Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • Ogłoszenia
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski

Kwartalnik Historyczny

Tam, gdzie zwierzę stawało się mięsem. Sposób traktowania zwierząt, warunki produkcji i nadużycia w zakładach mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku
  • Strona domowa
  • /
  • Tam, gdzie zwierzę stawało się mięsem. Sposób traktowania zwierząt, warunki produkcji i nadużycia w zakładach mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 129 Nr 3 (2022) /
  4. Rozprawy

Tam, gdzie zwierzę stawało się mięsem. Sposób traktowania zwierząt, warunki produkcji i nadużycia w zakładach mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku

Autor

  • Dariusz Jarosz Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla PAN https://orcid.org/0000-0002-7882-8532

DOI:

https://doi.org/10.12775/KH.2022.129.3.03

Słowa kluczowe

zakłady mięsne, mięso, nadużycia gospodarcze, stosunek do zwierząt, studia nad zwierzętami

Abstrakt

Artykuł zawiera próbę analizy nieprawidłowości w funkcjonowaniu zakładów mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX w., w tym cierpień zwierząt, które tam trafiały. Został oparty głównie na dokumentacji przechowywanej w Archiwum Akt Nowych (zwłaszcza w zespołach Najwyższej Izby Kontroli i Ministerstwa Kontroli Państwowej). Przeprowadzane badania zostały skoncentrowane na takich kwestiach jak sposób traktowania zwierząt w gospodarstwach rolnych, w punktach skupu i transporcie do zakładów mięsnych oraz w tych zakładach. Przedstawiono również ustalenia dotyczące nadużyć dokonywanych przez ich pracowników oraz złych warunków technicznych i higieniczno-sanitarnych tam panujących.

Biogram autora

Dariusz Jarosz - Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla PAN

Dariusz Jarosz, profesor w Instytucie Historii PAN w Warszawie. Zainteresowania badawcze: historia społeczna Polski 1945–1989 oraz stosunki PRL z państwami Zachodu (szczególnie z Francją i Włochami).

Bibliografia

Człowiek w relacji do zwierząt, roślin i maszyn w kulturze, t. 1: Aspekt posthumanistyczny i transhumanistyczny, t. 2: Od humanizmu do posthumanizmu, red. Justyna Tymieniecka-Suchanek, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2014.

Jarosz Dariusz, Obrazy okrucieństwa. Wstęp do badań nad traktowaniem bydła i trzody chlewnej w Polsce Ludowej na przełomie lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX w., „Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych” 80, 2019, s. 369–384.

Jarosz Dariusz, Reakcje społeczne na niedobory mięsa w Polsce w latach 1945–1989 (zarys problematyki), „Polska 1944/45–1989. Studia i Materiały” 7, 2006, s. 223–266.

Jarosz Dariusz, The Enemy and the Victim. Stray Dogs in Poland, 1945–70 (Discourses and Actions), „Acta Poloniae Historica” 120, 2019, s. 113–136.

Jarosz Dariusz, Zwierzęta jako przedmiot opresji w Polsce w latach 1945–1970. W poszukiwaniu głównych pól badawczych, „Polska 1944/45–1989. Studia i Materiały” 19, 2021, s. 33–56.

Jarosz Dariusz, Pasztor Maria, Afera mięsna. Fakty i konteksty, Centrum Edukacji Europejskiej, Toruń 2004.

Jarosz Dariusz, Pasztor Maria, An Attempt at a History of Meat in People’s Poland, „Acta Poloniae Historica” 95, 2007, s. 139–187.

Jarosz Dariusz, Pasztor Maria, Z badań nad stosunkiem władz Polski Ludowej do niedoborów mięsa, „Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych” 65, 2005, s. 229–268.

Jarzębowska Gabriela, Podążaj za szczurem. Od nekropolityki do teorii międzygatunkowej kohabitacji, „Praktyka Teoretyczna” 23, 2017, 1, s. 305–323.

Jarzębowska Gabriela, Retoryka deratyzacji w PRL. Od czystki etnicznej i politycznej do czystki gatunkowej, „Teksty Drugie” 2018, 2, s. 120–137.

Kochanowski Jerzy, Tylnymi drzwiami. „Czarny rynek” w Polsce 1944–1989, Neriton, IH UW, Warszawa 2010.

Landau-Czajka Anna, Koty w społeczeństwie II Rzeczypospolitej, Neriton, Warszawa 2021.

Plach Eva, Dogs and Dog Breeding in Interwar Poland, „Canadian Slavonic Papers” 60, 2018, 3–4, s. 471–496.

Plach Eva, Mad Dogs and Animal Protectionists. Rabies in Interwar Poland, „Canadian Slavonic Papers” 55, 2013, 3–4, s. 391–416.

Plach Eva, Ritual Slaughter and Animal Welfare in Interwar Poland, „East European Jewish Affairs” 45, 2015, 1, s. 1–25.

Zwierzęta i ich ludzie. Zmierzch antropocentrycznego paradygmatu, red. Anna Barcz, Dorota Łagodzka, Instytut Badań Literackich PAN, Warszawa 2015.

Kwartalnik Historyczny

Pobrania

  • PDF

Opublikowane

2022-12-09

Jak cytować

1.
JAROSZ, Dariusz. Tam, gdzie zwierzę stawało się mięsem. Sposób traktowania zwierząt, warunki produkcji i nadużycia w zakładach mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku. Kwartalnik Historyczny [online]. 9 grudzień 2022, T. 129, nr 3, s. 631–657. [udostępniono 4.7.2025]. DOI 10.12775/KH.2022.129.3.03.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 129 Nr 3 (2022)

Dział

Rozprawy

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 481
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

zakłady mięsne, mięso, nadużycia gospodarcze, stosunek do zwierząt, studia nad zwierzętami
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa