The Source of Phosphorus in Diet of 17 Year Old Youth
DOI:
https://doi.org/10.12775/v10251-012-0058-yKeywords
consumption phosphorus, sources of phosphorus, school childrenAbstract
Introduction. Phosphorus is an element naturally occurring in foods. A large amount of this compound is also added to foods such as emulsifiers, stabilizers, and rippers. The growing popularity of high-processed foods is becoming a problem, because in the diets children and young people followed excess phosphorus intake.
Thepurpose of this work was an evaluation of consumption of phosphorus and showing its sources in daily food ration of school children of age 17 years from Kuyavian-Pomeranian province.
Materials and methods. Information about the composition of ingested food ration was obtained by interview of 24 hours. On the basis of information on consumption and a phosphorus content in 100 g of food products, phosphorus content in daily food ration was calculated. The values obtained were compared with the norm for people aged 16-18 years old (EAR = 1050 mg/person/day). Next the percentage of phosphorus from the six food groups in food rations for girls and boys were calculated, defining the structure of the element consumed. Differentiation of gender-related phosphorus intake was conducted by Mann-Whitney U test. Statistical analysis was performed using Statistica.
Results. The analysis showed that the diet of young people was characterized by a high content of phosphorus. The average content of phosphorus in the daily food ration of boys was 1939.8±62.7 mg/person/day, representing 184.7% of the average demand for phosphorus (EAR). In the group of girls, phosphorus intake was significantly lower than in boys - 1245.7±38.4 mg/person/day, representing 118.6% of the EAR. The main sources of phosphorus in the diet were grain products, potatoes and animal products (milk and dairy products, meat, sausages, fish and eggs).
Conclusions. Excessive intake of phosphorus was found in the diet of young people. 3 groups of food products were the source of over 80% of ingested phosphorus.
References
Kunachowicz H., Wojtasik A.: Fosfor jako składnik produktów żywnościowych. XIII Konferencja Dyskusyjna: Fakty i fikcje w żywieniu człowieka, 2005; Warszawa, 12-18.
Rutkowska U., Kunachowicz H.: Ocena spożycia fosforu z uwzględnieniem fosforanów dodawanych do żywności i wpływu na metabolizm wapnia i innych składników mineralnych. Żyw. Czł. i Met., 1994; XXI (2): 180-191.
Chwojnowska Z., Charzewska J., Chabros E. i wsp.: Zawartość wapnia oraz fosforu w dietach młodzieży z warszawskich szkół podstawowych. Roczn. PZH, 2002; 53 (2): 157-165.
Ostrowska A., Szewczyński J., Gajewska M.: Wartość odżywcza całodziennej racji pokarmowej uczniów szkół średnich z województwa mazowieckiego. Cz.II. Składniki mineralne i witaminy. Żyw. Czł. i Met., 2003; XXX (1/2): 367-371.
Czeczelewski J., Raczyński G.: Ocena spożycia wapnia i fosforu w całodziennych racjach pokarmowych dzieci z powiatu bialskiego. Żyw. Czł. i Met., 2005; XXXII (Sup.1): 109-115.
Jeżewska-Zychowicz M.: Ocena zawartości wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży w wieku 13-15 lat. Cz.1. Żyw. Czł. i Met., 2005; XXXII (Sup.1): 630-635.
Charzewska J., Wajszczyk B., Chwojnowska Z. i wsp.: Żywieniowe czynniki ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych w populacji dzieci i młodzieży. Otyłość, żywienie, aktywność fizyczna, zdrowie Polaków. Diagnoza stanu odżywienia, aktywności fizycznej i żywieniowych czynników ryzyka otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych w Polsce (1960-2005). Red. Jarosz M. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2006, 186-206.
Szponar L., Sekuła W., Rychlik E. i wsp.: Badania indywidualnego spożycia żywności i stanu odżywienia w gospodarstwach domowych. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2003, 264-274.
Dybkowska E., Świderski F., Waszkiewicz-Robak B.: Spożycie składników mineralnych przez dorosłych mieszkańców Warszawy na tle spożycia krajowego. Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska Lublin- Polonia, 2004; XIV (97): 14-18.
Stefańska E., Ostrowska L., Czapska D., Karczewski J.: Ocena poziomu spożycia wybranych składników mineralnych (Na, K, P, Ca, Mg, Fe, Zn) występujących w całodziennych racjach pokarmowych studentów AMB. Bromat. Chem. Toksykol., 2005; Sup., 209-211.
Kuchanowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B.: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003.
Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B.: Normy żywienia człowieka, PZWL, Warszawa 2008, 442.
Szponar L., Turlejska H., Pelzner U. i wsp.: Normy wyżywienia dla chorych dzieci i dorosłych i zbiory receptur. Podstawy naukowe żywienia w szpitalach. Red. Dzieniszewski J. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2001, 247-290.
Maruszewska M., Przysławski J.: Wybrane składniki pokarmowe w żywieniu młodzieży poznańskich szkół średnich. Żyw. Czł. i Met., 2005; 32 (1): 650-655.
Rutkowska U., Iwanow K., Chwojnowska J. i wsp.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz.II. Zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Żyw. Czł. i Met., 1993; 20 (4): 328.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
Stats
Number of views and downloads: 317
Number of citations: 0