Własności Antymikrobiologiczne Wybranych Wtórnych Metabolitów Roślinnych I Ich Zastosowanie W Medycynie
DOI:
https://doi.org/10.12775/mbs-2013-0001Słowa kluczowe
własności antymikrobiologiczne, wtórne metabolity roślinne, leki ziołoweAbstrakt
Jednym z najstarszych osiągnięć myśli ludzkiej jest zastosowanie roślin oraz ekstraktów roślinnych w lecznictwie. Leki pochodzenia roślinnego charakteryzują się działaniem wielokierunkowym. W ostatnich latach dużym zainteresowaniem cieszą się rośliny lecznicze zawierające mieszaniny substancji biologicznie aktywnych o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych. W lecznictwie od wielu lat stosowane są rośliny oraz wyodrębnione z nich wtórne metabolity i ekstrakty roślinne, jednak dopiero teraz dzięki rozwojowi chemii organicznej, farmakologii i medycyny możemy określić, które substancje biologicznie aktywne produkowane przez te rośliny są użyteczne. Opisana została aktywność antymikrobiologiczna wybranych grup wtórnych metabolitów roślinnych, które potencjalnie umożliwiłyby ich wykorzystanie jako substancji antybiotycznych w lekach. Substancje te mogą być uzupełnieniem podstawowego leczenia farmakologicznego, gdyż zasadniczą ich zaletą jest rzadsze występowanie działań niepożądanych. W pracy przedstawiono przegląd badań nad właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi alkaloidów, kumaryn, flawonoidów, olejków eterycznych, fitosteroli oraz fenolokwasów. Naturalne substancje hamujące wzrost mikroorganizmów stają się alternatywą dla związków syntetycznych, co ten przegląd literaturowy to potwierdza.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 589
Liczba cytowań: 0