Aller directement au contenu principal Aller directement au menu principal Aller au pied de page
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language
    • Čeština
    • Deutsch
    • English
    • Español (España)
    • Français (France)
    • Français (Canada)
    • Hrvatski
    • Italiano
    • Język Polski
    • Srpski
  • Menu
  • Accueil
  • Numéro courant
  • Archives
  • Annonces
  • À propos
    • À propos de cette revue
    • Soumissions
    • Comité éditorial
    • Déclaration de confidentialité
    • Contact
  • S'inscrire
  • Se connecter
  • Language:
  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski

Kwartalnik Historyczny

Tam, gdzie zwierzę stawało się mięsem. Sposób traktowania zwierząt, warunki produkcji i nadużycia w zakładach mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku
  • Accueil
  • /
  • Tam, gdzie zwierzę stawało się mięsem. Sposób traktowania zwierząt, warunki produkcji i nadużycia w zakładach mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku
  1. Accueil /
  2. Archives /
  3. Vol. 129 No 3 (2022) /
  4. Rozprawy

Tam, gdzie zwierzę stawało się mięsem. Sposób traktowania zwierząt, warunki produkcji i nadużycia w zakładach mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku

Auteurs

  • Dariusz Jarosz Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla PAN https://orcid.org/0000-0002-7882-8532

DOI :

https://doi.org/10.12775/KH.2022.129.3.03

Mots-clés

zakłady mięsne, mięso, nadużycia gospodarcze, stosunek do zwierząt, studia nad zwierzętami

Résumé

Artykuł zawiera próbę analizy nieprawidłowości w funkcjonowaniu zakładów mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX w., w tym cierpień zwierząt, które tam trafiały. Został oparty głównie na dokumentacji przechowywanej w Archiwum Akt Nowych (zwłaszcza w zespołach Najwyższej Izby Kontroli i Ministerstwa Kontroli Państwowej). Przeprowadzane badania zostały skoncentrowane na takich kwestiach jak sposób traktowania zwierząt w gospodarstwach rolnych, w punktach skupu i transporcie do zakładów mięsnych oraz w tych zakładach. Przedstawiono również ustalenia dotyczące nadużyć dokonywanych przez ich pracowników oraz złych warunków technicznych i higieniczno-sanitarnych tam panujących.

Biographie de l'auteur

Dariusz Jarosz, Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla PAN

Dariusz Jarosz, profesor w Instytucie Historii PAN w Warszawie. Zainteresowania badawcze: historia społeczna Polski 1945–1989 oraz stosunki PRL z państwami Zachodu (szczególnie z Francją i Włochami).

Références

Człowiek w relacji do zwierząt, roślin i maszyn w kulturze, t. 1: Aspekt posthumanistyczny i transhumanistyczny, t. 2: Od humanizmu do posthumanizmu, red. Justyna Tymieniecka-Suchanek, Wydawnictwo Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2014.

Jarosz Dariusz, Obrazy okrucieństwa. Wstęp do badań nad traktowaniem bydła i trzody chlewnej w Polsce Ludowej na przełomie lat pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX w., „Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych” 80, 2019, s. 369–384.

Jarosz Dariusz, Reakcje społeczne na niedobory mięsa w Polsce w latach 1945–1989 (zarys problematyki), „Polska 1944/45–1989. Studia i Materiały” 7, 2006, s. 223–266.

Jarosz Dariusz, The Enemy and the Victim. Stray Dogs in Poland, 1945–70 (Discourses and Actions), „Acta Poloniae Historica” 120, 2019, s. 113–136.

Jarosz Dariusz, Zwierzęta jako przedmiot opresji w Polsce w latach 1945–1970. W poszukiwaniu głównych pól badawczych, „Polska 1944/45–1989. Studia i Materiały” 19, 2021, s. 33–56.

Jarosz Dariusz, Pasztor Maria, Afera mięsna. Fakty i konteksty, Centrum Edukacji Europejskiej, Toruń 2004.

Jarosz Dariusz, Pasztor Maria, An Attempt at a History of Meat in People’s Poland, „Acta Poloniae Historica” 95, 2007, s. 139–187.

Jarosz Dariusz, Pasztor Maria, Z badań nad stosunkiem władz Polski Ludowej do niedoborów mięsa, „Roczniki Dziejów Społecznych i Gospodarczych” 65, 2005, s. 229–268.

Jarzębowska Gabriela, Podążaj za szczurem. Od nekropolityki do teorii międzygatunkowej kohabitacji, „Praktyka Teoretyczna” 23, 2017, 1, s. 305–323.

Jarzębowska Gabriela, Retoryka deratyzacji w PRL. Od czystki etnicznej i politycznej do czystki gatunkowej, „Teksty Drugie” 2018, 2, s. 120–137.

Kochanowski Jerzy, Tylnymi drzwiami. „Czarny rynek” w Polsce 1944–1989, Neriton, IH UW, Warszawa 2010.

Landau-Czajka Anna, Koty w społeczeństwie II Rzeczypospolitej, Neriton, Warszawa 2021.

Plach Eva, Dogs and Dog Breeding in Interwar Poland, „Canadian Slavonic Papers” 60, 2018, 3–4, s. 471–496.

Plach Eva, Mad Dogs and Animal Protectionists. Rabies in Interwar Poland, „Canadian Slavonic Papers” 55, 2013, 3–4, s. 391–416.

Plach Eva, Ritual Slaughter and Animal Welfare in Interwar Poland, „East European Jewish Affairs” 45, 2015, 1, s. 1–25.

Zwierzęta i ich ludzie. Zmierzch antropocentrycznego paradygmatu, red. Anna Barcz, Dorota Łagodzka, Instytut Badań Literackich PAN, Warszawa 2015.

Kwartalnik Historyczny

Téléchargements

  • PDF (Język Polski)

Publiée

2022-12-09

Comment citer

1.
JAROSZ, Dariusz. Tam, gdzie zwierzę stawało się mięsem. Sposób traktowania zwierząt, warunki produkcji i nadużycia w zakładach mięsnych w Polsce w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX wieku. Kwartalnik Historyczny. Online. 9 décembre 2022. Vol. 129, no. 3, pp. 631-657. [Accessed 2 juillet 2025]. DOI 10.12775/KH.2022.129.3.03.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Télécharger la référence bibliographique
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numéro

Vol. 129 No 3 (2022)

Rubrique

Rozprawy

Licence

Creative Commons License

Ce travail est disponible sous licence Creative Commons Attribution - Pas de Modification 4.0 International.

Stats

Number of views and downloads: 481
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Explorer l'Index des auteurs
  • Issue archive

User

User

Numéro courant

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informations

  • Pour les lecteurs
  • Pour les auteurs
  • Pour les bibliothécaires

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Langue

  • Čeština
  • Deutsch
  • English
  • Español (España)
  • Français (France)
  • Français (Canada)
  • Hrvatski
  • Italiano
  • Język Polski
  • Srpski

Tags

Search using one of provided tags:

zakłady mięsne, mięso, nadużycia gospodarcze, stosunek do zwierząt, studia nad zwierzętami
Haut

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop