Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Język Polski
    • English
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Język Polski
  • English

Medical and Biological Sciences

Realizacje zasad racjonalnego żywienia przez studentów bydgoskich uczelni
  • Strona domowa
  • /
  • Realizacje zasad racjonalnego żywienia przez studentów bydgoskich uczelni
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 30 Nr 4 (2016) /
  4. PRACE ORYGINALNE

Realizacje zasad racjonalnego żywienia przez studentów bydgoskich uczelni

Autor

  • Grażyna Mierzwa Chair of Vascular and Internal Diseases, Department of Gastroenterological Nursing, Faculty of Health Sciences, Ludwik Rydygier Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń
  • Katarzyna Wawrzyniak Chair of Vascular and Internal Diseases, Department of Gastroenterological Nursing, Faculty of Health Sciences, Ludwik Rydygier Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń

DOI:

https://doi.org/10.12775/MBS.2016.034

Słowa kluczowe

racjonalne żywienie, młodzież

Abstrakt

Celem pracy była ocena czy studenci bydgoskich uczelni znają zasady racjonalnego żywienia, oraz czy ich przestrzegają.  

Badaniem objętych zostało 100 osób będących studentami bydgoskich uczelni, a wśród nich 77 kobiet i 23 mężczyzn w wieku od 19 do 25 roku życia. Badanie zostało przeprowadzone w I półroczu 2014 r. metodą ankietową.

Wnioski. Wiedza na temat racjonalnego żywienia i przestrzeganie zasad zdrowego żywienia wśród studentów bydgoskich uczelni jest dość zróżnicowane i zależy od kierunku studiów. Najlepszymi nawykami żywieniowymi charakteryzują się kierunki techniczne, oraz kierunki artys-tyczne. Studenci kierunków medycznych i nauk o zdrowiu nie są liderami w tym zakresie. Więcej nieprawidłowości wiążących się z jakością diety obserwuje się wśród studentów kierunków humanistycznych i związanych z naukami społecznymi. 

Bibliografia

Bajerska-Jarzębowska J., Jeszka J., Człapka-Matyasik M., Zielke M.: Sposób żywienia, parametry antropometryczne stanu odżywienia i wydolność fizyczna wybranej grupy studentów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2004, 3, 40, 9-17.

Charzewska J., Wajszczyk B.: Co powinna zawierać prawidłowa, zbilansowana dieta? w Jarosz M. red Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. IŻiŻ W-wa 2008, 27-45.

Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka- Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009.

Czaja J., Rypina M., Lebiedzińska A.: Ocena częstotliwości spożycia warzyw i owoców wśród studentów trójmiejskich uczelni. Rocz Panstw Zakl Hig 2009, 60(1): 35-38.

Czech A., Grela E.: Zwyczaje żywieniowe i częstotliwość spożywania produktów odżywczych wśród studentów uczelni lubelskich Żyw. Człow., 2003, 30, 1/2: 81-85.

Gawęcki J., Zielka M.: Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza. W: J.Gawęcki, L. Hryniewiecki (red). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2008.

Ilow R.: Ocena zwyczajów żywieniowych studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu. Adv. Clin. Exp. Med. 2005, 14, 5, 929-838.

Kardjalik K., Bryła M., Maniecka- Bryła I.: Zachowania zdrowotne związane z odżywianiem oraz występowanie nadwagi i otyłości w grupie studentów. Probl. Hig. Epidemiol. 2012, 93 (1): 71- 79.

Krajewska A., Słowik- Gabryelska A.: Ocena jakości żywienia studentów pierwszego roku zdrowia publicznego US. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego 2008, nr 570, 5-14.

Kubińska Z, Bergier B. Dbałość o zdrowie w opinii studentów wychowania fizycznego i zdrowia publicznego z uczelni w Białej Podlaskiej. Med Og Nauk Zdr 2013, t19, nr 3, 251-254.

Ma Y, Bertone ER, Stanek EJ, Reed GW, Hebert JR, Cohen NL, et al. Association between eating patterns and obesity in a free-living US adult population. Am J Epidemiol. 2003;158:85–92.

Mikołajczak J.: Zasady racjonalnego żywienia człowieka i metody edukacji żywieniowej. W: Biernat J. (red), Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu człowieka. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wrocław 2009.

Ming Yeong Lim, Jason O'Neale Roach: Metabolizm i żywienie. Wyd. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2007.

Myszkowska-Ryciak J., Kraśniewska A., Harton A., Gajewska D.: Porównanie wybranych zachowań żywienio- wych studentek Akademii Wychowania Fizycznego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Probl. Hig. Epidem. 2011, 91(4), 931–934.

Seń M., Zacharczuk A., Lintowska A.: Zachowania żywieniowe studentów wybranych uczelni wrocławskich a wiedza na temat skutków zdrowotnych nieprawidło-wego żywienia. Piel. Zdr. Publ. 2012, 2, 2, 113–123.

Skibniewska K., Radzymińska M., Jaworska M., Babicz- Zielińska E.: Badania zwyczajów żywieniowych studentów polskich i belgijskich. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 4 (65), 250- 258.

Szczerbiński R., Karczewski J., Maksymowicz-Jaroszuk J.: Wybrane zachowania zdrowotne studentów Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki – zachowania żywieniowe. Bromat. Chem. Toksykol., 2011; 44(3): 409-414.

Szponar B., Krzyszycha R.: Ocena sposobu odżywiania studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie w roku akademickim 2007–2008. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 42, 2, 111–116.

Szymandera- Buszka K., Jędrusek- Golińska A., Górecka D., Ankiewicz M.: Charakterystyka spożycia ryb jako źródła jodu. Bromat. Chem. Toksykol.- XLI, 2008, 3, 319- 322.

Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E., Zasady racjonalnego żywienia. Zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk 2006.

Waśkiewicz A.: Jakość żywienia i poziom wiedzy zdrowotnej u młodych dorosłych Polaków – badanie WOBASZ. Probl. Hig. Epidemiol. 2010; 91(2): 233-237.

Zarzeczna-Baran M, Wojdak-Haasa E. Wiedza studentów akademii medycznej w Gdańsku o niektórych elementach stylu życia. Probl. Hig. Epidemiol. 2007, 88, 1, 55-59.

Zasady Prawidłowego Żywienia 2009 Instytut Żywności i Żywienia. http://www.izz.waw.pl/ dostęp 24.05.2014, godzina 15:18.

Medical and Biological Sciences

Pobrania

  • PDF (English)

Opublikowane

2017-03-10

Jak cytować

1.
MIERZWA, Grażyna & WAWRZYNIAK, Katarzyna. Realizacje zasad racjonalnego żywienia przez studentów bydgoskich uczelni. Medical and Biological Sciences [online]. 10 marzec 2017, T. 30, nr 4, s. 49–57. [udostępniono 5.7.2025]. DOI 10.12775/MBS.2016.034.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 30 Nr 4 (2016)

Dział

PRACE ORYGINALNE

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 638
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Język Polski
  • English

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

racjonalne żywienie, młodzież
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa