Ocena spożycia wyrobów cukierniczych przez osoby trenujące amatorsko
DOI:
https://doi.org/10.12775/MBS.2016.021Słowa kluczowe
aktywność fizyczna, żywienie, produkty cukierniczeAbstrakt
Zdrowie człowieka nie jest określane przez brak jakichkolwiek chorób, lecz jako ogólny dobrostan osoby, który umożliwia życie w pełni wigoru, spełniając
z entuzjazmem codzienne obowiązki, realizowanie marzeń a także radzenie sobie z różnymi warunkami środowiska. Właściwy styl życia powinien być determinowany przez stosowanie zasad prawidłowego żywienia połączonych z regularną aktywnością fizyczną. Ciało ludzkie lepiej funkcjonuje, jeśli jest poddawane codziennej aktywności fizycznej i odpowiedniej diecie. Nasze normy społeczne, gdzie większość prowadzi siedzący tryb życia, prowadzi do niewłaściwej ekspresji naszych genów, co powoduje rozwój chronicznych chorób, określanych jako cywilizacyjne.
Celem pracy była ocena spożycia wyrobów cukierniczych przez osoby ćwiczące w klubie Fit-Max w Bydgoszczy, a także ocena motywacji badanych do podjęcia aktywności fizycznej.
Badanie zostało przeprowadzone za pomocą anonimowej ankiety wśród 100 osób pełnoletnich w różnym przedziale wiekowym, uczęszczających do klubu Fit-Max w Bydgoszczy, określających się dodatkowo jako zdrowe. Badanie to nie dotyczyło osób nieletnich i kobiet w ciąży.
W pracy wykazano, iż osoby ćwiczące w klubie Fit-Max cechują się wysoką aktywnością fizyczną. Uczęszczają na ćwiczenia średnio 7 dni w tygodniu i poświęcają jednorazowo na trening od 1 do 3 godzin dziennie, wybierając różne formy aktywności. Głównym celem ćwiczących jest spadek masy ciała, poprawa siły mięśni, kondycji oraz lepsze samopoczucie.
Respondenci wykazują dużą znajomość zasad prawidłowego żywienia . Jednak ta wiedza nie przekłada się na ich przestrzeganie w życiu codziennym. Tylko niewielka część badanych stosuje diety ograniczające. Pomimo że BMI u części badanych wskazuje nadwagę i otyłość, według subiektywnej oceny znaczna część respondentów uważa, iz prezentowane przez nich sylwetki mieszczą się w przedziale przyjętych norm.
Respondenci przyznają się do regularnego i częstego spożywania wyrobów cukierniczych pomimo podjęcia aktywności fizycznej. Badani podawali wiele powodów, dla których sięgają po produkty cukiernicze.
Mimo iż większość respondentów nie odczuwa wyrzutów sumienia po konsumpcji słodyczy, zmniejszyli oni ilości spożywanego asortymentu na rzecz wzmożonej aktywności fizycznej z powodu wzrostu masy ciała.
Bibliografia
Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia 2012. str. 29, 143-145, 154-158 2002,71,1434-145,154-158, 245-248.
Hasik J.,Gawęcki J. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000, 32-47.
Bean A. Żywienie w sporcie. Wydawnictwo ZYSK I S-KA. Poznań 2013, 1537,103-114,173.
Celejowa I. Żywienie w sporcie, Wydawnictwo Lekarskie PZWL. Warszawa 2008, 31-39,103-114.
Seidler t. Mierzwa M. Szczuko M. Ocena sposobu żywienia osób uprawiających fitness – krótkie doniesienie, Med. Sport. 2010; 4(6); Vol. 26, 211-218.
Gawęcki J. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki
o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2010., vol. 1., 11-26,129-133, 155200, 359.
Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K. Spożycie żywności w Polsce w latach 1950-1996 w przeliczeniu na energię i składniki odżywcze. Wyd IŻŻ, Warszawa 1997.
Biernat J., Żywienie, żywność a zdrowie, Wyd. Astrum, Wrocław 2001, 155.
Górski J., Fizjologiczne podstawy wysiłku fizycznego, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2008, 546-548.
Marchewka A., Jungiewicz M., Aktywność fizyczna w młodości a jakość życia w starszym wieku, Gerontol Pol. 2008; 2 (16) 127-130.
Flaczyk E., Górecka D., Korczak J. Towaroznawstwo żywności pochodzenia roślinnego, Wdawnictwo Uniwerstetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2011, 260-276.
Świderski F., Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii. Wyd.SGGW, Warszawa 2010, 495-498, 505.
Huang T.T., Harris K.J., Lee R.E., et al.: Assessing overweight, obesity, diet, and physical activity in college students. J. Am. Coll. Health, 2003; 52(2): 8386.
POL-HEALTH. Ministerstwo Zdrowia, Departament Polityki Zdrowotnej. Narodowy program zapobiegania nadzwadze i otyłości oraz przewklekłym chorobom niezakaźnym poprzez poprawę żywienia I aktywności fizycznej na lata 2007-2011. Warszawa 2009.
Giel K. Słodycze na cenzurowanym. Magazyn Stomatologiczny nr 1/200; 28.
Kłosiewicz-Latoszek L., Otyłość jako problem społeczny, zdrowotny i leczniczy, Probl Hig Epidemiol 2010; 91 (3) 339-343.
Recommended population levels of physical acitity for health, Global recommendations on physical activity for health, World Health Organization Geneva 2010, 15-34.
Jeznach M., Zegan M., Święcicka A., Henze A., Rogdaki E., Menrad K.: Stan i perspektywy rozwoju rynku żywności funkcjonalnej, Wyd. SGGW, Warszawa 2003.
Siró I., Kaplona E., Kaplona B., Lugasi S.: Functional food. Produkct development, marketing and consumer acceptance- a review, Apettite, 2008; 51:456-467.
Matissek R.: Susswaren – rechtliche Einordnunf und lebenmittelchchemische Bewertung. [w:] Stehe P., Matissek R.(red.): Ernahrung, Susswaren und Lebensstil. Verlag Dr. Koster, Berlin 2005; 4-13.
Stan zdrowia ludności Polski w 2004 r. GUS, Warszawa 2005.
Baryłko-Piekielna N., Jacórzyński B., Mielniczuk E., Pawlicka M., Daniewski M., Kostyra E.: Dzienne spożycie izomerów trans w polskiej racji pokarmowej. Żyw. Człow. Metab., 1998, 25,1,28-46.
Pijarowski E., Dłużewski M. , Dłużewska i wsp.: Ogólna Technologia Żywności. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 1996.
Brawa S.: Odkryte tajemnice czekolady. Roczniki Warszawskiej Szkoły Zdrowia, Warszawa 2005, 80-88.
Makarewicz- Wujec M., Kozłowska-Wojciechowska M.: Apetyt na słodycze. www.resmedica.pl, z dn. 31.05.2010, 2008.
Sunram-Lea S.I., Foster J.K., Durlach P., Perez C.: Glucose facilitation of congnitive performance in healthy young adults: examination of the influence of fast-duration, time of day and pre-consumption plasma glucose levels. Psychopharmacology, 2001; 157(1): 46-54.
Kopff B., Aktywność fizyczna w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, Choroby społeczne i cywilizacyjne – wybrane zagadnienia, Red. Bąk – Romaniszyn L., Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Łódź 2013, 7-24.
Grochowska A., Kołpa M., Musiał Z., Wpływ otyłości na funkcjonowanie osób dorosłych, Probl Pieleg. 2010; 1 (1) 25-29.
Adamczyk J. G., Kowalki P., Boguszewski D., Ochwal A., Siewierski M. Podstawy Prozdrowotne u mężczyzn regularnie ćwiczących na siłowni. Warszawa 2012, 123-143.
Gogojewicz A., Kasprzak Z., Pilaczyńska-Szcześniak Ł.: Ocena sposobu odżywniania się kobiet aktywnych fizycznie w wieku 20-40 at. Bromat. Chem. Toksykol. –XLV.2012, 3, 439-445.
Lisicki T. Żywienie przejawem stylu życia studentów ropoczynających studia. Rocznik PZH 2010, 61, Nr 3, Gdańsk, 283-287.
Wierzbicka I. Praca licencjacka pt. Wiedza i nawyki żywieniowe kobiet aktywnych fizycznie. Nysa 2012.
Wiza R., Grauer P. i wsp. Rynek słodyczy w Polsce. KPMG w Polsce, Edycja 2014. kpmg.pl, 34-38.
Grochowska A., Kopła M., Musiał Z. Wpływ otyłości na funkcjonowanie osób dorosłych. Problemy Pielęgniarstwa. 2010; 1(1): 25-29.
Zapolska J. Zarębska A. Ostrowska L. Fitness w leczeniu nadwagi i otyłości. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010, tom 1, nr 2, 100-105.
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 306
Liczba cytowań: 0