ROLA TESTÓW SKÓRNYCH W DIAGNOSTYCE ALERGII POKARMOWEJ U PACJENTÓW UCZULONYCH NA PYŁKI BRZOZY
DOI:
https://doi.org/10.12775/4076Słowa kluczowe
alergia pokarmowa, alergia na pyłki brzozy, testy skórneAbstrakt
Wstęp. Częstość alergii pokarmowej stale wzrasta. Szczególnie wysoki odsetek dotyczy pacjentów uczulonych na pyłki roślin - nawet u 70 % pacjentów z alergią na pyłki roślin występują objawy niepożądane po spożyciu pokarmów pochodzenia roślinnego. Związane jest to głównie z występowaniem reakcji krzyżowych między alergenami. Problemem jest fakt, że objawy te dotyczą różnych układów i narządów, co sprawia, że rozpoznanie alergii pokarmowej jest utrudnione i często niedoszacowane.
Celem pracy było określenie roli testów skórnych w diagnostyce alergii pokarmowej u pacjentów uczulonych na pyłki brzozy.
Materiał i metody. Do badania zakwalifikowano 35 pacjentów uczulonych na pyłek brzozy, którzy zgłaszali jednocześnie objawy niepożądane po spożyciu jabłka, selera, marchwi, pomidora, banana, brzoskwini, orzechów laskowych i orzeszków ziemnych. U wszystkich pacjentów wykonano testy skórne z zastosowaniem wyciągów wyżej wymienionych alergenów.
Wyniki. Analiza wyników dodatnich testów skórnych u pacjentów zgłaszających objawy przedstawiała się następująco: seler 100%, orzech laskowy 65,4%, orzeszek ziemny 40%, marchew 30,8%, brzoskwinia 20%, pomidor 14,3%, jabłko3,7% oraz banan 0%. W testach skórnych uzyskano również wyniki ujemne, pomimo, że pacjenci zgłaszali objawy na dane alergeny. Przedstawiały się one następująco: jabłko (74,3% osób), brzoskwinia (34,3% osób), orzech laskowy i marchew (25,5% dla każdego z alergenów), pomidor i orzeszek ziemny (17,1% dla każdego z alergenów) oraz banan (11,4%). Interesujący jest fakt, że u części pacjentów uzyskano dodatni wynik testu dla selera (22,8%), pomimo że osoby te nie zgłaszały objawów nadwrażliwości na ten pokarm.
Wnioski. Choć testy skórne są powszechnie stosowaną metodą diagnostyczną, w przypadku alergii pokarmowej ujemny wynik nie może być kryterium wykluczającym to rozpoznanie.
Bibliografia
Jarosz M, Dzieniszewski J, Alergie pokarmowe. Porady lekarzy i dietetyków. Wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2004.
Park MI., Camilleri M. Is there a role of food allergy in irritable bowel syndrome and functional dyspepsia? A systematic review. Neurogastroenterol Motil (2006) 18, 595-607.
Monsbakken KW, Vandvik PO, Farup PG. Perceived food intolerance in subjects with irritable bowel syndrome - etiology, prevalence and consequences. European Journal of Clinical Nutrition (2006) 60, 667- 672, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16391571
Anhoej C, Backer V, Nolte H: Diagnostic evaluation of grass- and birch-allergic patients with oral allergy syndrome. Allergy 2001; 56 (6): 548-552. DOI: http://dx.doi.org/10.1034/j.1398-9995.2001.056006548.x, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11421902
Wiśniewska-Barcz B., Orłowska E.: Testy skórne w diagnostyce alergologicznej. Alergologia Współczesna 2001; 4 (09): 15-23.
Białek S, Białek-Gosk K. Udział laboratorium w rozpoznawaniu alergii. Artykuł dostępny na stronie http://www.alergia.org.pl/pacjent/diagnostyka/laboratoriu m.htm
Kruszewski J i wsp.: Testy skórne. Standardy w alergologii - część I. Stanowisko ekspertów Zarządu Głównego PTA. Dom Wydawniczy Benkowski 2003.
Małolepszy J: Testy skórne, oznaczanie przeciwciał IgE i próby prowokacji wargowej w rozpoznaniu alergii pokarmowej towarzyszącej pyłkowicy. Rozprawa doktorska. PAM w Szczecinie, 2001.
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 0
Liczba cytowań: 0