Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Język Polski
    • English
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Język Polski
  • English

Medical and Biological Sciences

Badanie właściwości antyoksydacyjnych flawonoidów oraz miodów metodami spektroskopii optycznej
  • Strona domowa
  • /
  • Badanie właściwości antyoksydacyjnych flawonoidów oraz miodów metodami spektroskopii optycznej
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 27 Nr 4 (2013) /
  4. PRACE ORYGINALNE

Badanie właściwości antyoksydacyjnych flawonoidów oraz miodów metodami spektroskopii optycznej

Autor

  • Tomasz Wybranowski Medical Physics Division, Biophysics Department, Collegium Medicum of Nicolaus Copernicus University
  • Blanka Ziomkowska Medical Physics Division, Biophysics Department, Collegium Medicum of Nicolaus Copernicus University
  • Stefan Kruszewski Medical Physics Division, Biophysics Department, Collegium Medicum of Nicolaus Copernicus University

DOI:

https://doi.org/10.12775/mbs-2013-0036

Słowa kluczowe

flawonoidy, miód pszczeli, DPPH

Abstrakt

Flawonoidy uważane są za bardzo skuteczne wymiatacze wolnych rodników i występują niemal w każdej roślinie. Właściwości antyoksydacyjne flawonoidów oraz kilku najbardziej popularnych rodzajów miodów pszczelich zbadano metodami spektroskopii absorpcyjnej. Metody optyczne są przydatnym narzędziem do badania związków biologicznie czynnych i umożliwiają pomiary w niskich stężeniach badanych substancji oraz w warunkach fizjologicznych. Kwercetynę, naringeninę, katechinę, 3- hydroksyflawon badano w reakcji z rodnikiem 2,2-diphenyl- 1-picrylhydrazyl (DPPH•). Wyniki pokazują, że kwercetyna oraz katechina są lepszymi przeciwutleniaczami niż witamina C. Spośród analizowanych miodów miód gryczany wykazuje najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne. Przeprowadzono także badania kinetyki wymiatania wolnych rodników. Zaobserwowano, że popularna witamina C wymiata wolne rodniki niemal natychmiast po dodaniu do roztworu DPPH, zaś flawonoidy raczej wywołują wykładniczy zanik stężenia wolnych rodników. Nasze wyniki wskazują także, że dodanie CuCl2 do roztworu DPPH i kwercetyny nie wpływa znacząco na zdolności przeciwutleniające kwercetyny.

Bibliografia

Puzanowska-Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M.: Reaktywne formy azotu i tlenu. Pol. Merk. Lek., 2009, 27, 160, 338-340.

Grzenkowicz J., Wojtkowiak D., Podhajska A.J.: Reaktywne formy tlenu jako cząsteczki sygnałowe. Pol. J. Cosmetol., 2002, 2, 90-106.

Wei Q., Shen H., Wang L.E., et al: Association between low dietary folate intake and suboptimal cellular DNA repair capacity. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 2003, 12, 963-969.

Warner H.R.: Superoxide dismutase, aging, and degenerative disease. Free Radic. Biol. Med. 1994, 17, 249-258.

Harman D.: Aging: a theory based on free radicals and radiation chemistry. J. Gerontol., 1956, 11, 288-300.

Sengupta B., Sengupta P.K.: The interaction of quercetin with human serum albumin: a fluorescence spectroscopic study. Biochem. Biophys. Res. Commun., 2002, 299(3), 400-403.

Dufour C., Dangles O.: Flavonoid-serum albumin complexation: determination of binding constants and binding sites by fluorescence spectroscopy. Biochim. Biophys. Acta, 2005, 1721, 164-173.

Cooper R.A., Molan P.C., Harding K.G.: Honey and gram positive cocci of clinical significance in wounds. J. Appl. Microbiol., 2002, 93, 857-863.

Khanduja KL., Bhardwaj A.: Stable free radical scavenging and antiperoxidative properties of resveratrol compared in vitro with some other bioflavonoids. Indian J. Biochem. Biophys., 2003, 40, 416-422.

Firuzi O., Lacanna A., Petrucci R., Marrosu G., Saso L.: Evaluation of the antioxidant activity of flavonoids by "ferric reducing antioxidant power" assay and cyclic voltammetry. Biochim. Biophys. Acta.,2005, 1721, 174-184.

Dueñas M., González-Manzano S., González-Paramás A., Santos-Buelga C.: Antioxidant evaluation of Omethylated metabolites of catechin, epicatechin and quercetin. , 2010, 51(2), 443-449.

Morel I., Lescoat G., Cogrel P., Sergent O.:Antioxidant and iron-chelating activities of the flavonoids catechin, quercetin and diosmetin on iron-loaded rat hepatocyte cultures. Biochem. Pharmacol.,1993, 45, 13-19. [http://dx.doi.org/10.1016/0006-2952(93)90371-3]

Dangles O., Fargeix G.,Dufour C.: One-electron oxidation of quercetin and quercetin derivatives in protic and non protic media. J. Chem. Soc., Perkin Trans. 2, 1999, 1387-1396.

Gheldof N, Wang XH, Engeseth NJ.: Identification and Quantification of Antioxidant Components of Honeys from Various Floral Sources. J. Agric. Food Chem. ,2002, 50(21), 5870-5877

Medical and Biological Sciences

Pobrania

  • PDF (English)

Opublikowane

2014-04-08

Jak cytować

1.
WYBRANOWSKI, Tomasz, ZIOMKOWSKA, Blanka & KRUSZEWSKI, Stefan. Badanie właściwości antyoksydacyjnych flawonoidów oraz miodów metodami spektroskopii optycznej. Medical and Biological Sciences [online]. 8 kwiecień 2014, T. 27, nr 4, s. 53–58. [udostępniono 6.7.2025]. DOI 10.12775/mbs-2013-0036.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 27 Nr 4 (2013)

Dział

PRACE ORYGINALNE

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 885
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Język Polski
  • English

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

flawonoidy, miód pszczeli, DPPH
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa