Skip to main content Skip to main navigation menu Skip to site footer
  • Register
  • Login
  • Language
    • English
    • Deutsch
    • Język Polski
    • Español (España)
    • Italiano
    • Français (Canada)
    • Čeština
    • Français (France)
    • Hrvatski
    • Srpski
    • Українська
  • Menu
  • Home
  • Current
  • Archives
  • Announcements
  • About
    • About the Journal
    • Submissions
    • Editorial Team
    • Privacy Statement
    • Contact
  • Register
  • Login
  • Language:
  • English
  • Deutsch
  • Język Polski
  • Español (España)
  • Italiano
  • Français (Canada)
  • Čeština
  • Français (France)
  • Hrvatski
  • Srpski
  • Українська

Annual Review of Museum Anthropology

Arcydzieła z ciasta. Toruńskie pierniki w zbiorach muzealnych w Polsce i na świecie
  • Home
  • /
  • Arcydzieła z ciasta. Toruńskie pierniki w zbiorach muzealnych w Polsce i na świecie
  1. Home /
  2. Archives /
  3. No. 7 (2020) /
  4. Artykuły naukowe

Arcydzieła z ciasta. Toruńskie pierniki w zbiorach muzealnych w Polsce i na świecie

Authors

  • Anna Kornelia Jędrzejewska Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy

DOI:

https://doi.org/10.12775/ZWAM.2020.7.05

Keywords

piernik, kolekcja, piernikarstwo, dziedzictwo kulinarne, forma piernikarska, lokalna społeczność, piperatologia, Toruń, produkty spożywcze w muzeum

Abstract

Artykuł prezentuje zagadnienie kolekcjonowania toruńskich historycznych pierników figuralnych w muzeach w Polsce i na świecie. Toruńskie pierniki, uznawane za jeden z symboli polskiego dziedzictwa kulinarnego, nabywano do zbiorów i udostępniano na ekspozycjach stałych i czasowych. Najstarsze tego typu obiektu mają blisko sto lat. Niektóre z nich zostały wyciśnięte z drewnianych form piernikarskich, które zaginęły w czasie II wojny światowej. Pierniki z nich odbite są zatem materialnym śladem tego jak wyglądały wspomniane klocki oraz jaki skład miało ciasto użyte do ich produkcji. Twarde trudno jadalne figuralne wypieki pełniły ważną rolę w komunikacji społecznej. Poprzez nadany kształt niosły określone treści i dzięki temu pełniły funkcje m.in. podarunku, ozdoby, gościńca. Zarówno formy jak i pierniki przechowywane w muzeach są świadectwem trwałości, żywotności oraz ciągłości tradycji rzemiosła i przemysłu piernikarskiego w Toruniu, sięgającej co najmniej XIV wieku.  Tym samym toruńskie pierniki są ważnym elementem dziedzictwa kulturowego nie tylko w wymiarze lokalnym, ale i światowym. Ponadto tekst przybliża problematykę opieki nad muzealiami o charakterze spożywczym.

References

Ambrożewicz Teresa

: Pieczywo odpustowe (ozdobne pieczywo ludowe — cz. 2), „Polska Sztuka Ludowa”,

t. 32, nr 2., s.81-90.

Berendt Elżbieta

: Formy piernikarskie, [w:] Sztuka drewna. Meblarstwo i snycerstwo ludowe na

Dolnym Śląsku, red. E. Berendt, Wrocław: Muzeum Narodowe we Wrocławiu.

Biškupić Bašić Iris

: Licitarska umiejeća.Medičarstvoi svječarstwo- obrt višestoljetne tradicije. Gingerbread

skills. Gingerbread and candle making — craft of the age-old traditions,

Zagreb: Etnographic Museum Zagreb.

Bobecka Paulina

: Pierniki toruńskie w historii i podaniach lokalnych, „Rocznik Toruński”, t. 39.

Chwalewik Edward

: Zbiory polskie. Archiwa, biblioteki, gabinety, galerie, muzea i inne zbiory pamiątek

przeszłości w ojczyźnie i na obczyźnie w porządku alfabetycznym według miejscowości

ułożone, T. 2, s. 256 Warszawa, K raków: Wydawnictwo J. Mortkowicza,

Towarzystwo Wydawnicze w Warszawie https://polona.pl/item/zbiory-polskiekartoteka-

uzupelnien-cz-2,NTk3NjExNA/2/#info:metadata.

Dąbrowski Stanisław

: Dawne pierniki toruńskie, „Roczniki Towarzystwa Naukowego w Toruniu”, r. 33.

Dąbrowski Stanisław

: Historja różnych zwyczajów, odczytana z toruńskich form piernikowych, „Słowo

Pomorskie”, r. 11, nr 297 — Dodatek Świąteczny.

Dąbrowski Stanisław

: Piernik toruński. Artystyczny żywot staropolskich łakoci, „As. Ilustrowany magazyn

tygodniowy”, nr 21.

Dobrzycki Jerzy

: Cenny nabytek Muzeum Etnograficznego na Wawelu, „Głos Narodu”, nr 78.

Dumanowski Jarosław

: Tatarskie ziele w cukrze, czyli staropolskie słodycze, Warszawa: Muzeum Pałac

w Wilanowie.

Dumanowski Jarosław

: Świat piernika i jego stolica, w: Z Torunia, teksty miejscem zainspirowane, red.

Anna Nadolska-Styczyńska, Toruń: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu

Mikołaja Kopernika s.177- 193.

Fischer Christa

: Stolze Reiter, schöne Damen…: die Bilderwelt der Gebäckmodel, Ulm: Thorbecke

Jan Verlag.

Hinrichsen Torkild

: Im Knusperhaus. Lebkuchen aus Europa, Husum: Husum Druck- und Verlagsgesellschaft.

Hinrichsen Torkild

: Das Kuchenherz: Lebkuchen aus Deutschland, Husum: Husum Druck- und Verlagsgesellschaft.

Hipp Hans

: Das Lebkuchenbuch, Berlin: Insel Verlag.

Hörandner Edith

: Model. Geschnitzte Formen für Lebkuchen, Spekulatius und Sprigerle, München:

Callwey Verlag.

Hudzik Elżbieta

: Witraże projektu Zdzisława Kulikowskiego w katedrze św. Mikołaja w Elblągu,

Studia Elbląskie, t. XIX (2018).

Jędrzejewska Anna Kornelia

: Pomoce dydaktyczne w działalności edukacyjnej Muzeum Okręgowego w Toruniu,

[w:] Edukacja muzealna w Polsce Sytuacja, kontekst, perspektywy rozwoju. Raport

o stanie edukacji muzealnej w Polsce, red. M. Szeląg, Warszawa: Narodowy

Instytut Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów.

Jędrzejewska Anna Kornelia

: Mikołaj Kopernik, Toruńskie pierniki i Gotyk na dotyk — interaktywne formy

edukacji historycznej w Muzeum Okręgowym w Toruniu, [w:] Historia w muzeum.

Muzeum. Formy i środki prezentacji, red. Michał F. Woźniak, Tomasz F. de Rosset, Wojciech Ślusarczyk, Bydgoszcz : Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego

Jędrzejewska Anna Kornelia

a: Piernik i jego rola w kulturze, [w:] Dom. Codzienność i święto. Ceremonie i tradycje rodzinne. Studia historyczno-antropologiczne., red. Bożena Popiołek, Agnieszka Chłosta-Sikorska, Marcin Gadocha, Kraków: Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Pedagogicznego.

Jędrzejewska Anna Kornelia

b: Zbiory form piernikarskich w Toruniu od XVII wieku do 1926 roku w świetle inwentarza

Stanisława Dąbrowskiego, [w:] Muzeum a pamięć — forma, produkcja, miejsce, red. Tomasz F. de Rosset, Ewelina Bednarz Doiczmanowa, Aldona Tołysz,

Warszawa: Narodowy Instytut Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów.

Jędrzejewska Anna Kornelia

: Kolekcje dawnych klocków piernikarskich jako źródło nowatorskich form wystawienniczych

I inspirujących działań edukacyjnych, [w:] Edukacja w muzeach i instytucjach kultury — aktualnie, red. Marcin Szeląg, Poznań–Warszawa: Centrum Turystyki Kulturowej TRAKT — operator Bramy Poznania i Traktu

Królewsko-Cesarskiego w Poznaniu oraz Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, wersja epub.

Jürgen Hansen Hans

: Kunstgeschichte des Backwerks. Geschichte und Entwicklung der Gebäckarten und ihrer Formen, Oldenburg, Hamburg: Stalling.

Kleśta-Nawrocka Aleksandra

: Kucharz doskonały. Historyczno-kulturowy fenomen kuchni staropolskiej, Toruń: Polskie Towarzystwo Historyczne.

Kleśta-Nawrocka, Aleksandra,

: Z serca fabryki 1939-1951. Historia Fabryki Cukierniczej „Kopernik” S.A. w źródłach,

Toruń: Muzeum Okręgowe w Toruniu.

Kluczwajd Katarzyna

: Spojrzenie na „Rzut”. O wyposażeniu domu i wzornictwie w toruńskim wydaniu,

Toruń: Muzeum Okręgowe w Toruniu.

Kowalski Krzysztof M.

: Artefakty jako źródło poznania: studium z teorii nauki historycznej, Gdańsk: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego.

Kruszelnicka Janina

: Pierniki toruńskie i inne, Toruń: Muzeum Okręgowe w Toruniu.

Kujot Stanisław

: Toruńskie pierniki, „Roczniki Towarzystwa Naukowego w Toruniu”, r. 3.

Kukowicz-Wirowska Barbara, Jędrzejewska Anna Kornelia

: Dawna Fabryka Gustava Weese jako miejsce prezentacji tradycji rzemiosła i przemysłu

piernikarskiego. Od wystawy do Muzeum Toruńskiego Piernika, [w:] Technika i nauka w muzeum. Muzeum. Formy i środki prezentacji, red. Michał F. Woźniak,

Marcin Zdanowski, Bydgoszcz : Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego; Warszawa : Narodowy Instytut Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów.

Kürth Herbert

: Kunst der Model, Leipzig: Edition Leipzig

Magalski Mateusz

: „Pierny chleb” z Torunia — niedoceniane dziedzictwo?, „Rocznik Toruński”, t. 41.

Marciniak Tadeusz

: Dziwne misterium w piwnicach Ratusza, „Nowości”, nr 1-2, VII (wycinek archiwalny

w dokumentacji MOT).

Mierzejewska Aleksandra, Załuska Joanna red., Markowska Iwona oprac.kat.

: Okupowany Toruń w obiektywie Kurta Grimma. Niemiecka fotografia propagandowa ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Toruniu, Toruń: Muzeum Okręgowe w Toruniu.

Mikulska-Wernerowicz Małgorzata, Lewandowski Krzysztof

: Formy piernikarskie ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Toruniu, Toruń: Muzeum Okręgowe w Toruniu.

Pechová Jarmila

: Perníkářské formy ve sbírkách Etnografického ústavu Moravkého zemského muzea, Brno: Moravské zemské muzeum.

Piroska Weiner,

: Carved honeycake moulds, Budapest: Athenaeum Printing House.

Rumińska Anna

: Antropologia piernika. Compendium piperatologiczne, Slow Food Dolny Śląsk, wersja elektroniczna, (opracowanie bez ISBN).

Stegmann Friedrich Hermann

/1990: Der Pfefferkuchenbäcker und Lebküchler oder Anweisung alle Sorten feiner und ordinärer Pfeffer-und Honigkuchen zu fertigen. Nebst genauer Angabe des Verfahrens der berühmten Nürnberger, Thorner, Danziger und Braunschweiger Lebküchler –Zünfte; sowie der Herdtellung belibterfeiner Pfeffernüßchen, der feinen Zuckerkuchen, der Makronen, Elisen und Punschkuchen, des Marcipans und verschiedener Konfekte, Weimar 1875, reprint Leipzig 1990: Zentral Antiquariat der DDR.

Szelągowska Grażyna

: Pierniki odpustowe, w: Formy piernikarskie ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Toruniu red. Mikulska-Wernerowicz Małgorzata, Lewandowski Krzysztof, Toruń: Muzeum Okręgowe w Toruniu, s.42-47.

Sudziński Ryszard, Samulski Michał

: Dzieje przemysłu piernikarskiego w Toruniu, „Rocznik Toruński”, z. 6.

Udziela Seweryn

: Pierniki toruńskie, dodatek do „Ilustrowanego Kuriera Codziennego”, nr 266,

września.

Udziela Seweryn

: Pierniki w Polsce, „Rzeczy Piękne, Organ Muzeum Przemysłowego w Krakowie”, r. VI., nr 10–11.

Ulanowski Witold

: Ciasto św. Priski, „Arkady”, r. 1, nr 8.

W.W. [Wacław Wytyk?]

: O pierniku toruńskim wiadomości kilka. Specjał, którym Toruń królewskich gości witał, „Dzień Pomorza”, nr 296, 24-25-26 grudnia.

Wargowski Mieczysław

: Zbiory ludowe na Wawelu, „Przewodnik Katolicki”, r. XXXIII, nr 30.

Woźniczko Magdalena, Orłowski Dominik

: Europejskie muzea produktów żywnościowych i ich znaczenie w turystyce kulinarnej, ZNUV, 54 (3).

Woźniczko Magdalena, Orłowski Dominik

: Pierniki jako element potencjału turystyki kulinarnej Torunia, ZNUV, 60 (3).

Wójcik Halina

: Pierniki odpustowe w południowej Małopolsce, „Polska Sztuka Ludowa”, t. 20, z. 3-4.

Załęska Halina

: Dział Sztuki, (Sprawozdania działów muzeum w Toruniu za lata 1945–1961), „Rocznik Muzeum w Toruniu”, t. 1, z. 2.

Żywirska Maria

: Rzeźbione formy piernikarskie, „Polska Sztuka Ludowa”, t. 11, z. 2.

[bibliografia internetowa wewnątrz skoroszytu]

Annual Review of Museum Anthropology

Downloads

  • PDF (Język Polski)

Published

2020-12-31

How to Cite

1.
JĘDRZEJEWSKA, Anna Kornelia. Arcydzieła z ciasta. Toruńskie pierniki w zbiorach muzealnych w Polsce i na świecie. Annual Review of Museum Anthropology. Online. 31 December 2020. No. 7, pp. 61-104. [Accessed 8 July 2025]. DOI 10.12775/ZWAM.2020.7.05.
  • ISO 690
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Download Citation
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Issue

No. 7 (2020)

Section

Artykuły naukowe

License

  1. The authors give the publisher (Polish Ethnological Society) non-exclusive license to use the work in the following fields:
    • recording of a Work / subject of a related copyright;
    • reproduction (multiplication) Work / subject of a related copyright in print and digital technique (ebook, audiobook);
    • marketing of units of reproduced Work / subject of a related copyright;
    • introduction of Work / object of related copyright to computer memory;
    • dissemination of the work in an electronic version in the formula of open access under the Creative Commons license (CC BY - ND 4.0).
  2. The authors give the publisher the license free of charge.
  3. The use of the work by publisher in the above mentioned aspects is not limited in time, quantitatively nor territorially.

Stats

Number of views and downloads: 951
Number of citations: 0

Search

Search

Browse

  • Browse Author Index
  • Issue archive

User

User

Current Issue

  • Atom logo
  • RSS2 logo
  • RSS1 logo

Information

  • For Readers
  • For Authors
  • For Librarians

Newsletter

Subscribe Unsubscribe

Language

  • English
  • Deutsch
  • Język Polski
  • Español (España)
  • Italiano
  • Français (Canada)
  • Čeština
  • Français (France)
  • Hrvatski
  • Srpski
  • Українська

Tags

Search using one of provided tags:

piernik, kolekcja, piernikarstwo, dziedzictwo kulinarne, forma piernikarska, lokalna społeczność, piperatologia, Toruń, produkty spożywcze w muzeum
Up

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partners

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Nicolaus Copernicus University Accessibility statement Shop