Analiza zastosowania nowoczesnych preparatów dietetyczno-przemysłowych z wykorzystaniem systemu Fast-track w chirurgii onkologicznej nowotworów przełyku i żołądka
DOI:
https://doi.org/10.12775/v10251-012-0060-4Słowa kluczowe
żywienie kliniczne, dieta przemysłowa, koncepcja fast-track, nowotwory przełyku i żołądka, chirurgia onkologicznaAbstrakt
Nowotwory żołądka i przełyku według statystyk i meta-analiz ogólnoeuropejskich stanowią obecnie, ciągle istotny problem kliniczny i epidemiologiczny. Resekcja chirurgiczna jest jedną z częstszych metod leczenia z pierwszego wyboru, w przypadkach operacyjnych. Pacjenci obarczeni guzem nowotworowym w obrębie przełyku lub żołądka w różnym stadium klinicznym i wartościach miana T i N, cechują się z reguły znacznym stopniem niedożywienia, najczęściej o charakterze niedożywienia białkowokalorycznego. Niedo-żywienie u tej grupy pacjentów stanowi czynnik istotnie wpływający, na jakość życia, rokowanie i 5 letni okres przeżycia. Ważnym elementem żywienia klinicznego jest w tym przypadku wprowadzanie elementów diety przemysłowej także w oparciu o nowoczesne metody i wytyczne, np. w ramach systemu „Fast - Track”.
Cel. Przeprowadzona analiza miała na celu przedstawienie najnowszych wytycznych, zaleceń, a także konkretnych przykładów wykorzystania preparatów dietetyczno-przemysłowych, stosowanych w chirurgii onkologicznej nowotworów przełyku i żołądka, w oparciu o system Fast-Track.
Materiał i metody . W analizie brano pod uwagę konkretne przykłady opisów metody fast track w korelacji do zastosowanych preparatów z zakresu dietetycznego żywienia przemysłowego, w ramach międzynarodowych publikacji w czasopismach o tematyce gastroenterologicznej, chirurgicznej, żywieniowej i dietetycznej. Analizowany materiał wzbogacono o materiały informacyjne publikowane przez producentów preparatów z zakresu diety przemysłowej.
Wnioski. Dzięki analizie materiału, uzyskano dane dotyczące wykorzystywania preparatów z zakresu diet przemysłowych w ramach systemu Fast Track u pacjentów leczonych chirurgicznie z powodu nowotworów przełyku i żołądka. W niniejszej pracy wykazano także iż stosowanie preparatów z zakresu diety przemysłowej w ramach koncepcji Fast Track, ma pozytywny wpływ na efekt kliniczny u pacjentów z omawianej grupy problemowej.
Bibliografia
Argilés JM.: Cancer-associated malnutrition. Eur J Oncol Nurs. 2005;9 Suppl 2:S39-50. [ http://dx.doi.org/10.1016/j.ejon.2005.09.006]
Saito T, Zeze K, Kuwahara A, et all. Correlations between preoperative malnutrition and septic complications of esophageal cancer surgery. Nutrition. 1990 Jul-Aug;6(4):303-8.
Bozzetti F, Cozzaglio L, Gavazzi C. et all. Nutritional support in patients with cancer of the esophagus: impact on nutritional status, patient compliance to therapy, and survival.Tumori. 1998 Nov-Dec;84(6):681-6.
Bandurski R,Zaręba K, Kędra B: Chory z zespoleniem przełykowo-dwunastniczym po całkowitym wycięciu żołądka z powodu raka - 22- letnia obserwacja. Przegląd Gastroenterologiczny 2011; 6 (5): 323-327
Skowrońska-Piekarska U,Matysiak K:Stan odżywienia chorych z rakiem żołądka leczonych chirurgicznie.Nowiny Lekarskie 2005, 74, 1, 13-19
Pietkun K,Nowacki M, Głowacka I. et all: Proper diet for patients with colorectal cancer staff recommendations, nutritional algorithms, latest guidelines and scientific reports. Biomedical science in modern health care. UM Lublin 2011 s. 52-60.
M. Braga1, O. Ljungqvist2, P. Soeters et all.ESPEN guidelines of parenteral nutrition: Surgery. Clin Nutr. 2009 Aug;28(4):378-86 [ http://dx.doi.org/10.1016/j.clnu.2009.04.002]
Ciborowska H., Rudnicka A. : Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL 2010.
Kehlet H, Wilmore DW: Evidence-based surgical care and the evolution of fast-track surgery.Ann Surg. 2008 Aug;248(2):189-98.
White PF, Kehlet H, Neal JM, Schricker T, Carr DB, Carli F; Fast-Track Surgery Study Group: The role of the anesthesiologist in fast-track surgery: from multimodal analgesia to perioperative medical care.Anesth Analg. 2007 Jun;104(6):1380-96.
Gianotti L, Braga M. Revising concepts of artificial nutrition in contemporary surgery: from energy and nitrogen to immuno-metabolic support. Nutr Hosp. 2011 Jan-Feb;26(1):56-67.
Reismann M, Dingemann J, Wolters M. et all. Fasttrack concepts in routine pediatric surgery: a prospective study in 436 infants and children. Langenbecks Arch Surg. 2009 May;394(3):529-33.
Braga M., Gianotti L., Vignali A., Carlo V.: Preoperative oral arginine and n-3 fatty acid supplementation improves the immunometabolic host response and outcome after colorectal resection for cancer. Surgery 2002;132:805-814.
Muehling BM, Halter G, Lang G et all. Prospective randomized controlled trial to evaluate "fast-track" elective open infrarenal aneurysm repair. Langenbecks Arch Surg. 2008 May;393(3):281-7.
Schwarzbach M, Hasenberg T, Linke M: Perioperative quality of care is modulated by process management with clinical pathways for fast-track surgery of the colon. Int J Colorectal Dis. 2011 Dec;26(12):1567-75. [ http://dx.doi.org/10.1007/s00384-011-1260-2]
Gianotti L, Braga M, Biffi R, Bozzetti F, Mariani L.: Perioperative intravenous glutamine supplemetation in major abdominal surgery for cancer: a randomized multicenter trial. Ann Surg. 2009 Nov;250(5):684-90.
Wiley W. Souba, M.D., Sc.D. Glutamine and Cancer. Annals of surgery. 1993, 218, 6, 715-728.
Nicola Ward: Nutrition support to patients undergoing gastrointestinal surgery. Nutrition Journal 2003, 2:18.
Shogo Yoshida, Atsushi Kaibara, Nobuya Ishibashi, Glutamine supplementation in cancer patients. Nutrition Sept. 2001, 17:9, 766-768.
Van Bokhorst-de van der Schueren MA.: Nutritional support strategies for malnourished cancer patients. Eur J Oncol Nurs. 2005;9,2:S74-83.
http://nutriciamedyczna.pl/pub/files/Leczenie_zywieniowe_w_opiece_dlugoterminowej.pd - 25.01.2012
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 645
Liczba cytowań: 0