocnicze historii, wyd. 6, Warszawa 2005.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nd/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 897
Number of citations: 0