Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Język Polski
    • English
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • Ogłoszenia
  • Etyka
  • Dla Autorów
    • Zasady publikowania
    • Proces recenzji
    • Zasady edytorskie
  • O czasopiśmie
    • Zespół redakcyjny
    • Rada Naukowa
    • Recenzenci
    • Indeksacja
    • Polityka wydawnicza
    • Polityka Open Access
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Język Polski
  • English

Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu

Ocena związku między dietą a drobnoustrojami na zdrowie psychiczne
  • Strona domowa
  • /
  • Ocena związku między dietą a drobnoustrojami na zdrowie psychiczne
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 8 Nr 2 (2023) /
  4. Artykuły poglądowe

Ocena związku między dietą a drobnoustrojami na zdrowie psychiczne

Autor

  • Gülay Nur Yüksel Ankara Etlik City Hospital Psychiatry Clinic
  • Gülseren Keskin Ege University Atatürk Vocational School of Health Services

DOI:

https://doi.org/10.21784/IwP.2023.012

Słowa kluczowe

mikrobiota, dieta, zdrowie psychiczne, odżywianie

Abstrakt

Wstęp. Organizm ludzki jest domem dla setek różnych rodzajów drobnoustrojów [bakterii, wirusów, grzybów], z których większość znajduje się w jelitach. W ostatnich latach badania oceniały wpływ mikroflory jelitowej na zdrowie mózgu i coraz większy nacisk kładziono na rolę nawyków żywieniowych we wspieraniu optymalnego zdrowia psychicznego.

Cel. Celem niniejszej pracy jest przegląd badań nad wpływem zależności między osią mikrobioty-jelito-mózg a odżywianiem na zdrowie psychiczne. To badanie podpowie nam, jakie składniki odżywcze powinniśmy dodawać do naszej diety dla zdrowia psychicznego.

Metody. W tym badaniu dokonano narracyjnej syntezy badań obserwacyjnych obejmujących dietę, mikroflorę, odżywianie i zdrowie psychiczne, korzystając z baz danych pubmed, sciencedirect i google schoolar. Badania są uwzględniane, jeśli obejmują wyniki dotyczące mikroflory i zdrowia psychicznego, diety i zdrowia psychicznego, wpływu odżywiania na zdrowie psychiczne, grup żywności i ich związku z chorobami psychicznymi.

Przegląd. Regulacja interakcji między jelitami a mózgiem poprzez zdrową dietę jest ważna w leczeniu powszechnych zaburzeń psychicznych i zapobieganiu chorobom.

Wnioski. Zmieniając nawyki żywieniowe, można zmienić mikroflorę, chronić zdrowie psychiczne i zapobiegać zaburzeniom psychicznym, które mogą się pojawić. Zdrowe nawyki żywieniowe można podkreślić, pracując nad większą liczbą grup żywieniowych i pacjentów w tym obszarze.

Bibliografia

García-Montero C, Fraile-Martínez O, Gómez-Lahoz AM, Pekarek L, Castellanos AJ, Noguerales-Fraguas F, Coca S, Guijarro LG, García-Honduvilla N, Asúnsolo A, Sanchez-Trujillo L, Lahera G, Bujan J, Monserrat J, Álvarez-Mon M, Álvarez-Mon MA, Ortega MA. Nutritional Components in Western Diet Versus Mediterranean Diet at the Gut Microbiota-Immune System Interplay. Implications for Health and Disease. Nutrients. 2021 Feb 22;13(2):699. doi: 10.3390/nu13020699. PMID: 33671569; PMCID: PMC7927055.

KAPUCUOĞLU, H. K. Exercise and microbiota. Current approaches to health and sports. 2023:149.

Senchukova MA. Microbiota of the gastrointestinal tract: friend or foe? World J Gastroenterol. 2023 Jan 7;29(1):19-42. doi: 10.3748/wjg.v29.i1.19. PMID: 36683718; PMCID: PMC9850957.

Tremblay A, Lingrand L, Maillard M, Feuz B, Tompkins TA. Effects of psychobiotics on microbiota-gut-brain axis in early life stress and neuropsychiatric disorders. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2021;March 8;105:110142. doi: 10.1016/j.pnpbp.2020.110142. Epub 2020 Oct 15. PMID: 33069817.

Generoso JS, Giridharan VV, Lee J, Macedo D, Barichello T. The role of the microbiota-gut-brain axis in neuropsychiatric disorders. Braz J Psychiatry. 2021;May-Jun;43(3):293-305. doi: 10.1590/1516-4446-2020-0987. PMID: 32667590; PMCID: PMC8136391

EKİCİ, M., & EKİCİ, H. B. Brain-Gut-Microbiota Axis: An Overview. Bozok Veterinary Sciences. 2021;2(1): 16-22.

Bremner JD, Moazzami K, Wittbrodt MT, Nye JA, Lima BB, Gillespie CF, Rapaport MH, Pearce BD, Shah AJ, Vaccarino V. Diet, Stress, and Mental Health. Food. 2020;Aug13;12(8):2428. doi: 10.3390/nu12082428. PMID: 32823562; PMCID: PMC7468813.

Ligezka AN, Sönmez AI, MP for Corral-Frias, Golebiowski R, Lynch B, Croarkin PE, Romanowicz M. A systematic review of microbiome changes and the effect of probiotic supplementation in children and adolescents with neuropsychiatric disorders. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry. 2021;Jun 8;108:110187. doi: 10.1016/j.pnpbp.2020.110187. Epub 2020 Dec 1. PMID: 33271210; PMCID: PMC8138744.

Lane MM, Gamage E, Travica N, Dissanayaka T, Ashtree DN, Gauci S, Lotfaliany M, O'Neil A, Jacka FN, Marx W. Ultra Processed Food Consumption and Mental Health: A Systematic Review of Observational Studies and Meta- analysis. Food. 2022;Jun21;14(13):2568. doi: 10.3390/nu14132568. PMID: 35807749; PMCID: PMC9268228.

Bruce-Keller AJ, Salbaum JM, Berthoud HR. Harnessing Gut Microbes for Mental Health: Getting From Here to There. Biol Psychiatry. 2018;Feb1;83(3):214-223. doi: 10.1016/j.biopsych.2017.08.014. Epub 2017 Aug 30. PMID: 29031410; PMCID: PMC5859957.

Grosso G. Nutritional Psychiatry: How Does Diet Affect the Brain Through the Gut Microbiota? Food. 2021; April14;13(4):1282. doi: 10.3390/nu13041282. PMID: 33919680; PMCID: PMC8070365.

Chakraborty, S., Tripathi, S. J., Srikumar, B. N., Raju, T. R., & Shankaranarayana Rao, B. S. N-acetyl cysteine ameliorates depression-induced cognitive deficits by restoring the volumes of hippocampal subfields and associated neurochemical changes. Neurochemistry international. 2020:132, 104605.

Han, K., Ji, L., Xie, Q., Liu, L., Wu, X., He, L., Shi, Y., Zhang, R., He, G., Dong, Z., & Yu, T. Different roles of microbiota and genetics in the prediction of treatment response in major depressive disorder. Journal of psychiatric research. 2023: 161,402–411. https://doi.org/10.1016/j.jpsychires.2023.03.036

Herselman, M. F., Bailey, S., Deo, P., Zhou, X. F., Gunn, K. M., & Bobrovskaya, L. The effects of walnuts and academic stress on mental health, general well-being and the gut microbiota in a sample of university students: A randomised clinical trial. Nutrients.2022;14(22):4776.

Hadizadeh, M., Hamidi, G. A., & Salami, M. Probiotic supplementation improves the cognitive function and the anxiety-like behaviors in the stressed rats. Irania7n Journal of Basic Medical Sciences.2019;22(5):506.

Yılmaz, K. K., Öğüt, S., & Karaman, A. D. Current approach to psychobıotıcs. In International Conference on Scientific and Academic Research.2023;March,Vol. 1: 361-378.

Wang, Z., Wang, Z., Lu, T., Chen, W., Yan, W., Yuan, K., Shi, L., Liu, X., Zhou, X., Shi, J., Vitiello, M. V., Han, Y., & Lu, L. The microbiota-gut-brain axis in sleep disorders. Sleep medicine reviews.2022;65:101691. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2022.101691.

Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu

Pobrania

  • PDF (English)

Opublikowane

29.06.2023

Jak cytować

1.
NUR YÜKSEL, Gülay & KESKIN, Gülseren. Ocena związku między dietą a drobnoustrojami na zdrowie psychiczne. Innowacje w Pielęgniarstwie i Naukach o Zdrowiu [online]. 29 czerwiec 2023, T. 8, nr 2, s. 134–143. [udostępniono 29.6.2025]. DOI 10.21784/IwP.2023.012.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 8 Nr 2 (2023)

Dział

Artykuły poglądowe

Licencja

Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Bez utworów zależnych 4.0 Międzynarodowe.

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 430
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Język / Language

  • Język Polski
  • English

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

mikrobiota, dieta, zdrowie psychiczne, odżywianie
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa