From consumer to expert: Trends in contemporary cook books for young readers
DOI:
https://doi.org/10.12775/LL.1.2022.002Keywords
cook books, culinary books, books for young readersAbstract
The article discusses the most important tendencies in contemporary culinary books for children in Poland. Based on the analysis of editions published in 2016–2020, several distinct trends have been indicated. The editors continue to publish cook books which educate and provide the child reader with ideas how to play in the kitchen. Publications concerning hunger and surplus of food as well as balanced and healthy diets are the new trend. We can also observe another new trend, connected with media placing the child in the role of a gourmet and an expert at cooking.
References
Abey, K. (2019). Zjadamy banany (przeł. P. Zarawska). Poznań: Papilon.
America’s Test Kitchen (2018). The complete cookbook for young chefs. Naperville, Illinois: Source-books Jabberwocky.
Andrijewska, K. (2014). Tosia i Pan Kudełko. Łódź: Centralne Biuro Projektowe.
Anger, J., Piszczek, A. (2020). Gotuj z Alą i Antkiem. Książka kucharska dla dzieci. Poznań: Wydawnictwo Alaantkoweblw.
Anh, T. V. (2020). Xin chào! Wietnam dla dociekliwych. Warszawa: Wydawnictwo Dwie Siostry.
Basse von, M. (2019). Zdrowe odżywianie. Dzieci gotują. Toruń: Wydawnictwo Literat.
Bates, I. (2017). Sportowe kalorie, czyli zdrowa dieta dla młodych sportowców. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
Bielecka, J. (red.) (2020). Ciasta i ciasteczka. Sprawdzone przez pokolenia przepisy kuchni śląskiej. Kielce: Wydawnictwo Jedność.
Bień-Königsman, M. (2016). Olé! Hiszpania dla dociekliwych. Warszawa: Wydawnictwo Dwie Siostry.
Bone, E. (2017). Jedzenie bez tajemnic. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Olesiejuk.
Bone, E. (2018). Skąd się bierze jedzenie. Warszawa: Wydawnictwo Zielona Sowa.
Bosacka, K. (2019). Jasiu, Aniu, wiecie, co jecie? Legnica: Urząd Miasta Legnicy. Wydział Promocji i Komunikacji Społecznej.
Brown, S., Morris, K. (2016). The world in my kitchen: Global recipes for kids to discover and cook. London: Nourish.
Bucholz, D. (2011). The unofficial Harry Potter cookbook presents: 10 summertime treats. Avon, Mass: Adams Media.
Carle, E. (2020). Bardzo głodna gąsienica. Warszawa: Wydawnictwo Tatarak.
Czerniak-Chojnacka, D. (2017). Gotujemy. Aktywnościowa książka o kuchni i gotowaniu. Warszawa: Wydawnictwo Babaryba.
Dalecka, M. (2016). Zdrowa dieta dla nastolatków. Wrocław: Wydawnictwo Astrum.
David, L. (2010). The Family Dinner: Great Ways to Connect with Your Kids, One Meal at a Time, New York: Grand Central Life & Style.
Dobrowolska, A. (2017). Leniwy pieróg, czyli Wege kuchnia dla dzieci (i nie tylko). Kraków: Bona.
Dragan, J. (2019). #nastoletnie pyszne i fit wypiekanie. Bielsko Biała: Pascal.
Durnowska, M. (red.) (2018a). Gotuj razem z dzieckiem. Domowa szkoła gotowania. Poznań: Olimp Media.
Durnowska, M. (red.) (2018b). Nie tylko deserki. Kreatywne przepisy dla dzieci. Poznań: Olimp Media.
Durnowska, M. (red.) (2018c). Nie tylko kanapki. Kreatywne przepisy dla dzieci. Poznań: Olimp Media.
Durnowska, M. (red.) (2018d). Nie tylko naleśniki. Kreatywne przepisy dla dzieci. Poznań: Olimp Media.
Durnowska, M. (red.) (2018e). Nie tylko pizza. Kreatywne przepisy dla dzieci. Poznań: Olimp Media.
Egan, C., Alger, E. (2015). Kids’ cooking activities. Brighton: Leaves of Gold Press.
Fabisińska, L. (2017). Grzyby. Dziwne fakty z życia grzybów, o których nie mieliście pojęcia. Warszawa: Nasza Księgarnia.
Ficner-Ogonowska, A. (2020). Wybryki papryki i inne historie o warzywach. Kraków: Znak Emotikon.
Frenkiel, D., Vindahl, L. (2019). Little green kitchen: Simple vegetarian family recipes. London: Hardie Grant Books.
Giełczyńska, A. (2018). Cukierkowa wróżka i niezdrowa dieta. Kraków: Wydawnictwo Aksjomat.
Gienapp, R. (2022, April 7). 18 Children’s Books About Poverty and Hunger [blog post]. Retrieved from: https://www.rebekahgienapp.com/poverty-books/#prettyPhoto
Gleeson, E. (2016). The forest feast for kids: Colorful vegetarian recipes that are simple to make. New York: Abrams Books for Young Readers.
Głowińska, A. (2019). Kicia Kocia w przedszkolu. Poznań: Media Rodzina.
Godlewska-Byliniak, E., Piastowska, M. (2016). Pampi na talerzu. Jedzenie jest fajne. Kraków: Społeczny Instytut Wydawniczy Znak.
Gorzelińska, J. (2015a). Piramida w kuchni, czyli dzieci zdrowo gotują. Warszawa: Wilga.
Gorzelińska, J. (2015b). Piramida w kuchni na wynos. Warszawa: Wilga.
Górska, A. (2021). Dzieci gotują wege. Warszawa: Demart.
Habiak, J., Staniów, B. (2017). Książki o tematyce kulinarnej dla dzieci w Polsce w latach 1989–2015.
Analiza repertuaru wydawniczego. W: M. Antczak (red.), Inspiracje czytelnicze w życiu młodego pokolenia (s. 139–160). Łódź, Warszawa: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Wydawnictwo SBP.
Has-Tokarz, A. (2014). (S)konsumujmy małe Conieco… Książki dla dzieci i młodzieży (rekonesans). W: A. Has-Tokarz, R. Malesa (red.), Homo legens czy homo consumens? Czytelnik i książka w XIX wieku (s. 84–89). Lublin: Wydawnictwo UMCS.
Has-Tokarz, A. (2016). Książki kucharskie i (około)kulinarne dla dzieci i młodzieży w Polsce w latach 1945–1989. Teksty – Funkcje – Konteksty. Lublin: Wydawnictwo UMCS.
Has-Tokarz, A. (2018). Współczesna książka kucharska dla dzieci jako produkt medialny. Folia Bibliologica, 60, 59–78. doi: http://dx.doi.org/10.17951/fb.2018.60.59-79
Has-Tokarz, A. (2019). Przyjemność (z) konsumowania… Książki kucharskie jako element systemów rozrywki dla dzieci (konteksty kultury konsumpcyjnej i medialnej). Literatura i Kultura Popularna, 25, 127–147. doi: https://doi.org/10.19195/0867-7441.25.8
Isern, S. (2020). Najlepsza zupa na świecie (przeł. B. Haniec). Toruń: Tako.
Jakubiak, T. (2018). Ugotuj mi, tato. Warszawa: Flow Books.
Jankowska, K. (2017). Mama alergika gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato. Warszawa: Wydawnictwo MAG.
Jankowska, K. (2017). Mama alergika gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę. Warszawa: Wydawnictwo MAG.
Kalnina, I. (2018). Podano do stołu. Savoir-vivre dla dzieci. Gdańsk: Wydawnictwo Adamada.
Kaluta, I. (2018). Man Zou. Chiny dla dociekliwych. Warszawa: Wydawnictwo Dwie Siostry.
Katschke, J. (2018). Książka kucharska Barbie (przeł. E. Tarnowska). Ożarów Mazowiecki: Firma Księgarska Olesiejuk.
Koren, M. (2017). Ugotuj mi bajkę! (przeł. M. Biedrzycki). Warszawa: Wydawnictwo Ezop.
Kozlowski, B., Wood, L. (2016). Cook me a story: A treasury of stories and recipes inspired by classic fairy tales. Lake Forest: Walter Foster Jr.
Locricchio, M., McConnell, J. (2015). The 2nd international cookbook for kids. New York: Two Lions.
Loth-Ignaciuk, A., Bisek-Szladowska R. (2019). Wszyscy jedzą naleśniki. Warszawa: Wydawnictwo Druganoga.
Lubaszewska, K. (2017). Ale pycha. Pełno smaków dla dzieciaków. Warszawa: Wydawnictwo Juka-91.
Makarowska, M. (2016). Zniszcz te kilogramy. Megaproste odchudzanie dla nastolatek. Łódź: Feeria Young.
Makarowska, M. (2017). Dieta bikini. Fresh, fast, fit. Łódź: Wydawnictwo JK.
Malerba, G. (2016). Atlas smaku. Ożarów Mazowiecki: Firma Księgarska Olesiejuk.
Maxeiner, A. (2013). To wszystko pyszne! O ulubionych daniach i potrawach, na które patrzymy z obrzydzeniem, o zapachu ciasta i bąków puszczanych po grochu, o drugich śniadaniach i innych smakołykach (przeł. E. Jasińska-Jastrun). Warszawa: Wydawnictwo Czarna Owieczka.
Mazur, M., Ulatowska, A. (2017). Bułka i spółka. Rzecz o zdrowym jedzeniu. Warszawa: Multico Oficyna Wydawnicza.
Mentel, J. (2016). Gotuj z dzieckiem. 30 przepisów dla młodych kucharzy. Warszawa: Sierra Madre.
Mizera, J., Mizera, K. (2019). Żywienie młodego sportowca. Co jeść, by zostać mistrzem. Łódź: Galaktyka.
Mizielińska, A., Mizieliński, D., Baranowska, N. (2020). Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu. Warszawa: Dwie Siostry.
Mobuki Wydawnictwo (b.r.w.). Walenty i spółka. Kryminał dietetyczny [notatka na stronie internetowej]. Pobrano z: http://www.walentyispolka.pl/
Modelski, Ł. (2020). Dzieje się je. Mała historia kuchni. Warszawa: Wydawnictwo Bajka.
Nożyńska-Demianiuk, A. (2017). Baśniowa Akademia Zdrowia. Kalisz: Wydawnictwo Martel.
Oleksy, D. (2018). Gotuj ze mną, mamo. Słodkie przepisy dla małych i dużych. Olszanica: BOSZ.
Oleksy, E., Nizińska, J. (2020). Obrazkowa książka kucharska. Gdańsk: Wydawnictwo Harmonia.
Oworuszko, M. (2019). Ola, Franek i Gucio Gluten. Bezglutenowa lektura obowiązkowa. Warszawa: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Oziewicz, T. (2019). Great! Wielka Brytania dla dociekliwych. Warszawa: Wydawnictwo Dwie Siostry.
Piotrowska, E. (2018). Jajo. Jajka w gnieździe i kosmosie, czyli kogel-mogel dla dociekliwych. Warszawa: Nasza Księgarnia.
Poznańska, A. M. (2017). Dlaczego dzieci jedzą śmieci. Radzionków: Wydawnictwo Kaszamanna.
Ryms (2020, 28 września). Smakologia [notatka na stronie internetowej]. Pobrano z: http://www.ryms.pl/2020/09/28/smakologia/
Samosiej, K. (2020). Sam cukier. Łódź: Studio Koloru.
Sekaninová, Š. (2019). Dookoła smaków. Podróże kulinarne szefa Wincentego (przeł. P. Salewski). Gdańsk: Wydawnictwo Amanda.
Skoczylas-Krotla, E. (2009). Bawcie się doskonale ze swoimi dziećmi (rzecz o sztuce odżywiania). W: W. Słomski (red.), W stronę szczęścia. Ireneuszowi Marianowi Świtale księga pamiątkowa (s. 717–729). Warszawa: Spółka Wydawnicza Heliodor.
Skoczylas–Krotla, E. (2010). Dziecko w kuchni – wokół książek kucharskich dla najmłodszych. W: E. Lewik-Tsirigotis, G. Pietruszewska-Kobiela, Z. Włodarczyk (red.), Dziecko I (s. 569–582). Wieluń: Kolegium Nauczycielskie w Wieluniu.
Skoczylas-Krotla, E. (2013). Walory dydaktyczne i wychowawcze książek kucharskich dla dzieci. Częstochowa: Wydawnictwo im. Stanisława Podobińskiego Akademii im. Jana Długosza.
Staniów, B. (2016). Książki popularnonaukowe o tematyce kulinarnej dla dzieci i młodzieży w Polsce w latach 1945–1989 jako odzwierciedlenie kultury kuchni i stołu. W: W. Żarski, T. Piasecki (red.), Kuchnia i stół w komunikacji społecznej. Tekst, dyskurs, kultura (s. 415–425). Wrocław: Oficyna Wydawnicza ATUT.
Staniów, B. (2018). Pierniki z Bullerbyn i przepisy gwiazd futbolu… O czym mówią współczesne książki kucharskie dla dzieci? W: A. Kamler, D. Pietrzkiewicz, K. Seroka (red.), Polska i świat przez kuchnię. Studia o dziedzictwie kulinarnym (s. 221–235). Warszawa: Grupa Cogito.
Stone, M. (2016). The Potterhead’s unofficial Harry Potter Cookbook: The best recipes from Harry Potter – Harry Potter recipe book for all ages. Charleston: Createspace Independent Publishing Platform.
Szkoda, A. (2013). Co się dzieje jak się nie je? Warszawa: Stowarzyszenie Przyjaciół Polskiej Akcji Humanitarnej.
Szyguła, A. (2020, 30 sierpnia). Co je Jan? I dlaczego nie ciastko? [recenzja na portalu Ryms]. Pobrano z: http://www.ryms.pl/2020/08/30/co-je-jan-i-dlaczego-nie-ciastko/
Tarkowska, J. (2020). Co je Jan? I dlaczego nie ciastko? Warszawa: Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Tee, S., Gutiérrez, S. (2017). This cookbook is gross: Revolting recipes to freak out your friends. London: QED Publishing.
Terlikowska, M. (1977). Kuchnia pełna cudów. Warszawa: Krajowa Agencja Wydawnicza.
Urbaniak, A. (2021). Książki dla dzieci o gotowaniu i dietach. Analiza strategii edytorskich we współczesnym polskim repertuarze wydawniczym (2016–2020). Praca magisterska. Instytut Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego.
Utnik-Strugałą, M. (2015). Mamma mia. Włochy dla dociekliwych. Warszawa: Dwie Siostry.
Washburn, E., Washburn, C. (2019). 20 recipes kids should know. Munich: Prestel.
Weinberg, S., Salaky, K., Morillo, A. (2021, December 21). The 15 Best Cookbooks For Kids Who Like To Cook [post on website delish.com]. Retrieved from: https://www.delish.com/kitchen-tools/cookbooks/g24444157/best-kids-cookbooks/
Willems, M. (2017). Czy polubisz moją breję? Warszawa: Wydawnictwo Babaryba.
Wojdak, D. (2020, 21 kwietnia). Zjadamy banany [recenzja na portalu Ryms]. Pobrano z: http://www.ryms.pl/2020/04/21/zjadamy-banany/
Woldańska-Płocińska, A. (2020). Smakologia. Poznań: Papilon.
Woolmer, A. (2020). Małe rączki w kuchni. Książka nie tylko kucharska (przeł. A Rosiak). Warszawa: Mamania.
Woźniak, B. (2018). Kilogramy pod kontrolą. Dieta dla nastolatek. Ożarów Mazowiecki: Wydawnictwo Oleksiejuk.
Wydawnictwo Dwie Siostry (b.r.w.). Daj gryza [notatka ze strony internetowej]. Pobrano z: https://www.wydawnictwodwiesiostry.pl/nowosci/prod-daj_gryza.html
Zaremba-Szuba, G. (2017). Pomorskie bajdurki z przepisami kulinarnymi. Szczecin: dudowie.pl, Małgorzata Duda.
Żarski, W. (2013). Książka kucharska dla dzieci – adaptacja, odmiana gatunkowa, wariant tekstu? W: U. Sokólska (red.), Tekst – akt mowy – gatunek wypowiedzi (s. 415–438). Białystok: Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
1. The authors give the publisher (Polish Ethnological Society) non-exclusive license to use the work in the following fields:a) recording of a Work / subject of a related copyright;
b) reproduction (multiplication) Work / subject of a related copyright in print and digital technique (ebook, audiobook);
c) marketing of units of reproduced Work / subject of a related copyright;
d) introduction of Work / object of related copyright to computer memory;
e) dissemination of the work in an electronic version in the formula of open access under the Creative Commons license (CC BY - ND 3.0).
2. The authors give the publisher the license free of charge.
3. The use of the work by publisher in the above mentioned aspects is not limited in time, quantitatively nor territorially.
Stats
Number of views and downloads: 303
Number of citations: 0