Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • Język Polski
    • English
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • Język Polski
  • English

Medical and Biological Sciences

Realization of the principles of rational nutrition by the universities of Bydgoszcz
  • Home
  • /
  • Realization of the principles of rational nutrition by the universities of Bydgoszcz
  1. Home /
  2. Archives /
  3. Vol. 30 No. 4 (2016) /
  4. ORIGINAL ARTICLES

Realization of the principles of rational nutrition by the universities of Bydgoszcz

Authors

  • Grażyna Mierzwa Chair of Vascular and Internal Diseases, Department of Gastroenterological Nursing, Faculty of Health Sciences, Ludwik Rydygier Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń
  • Katarzyna Wawrzyniak Chair of Vascular and Internal Diseases, Department of Gastroenterological Nursing, Faculty of Health Sciences, Ludwik Rydygier Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń

DOI:

https://doi.org/10.12775/MBS.2016.034

Keywords

rational nutrition, young person

Abstract

The aim of this thesis was to evaluate if the students of universities of Bydgoszcz know the principles of proper nutrition and whether or not they follow them.

The study was conducted on a group of 100 students of the universities of Bydgoszcz, 77 women and 23 men between the ages of 19 and 25. The study was carried out in the first half of 2014 using a survey method.

Conclusions. Knowledge of rational nutrition and the principles of healthy eating among students of Bydgoszcz universities is quite varied and depends on the field of study. The best eating habits are characterized by technical and art faculties. Students of medical faculties and health sciences are not leaders in this field. More irregularities relating to the quality of diet is observed among students of humanities and social sciences.

References

Bajerska-Jarzębowska J., Jeszka J., Człapka-Matyasik M., Zielke M.: Sposób żywienia, parametry antropometryczne stanu odżywienia i wydolność fizyczna wybranej grupy studentów. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2004, 3, 40, 9-17.

Charzewska J., Wajszczyk B.: Co powinna zawierać prawidłowa, zbilansowana dieta? w Jarosz M. red Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. IŻiŻ W-wa 2008, 27-45.

Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka- Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009.

Czaja J., Rypina M., Lebiedzińska A.: Ocena częstotliwości spożycia warzyw i owoców wśród studentów trójmiejskich uczelni. Rocz Panstw Zakl Hig 2009, 60(1): 35-38.

Czech A., Grela E.: Zwyczaje żywieniowe i częstotliwość spożywania produktów odżywczych wśród studentów uczelni lubelskich Żyw. Człow., 2003, 30, 1/2: 81-85.

Gawęcki J., Zielka M.: Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza. W: J.Gawęcki, L. Hryniewiecki (red). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2008.

Ilow R.: Ocena zwyczajów żywieniowych studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu. Adv. Clin. Exp. Med. 2005, 14, 5, 929-838.

Kardjalik K., Bryła M., Maniecka- Bryła I.: Zachowania zdrowotne związane z odżywianiem oraz występowanie nadwagi i otyłości w grupie studentów. Probl. Hig. Epidemiol. 2012, 93 (1): 71- 79.

Krajewska A., Słowik- Gabryelska A.: Ocena jakości żywienia studentów pierwszego roku zdrowia publicznego US. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego 2008, nr 570, 5-14.

Kubińska Z, Bergier B. Dbałość o zdrowie w opinii studentów wychowania fizycznego i zdrowia publicznego z uczelni w Białej Podlaskiej. Med Og Nauk Zdr 2013, t19, nr 3, 251-254.

Ma Y, Bertone ER, Stanek EJ, Reed GW, Hebert JR, Cohen NL, et al. Association between eating patterns and obesity in a free-living US adult population. Am J Epidemiol. 2003;158:85–92.

Mikołajczak J.: Zasady racjonalnego żywienia człowieka i metody edukacji żywieniowej. W: Biernat J. (red), Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu człowieka. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wrocław 2009.

Ming Yeong Lim, Jason O'Neale Roach: Metabolizm i żywienie. Wyd. Elsevier Urban & Partner, Wrocław 2007.

Myszkowska-Ryciak J., Kraśniewska A., Harton A., Gajewska D.: Porównanie wybranych zachowań żywienio- wych studentek Akademii Wychowania Fizycznego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Probl. Hig. Epidem. 2011, 91(4), 931–934.

Seń M., Zacharczuk A., Lintowska A.: Zachowania żywieniowe studentów wybranych uczelni wrocławskich a wiedza na temat skutków zdrowotnych nieprawidło-wego żywienia. Piel. Zdr. Publ. 2012, 2, 2, 113–123.

Skibniewska K., Radzymińska M., Jaworska M., Babicz- Zielińska E.: Badania zwyczajów żywieniowych studentów polskich i belgijskich. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2009, 4 (65), 250- 258.

Szczerbiński R., Karczewski J., Maksymowicz-Jaroszuk J.: Wybrane zachowania zdrowotne studentów Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki – zachowania żywieniowe. Bromat. Chem. Toksykol., 2011; 44(3): 409-414.

Szponar B., Krzyszycha R.: Ocena sposobu odżywiania studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie w roku akademickim 2007–2008. Bromat. Chem. Toksykol. 2009, 42, 2, 111–116.

Szymandera- Buszka K., Jędrusek- Golińska A., Górecka D., Ankiewicz M.: Charakterystyka spożycia ryb jako źródła jodu. Bromat. Chem. Toksykol.- XLI, 2008, 3, 319- 322.

Turlejska H., Pelzner U., Szponar L., Konecka-Matyjek E., Zasady racjonalnego żywienia. Zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego. Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr Sp. z o.o., Gdańsk 2006.

Waśkiewicz A.: Jakość żywienia i poziom wiedzy zdrowotnej u młodych dorosłych Polaków – badanie WOBASZ. Probl. Hig. Epidemiol. 2010; 91(2): 233-237.

Zarzeczna-Baran M, Wojdak-Haasa E. Wiedza studentów akademii medycznej w Gdańsku o niektórych elementach stylu życia. Probl. Hig. Epidemiol. 2007, 88, 1, 55-59.

Zasady Prawidłowego Żywienia 2009 Instytut Żywności i Żywienia. http://www.izz.waw.pl/ dostęp 24.05.2014, godzina 15:18.

Medical and Biological Sciences

Downloads

  • PDF

Published

2017-03-10

How to Cite

1.
MIERZWA, Grażyna & WAWRZYNIAK, Katarzyna. Realization of the principles of rational nutrition by the universities of Bydgoszcz. Medical and Biological Sciences [online]. 10 March 2017, T. 30, nr 4, s. 49–57. [accessed 25.3.2023]. DOI 10.12775/MBS.2016.034.
  • PN-ISO 690 (Polish)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

Vol. 30 No. 4 (2016)

Section

ORIGINAL ARTICLES

Stats

Number of views and downloads: 213
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • Język Polski
  • English

Tags

Search using one of provided tags:

rational nutrition, young person
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop