Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
    • Українська
    • Hrvatski
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
  • Przesyłanie tekstów
  • Zespół redakcyjny
  • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
  • Hrvatski

Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture

Od konsumenta do fachowca. O tendencjach we współczesnej książce kulinarnej dla młodych czytelników
  • Strona domowa
  • /
  • Od konsumenta do fachowca. O tendencjach we współczesnej książce kulinarnej dla młodych czytelników
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 66 Nr 1 (2022): Dzieci, jedzenie i media /
  4. Artykuły

Od konsumenta do fachowca. O tendencjach we współczesnej książce kulinarnej dla młodych czytelników

Autor

  • Bogumiła Staniów Uniwersytet Wrocławski https://orcid.org/0000-0002-2562-2848

DOI:

https://doi.org/10.12775/LL.1.2022.002

Słowa kluczowe

książka kulinarna, książka kucharska, książka dla dzieci

Abstrakt

Artykuł opisuje najważniejsze tendencje we współczesnej książce kulinarnej dla dzieci w Polsce. Na podstawie analizy wydawnictw z lat 2016–2020 zarysowano kilka wyraźnych kierunków rozwoju tych publikacji. Wciąż ukazują się książki kucharskie, które edukują i mają dostarczać pomysłów do zabaw małych czytelników w kuchni. Nowościami na rynku są pozycje dotyczące głodu i nadmiaru jedzenia, a także zbilansowanych i zdrowotnych diet. Pojawił się też – powiązany z mediami – nowy trend, który czyni z dziecka smakosza i eksperta w kuchni.

Bibliografia

Abey, K. (2019). Zjadamy banany (przeł. P. Zarawska). Poznań: Papilon.

America’s Test Kitchen (2018). The complete cookbook for young chefs. Naperville, Illinois: Source-books Jabberwocky.

Andrijewska, K. (2014). Tosia i Pan Kudełko. Łódź: Centralne Biuro Projektowe.

Anger, J., Piszczek, A. (2020). Gotuj z Alą i Antkiem. Książka kucharska dla dzieci. Poznań: Wydawnictwo Alaantkoweblw.

Anh, T. V. (2020). Xin chào! Wietnam dla dociekliwych. Warszawa: Wydawnictwo Dwie Siostry.

Basse von, M. (2019). Zdrowe odżywianie. Dzieci gotują. Toruń: Wydawnictwo Literat.

Bates, I. (2017). Sportowe kalorie, czyli zdrowa dieta dla młodych sportowców. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

Bielecka, J. (red.) (2020). Ciasta i ciasteczka. Sprawdzone przez pokolenia przepisy kuchni śląskiej. Kielce: Wydawnictwo Jedność.

Bień-Königsman, M. (2016). Olé! Hiszpania dla dociekliwych. Warszawa: Wydawnictwo Dwie Siostry.

Bone, E. (2017). Jedzenie bez tajemnic. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk.

Bone, E. (2018). Skąd się bierze jedzenie. Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa.

Bosacka, K. (2019). Jasiu, Aniu, wiecie, co jecie? Legnica: Urząd Miasta Legnicy. Wydział Promocji i Komunikacji Społecznej.

Brown, S., Morris, K. (2016). The world in my kitchen: Global recipes for kids to discover and cook. London: Nourish.

Bucholz, D. (2011). The unofficial Harry Potter cookbook presents: 10 summertime treats. Avon, Mass: Adams Media.

Carle, E. (2020). Bardzo głodna gąsienica. Warszawa: Wydawnictwo Tatarak.

Czerniak-Chojnacka, D. (2017). Gotujemy. Aktywnościowa książka o kuchni i gotowaniu. Warszawa: Wydawnictwo Babaryba.

Dalecka, M. (2016). Zdrowa dieta dla nastolatków. Wrocław: Wydawnictwo Astrum.

David, L. (2010). The Family Dinner: Great Ways to Connect with Your Kids, One Meal at a Time, New York: Grand Central Life & Style.

Dobrowolska, A. (2017). Leniwy pieróg, czyli Wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko). Kraków: Bona.

Dragan, J. (2019). #nastoletnie pyszne i fit wypiekanie. Bielsko Biała: Pascal.

Durnowska, M. (red.) (2018a). Gotuj razem z dzieckiem. Domowa szkoła gotowania. Poznań: Olimp Media.

Durnowska, M. (red.) (2018b). Nie tylko deserki. Kreatywne przepisy dla dzieci. Poznań: Olimp Media.

Durnowska, M. (red.) (2018c). Nie tylko kanapki. Kreatywne przepisy dla dzieci. Poznań: Olimp Media.

Durnowska, M. (red.) (2018d). Nie tylko naleśniki. Kreatywne przepisy dla dzieci. Poznań: Olimp Media.

Durnowska, M. (red.) (2018e). Nie tylko pizza. Kreatywne przepisy dla dzieci. Poznań: Olimp Media.

Egan, C., Alger, E. (2015). Kids’ cooking activities. Brighton: Leaves of Gold Press.

Fabisińska, L. (2017). Grzyby. Dziwne fakty z życia grzybów, o których nie mieliście pojęcia. Warszawa: Nasza Księgarnia.

Ficner-Ogonowska, A. (2020). Wybryki papryki i inne historie o warzywach. Kraków: Znak Emotikon.

Frenkiel, D., Vindahl, L. (2019). Little green kitchen: Simple vegetarian family recipes. London: Hardie Grant Books.

Giełczyńska, A. (2018). Cukierkowa wróżka i niezdrowa dieta. Kraków: Wydawnictwo Aksjomat.

Gienapp, R. (2022, April 7). 18 Children’s Books About Poverty and Hunger [blog post]. Retrieved from: https://www.rebekahgienapp.com/poverty-books/#prettyPhoto

Gleeson, E. (2016). The forest feast for kids: Colorful vegetarian recipes that are simple to make. New York: Abrams Books for Young Readers.

Głowińska, A. (2019). Kicia Kocia w przedszkolu. Poznań: Media Rodzina.

Godlewska-Byliniak, E., Piastowska, M. (2016). Pampi na talerzu. Jedzenie jest fajne. Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak.

Gorzelińska, J. (2015a). Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują. Warszawa: Wilga.

Gorzelińska, J. (2015b). Piramida w kuchni na wynos. Warszawa: Wilga.

Górska, A. (2021). Dzieci gotują wege. Warszawa: Demart.

Habiak, J., Staniów, B. (2017). Książki o tematyce kulinarnej dla dzieci w Polsce w latach 1989–2015.

Analiza repertuaru wydawniczego. W: M. Antczak (red.), Inspiracje czytelnicze w życiu młodego pokolenia (s. 139–160). Łódź, Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Wydawnictwo SBP.

Has-Tokarz, A. (2014). (S)konsumujmy małe Conieco… Książki dla dzieci i młodzieży (rekonesans). W: A. Has-Tokarz, R. Malesa (red.), Homo legens czy homo consumens? Czytelnik i książka w XIX wieku (s. 84–89). Lublin: Wydawnictwo UMCS.

Has-Tokarz, A. (2016). Książki kucharskie i (około)kulinarne dla dzieci i młodzieży w Polsce w latach 1945–1989. Teksty – Funkcje – Konteksty. Lublin: Wydawnictwo UMCS.

Has-Tokarz, A. (2018). Współczesna książka kucharska dla dzieci jako produkt medialny. Folia Bibliologica, 60, 59–78. doi: http://dx.doi.org/10.17951/fb.2018.60.59-79

Has-Tokarz, A. (2019). Przyjemność (z) konsumowania… Książki kucharskie jako element systemów rozrywki dla dzieci (konteksty kultury konsumpcyjnej i medialnej). Literatura i Kultura Popularna, 25, 127–147. doi: https://doi.org/10.19195/0867-7441.25.8

Isern, S. (2020). Najlepsza zupa na świecie (przeł. B. Haniec). Toruń: Tako.

Jakubiak, T. (2018). Ugotuj mi, tato. Warszawa: Flow Books.

Jankowska, K. (2017). Mama alergika gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato. Warszawa: Wydawnictwo MAG.

Jankowska, K. (2017). Mama alergika gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę. Warszawa: Wydawnictwo MAG.

Kalnina, I. (2018). Podano do stołu. Savoir-vivre dla dzieci. Gdańsk: Wydawnictwo Adamada.

Kaluta, I. (2018). Man Zou. Chiny dla dociekliwych. Warszawa: Wydawnictwo Dwie Siostry.

Katschke, J. (2018). Książka kucharska Barbie (przeł. E. Tarnowska). Ożarów Mazowiecki: Firma Księgarska Olesiejuk.

Koren, M. (2017). Ugotuj mi bajkę! (przeł. M. Biedrzycki). Warszawa: Wydawnictwo Ezop.

Kozlowski, B., Wood, L. (2016). Cook me a story: A treasury of stories and recipes inspired by classic fairy tales. Lake Forest: Walter Foster Jr.

Locricchio, M., McConnell, J. (2015). The 2nd international cookbook for kids. New York: Two Lions.

Loth-Ignaciuk, A., Bisek-Szladowska R. (2019). Wszyscy jedzą naleśniki. Warszawa: Wydawnictwo Druganoga.

Lubaszewska, K. (2017). Ale pycha. Pełno smaków dla dzieciaków. Warszawa: Wydawnictwo Juka-91.

Makarowska, M. (2016). Zniszcz te kilogramy. Megaproste odchudzanie dla nastolatek. Łódź: Feeria Young.

Makarowska, M. (2017). Dieta bikini. Fresh, fast, fit. Łódź: Wydawnictwo JK.

Malerba, G. (2016). Atlas smaku. Ożarów Mazowiecki: Firma Księgarska Olesiejuk.

Maxeiner, A. (2013). To wszystko pyszne! O ulubionych daniach i potrawach, na które patrzymy z obrzydzeniem, o zapachu ciasta i bąków puszczanych po grochu, o drugich śniadaniach i innych smakołykach (przeł. E. Jasińska-Jastrun). Warszawa: Wydawnictwo Czarna Owieczka.

Mazur, M., Ulatowska, A. (2017). Bułka i spółka. Rzecz o zdrowym jedzeniu. Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza.

Mentel, J. (2016). Gotuj z dzieckiem. 30 przepisów dla młodych kucharzy. Warszawa: Sierra Madre.

Mizera, J., Mizera, K. (2019). Żywienie młodego sportowca. Co jeść, by zostać mistrzem. Łódź: Galaktyka.

Mizielińska, A., Mizieliński, D., Baranowska, N. (2020). Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu. Warszawa: Dwie Siostry.

Mobuki Wydawnictwo (b.r.w.). Walenty i spółka. Kryminał dietetyczny [notatka na stronie internetowej]. Pobrano z: http://www.walentyispolka.pl/

Modelski, Ł. (2020). Dzieje się je. Mała historia kuchni. Warszawa: Wydawnictwo Bajka.

Nożyńska-Demianiuk, A. (2017). Baśniowa Akademia Zdrowia. Kalisz: Wydawnictwo Martel.

Oleksy, D. (2018). Gotuj ze mną, mamo. Słodkie przepisy dla małych i dużych. Olszanica: BOSZ.

Oleksy, E., Nizińska, J. (2020). Obrazkowa książka kucharska. Gdańsk: Wydawnictwo Harmonia.

Oworuszko, M. (2019). Ola, Franek i Gucio Gluten. Bezglutenowa lektura obowiązkowa. Warszawa: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Oziewicz, T. (2019). Great! Wielka Brytania dla dociekliwych. Warszawa: Wydawnictwo Dwie Siostry.

Piotrowska, E. (2018). Jajo. Jajka w gnieździe i kosmosie, czyli kogel-mogel dla dociekliwych. Warszawa: Nasza Księgarnia.

Poznańska, A. M. (2017). Dlaczego dzieci jedzą śmieci. Radzionków: Wydawnictwo Kaszamanna.

Ryms (2020, 28 września). Smakologia [notatka na stronie internetowej]. Pobrano z: http://www.ryms.pl/2020/09/28/smakologia/

Samosiej, K. (2020). Sam cukier. Łódź: Studio Koloru.

Sekaninová, Š. (2019). Dookoła smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego (przeł. P. Salewski). Gdańsk: Wydawnictwo Amanda.

Skoczylas-Krotla, E. (2009). Bawcie się doskonale ze swoimi dziećmi (rzecz o sztuce odżywiania). W: W. Słomski (red.), W stronę szczęścia. Ireneuszowi Marianowi Świtale księga pamiątkowa (s. 717–729). Warszawa: Spółka Wydawnicza Heliodor.

Skoczylas–Krotla, E. (2010). Dziecko w kuchni – wokół książek kucharskich dla najmłodszych. W: E. Lewik-Tsirigotis, G. Pietruszewska-Kobiela, Z. Włodarczyk (red.), Dziecko I (s. 569–582). Wieluń: Kolegium Nauczycielskie w Wieluniu.

Skoczylas-Krotla, E. (2013). Walory dydaktyczne i wychowawcze książek kucharskich dla dzieci. Częstochowa: Wydawnictwo im. Stanisława Podobińskiego Akademii im. Jana Długosza.

Staniów, B. (2016). Książki popularnonaukowe o tematyce kulinarnej dla dzieci i młodzieży w Polsce w latach 1945–1989 jako odzwierciedlenie kultury kuchni i stołu. W: W. Żarski, T. Piasecki (red.), Kuchnia i stół w komunikacji społecznej. Tekst, dyskurs, kultura (s. 415–425). Wrocław: Oficyna Wydawnicza ATUT.

Staniów, B. (2018). Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu… O czym mówią współczesne książki kucharskie dla dzieci? W: A. Kamler, D. Pietrzkiewicz, K. Seroka (red.), Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym (s. 221–235). Warszawa: Grupa Cogito.

Stone, M. (2016). The Potterhead’s unofficial Harry Potter Cookbook: The best recipes from Harry Potter – Harry Potter recipe book for all ages. Charleston: Createspace Independent Publishing Platform.

Szkoda, A. (2013). Co się dzieje jak się nie je? Warszawa: Stowarzyszenie Przyjaciół Polskiej Akcji Humanitarnej.

Szyguła, A. (2020, 30 sierpnia). Co je Jan? I dlaczego nie ciastko? [recenzja na portalu Ryms]. Pobrano z: http://www.ryms.pl/2020/08/30/co-je-jan-i-dlaczego-nie-ciastko/

Tarkowska, J. (2020). Co je Jan? I dlaczego nie ciastko? Warszawa: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Tee, S., Gutiérrez, S. (2017). This cookbook is gross: Revolting recipes to freak out your friends. London: QED Publishing.

Terlikowska, M. (1977). Kuchnia pełna cudów. Warszawa: Krajowa Agencja Wydawnicza.

Urbaniak, A. (2021). Książki dla dzieci o gotowaniu i dietach. Analiza strategii edytorskich we współczesnym polskim repertuarze wydawniczym (2016–2020). Praca magisterska. Instytut Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego.

Utnik-Strugałą, M. (2015). Mamma mia. Włochy dla dociekliwych. Warszawa: Dwie Siostry.

Washburn, E., Washburn, C. (2019). 20 recipes kids should know. Munich: Prestel.

Weinberg, S., Salaky, K., Morillo, A. (2021, December 21). The 15 Best Cookbooks For Kids Who Like To Cook [post on website delish.com]. Retrieved from: https://www.delish.com/kitchen-tools/cookbooks/g24444157/best-kids-cookbooks/

Willems, M. (2017). Czy polubisz moją breję? Warszawa: Wydawnictwo Babaryba.

Wojdak, D. (2020, 21 kwietnia). Zjadamy banany [recenzja na portalu Ryms]. Pobrano z: http://www.ryms.pl/2020/04/21/zjadamy-banany/

Woldańska-Płocińska, A. (2020). Smakologia. Poznań: Papilon.

Woolmer, A. (2020). Małe rączki w kuchni. Książka nie tylko kucharska (przeł. A Rosiak). Warszawa: Mamania.

Woźniak, B. (2018). Kilogramy pod kontrolą. Dieta dla nastolatek. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Oleksiejuk.

Wydawnictwo Dwie Siostry (b.r.w.). Daj gryza [notatka ze strony internetowej]. Pobrano z: https://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/nowosci/prod-daj_gryza.html

Zaremba-Szuba, G. (2017). Pomorskie bajdurki z przepisami kulinarnymi. Szczecin: dudowie.pl, Małgorzata Duda.

Żarski, W. (2013). Książka kucharska dla dzieci – adaptacja, odmiana gatunkowa, wariant tekstu? W: U. Sokólska (red.), Tekst – akt mowy – gatunek wypowiedzi (s. 415–438). Białystok: Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku.

Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture

Pobrania

  • PDF

Opublikowane

2022-09-13

Jak cytować

1.
STANIÓW, Bogumiła. Od konsumenta do fachowca. O tendencjach we współczesnej książce kulinarnej dla młodych czytelników. Literatura Ludowa. Journal of Folklore and Popular Culture [online]. 13 wrzesień 2022, T. 66, nr 1, s. 25–38. [udostępniono 6.7.2025]. DOI 10.12775/LL.1.2022.002.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 66 Nr 1 (2022): Dzieci, jedzenie i media

Dział

Artykuły

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Prawa autorskie/Copyright Notice

1. Autorzy udzielają wydawcy (Polskiemu Towarzystwu Ludoznawczemu) licencji niewyłącznej na korzystanie z utworu w następujących polach eksploatacji:

a) utrwalanie Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego;

b) reprodukowanie (zwielokrotnienie) Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego drukiem i techniką cyfrową (ebook, audiobook);

c) wprowadzania do obrotu egzemplarzy zwielokrotnionego Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego;

d) wprowadzenie Utworu/przedmiotu prawa pokrewnego do pamięci komputera;

e) rozpowszechnianie utworu w wersji elektronicznej w formule open access na licencji Creative Commons (CC BY - ND 3.0).

 2. Autorzy udzielają wydawcy licencji nieodpłatnie.

3. Korzystanie przez wydawcę z utworu na ww. polach nie jest ograniczone czasowo, ilościowo i terytorialnie.

 

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 354
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski
  • Українська
  • Hrvatski

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

książka kulinarna, książka kucharska, książka dla dzieci
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa