Badanie właściwości antyoksydacyjnych flawonoidów oraz miodów metodami spektroskopii optycznej
DOI:
https://doi.org/10.12775/mbs-2013-0036Słowa kluczowe
flawonoidy, miód pszczeli, DPPHAbstrakt
Flawonoidy uważane są za bardzo skuteczne wymiatacze wolnych rodników i występują niemal w każdej roślinie. Właściwości antyoksydacyjne flawonoidów oraz kilku najbardziej popularnych rodzajów miodów pszczelich zbadano metodami spektroskopii absorpcyjnej. Metody optyczne są przydatnym narzędziem do badania związków biologicznie czynnych i umożliwiają pomiary w niskich stężeniach badanych substancji oraz w warunkach fizjologicznych. Kwercetynę, naringeninę, katechinę, 3- hydroksyflawon badano w reakcji z rodnikiem 2,2-diphenyl- 1-picrylhydrazyl (DPPH•). Wyniki pokazują, że kwercetyna oraz katechina są lepszymi przeciwutleniaczami niż witamina C. Spośród analizowanych miodów miód gryczany wykazuje najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne. Przeprowadzono także badania kinetyki wymiatania wolnych rodników. Zaobserwowano, że popularna witamina C wymiata wolne rodniki niemal natychmiast po dodaniu do roztworu DPPH, zaś flawonoidy raczej wywołują wykładniczy zanik stężenia wolnych rodników. Nasze wyniki wskazują także, że dodanie CuCl2 do roztworu DPPH i kwercetyny nie wpływa znacząco na zdolności przeciwutleniające kwercetyny.Bibliografia
Puzanowska-Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M.: Reaktywne formy azotu i tlenu. Pol. Merk. Lek., 2009, 27, 160, 338-340.
Grzenkowicz J., Wojtkowiak D., Podhajska A.J.: Reaktywne formy tlenu jako cząsteczki sygnałowe. Pol. J. Cosmetol., 2002, 2, 90-106.
Wei Q., Shen H., Wang L.E., et al: Association between low dietary folate intake and suboptimal cellular DNA repair capacity. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev., 2003, 12, 963-969.
Warner H.R.: Superoxide dismutase, aging, and degenerative disease. Free Radic. Biol. Med. 1994, 17, 249-258.
Harman D.: Aging: a theory based on free radicals and radiation chemistry. J. Gerontol., 1956, 11, 288-300.
Sengupta B., Sengupta P.K.: The interaction of quercetin with human serum albumin: a fluorescence spectroscopic study. Biochem. Biophys. Res. Commun., 2002, 299(3), 400-403.
Dufour C., Dangles O.: Flavonoid-serum albumin complexation: determination of binding constants and binding sites by fluorescence spectroscopy. Biochim. Biophys. Acta, 2005, 1721, 164-173.
Cooper R.A., Molan P.C., Harding K.G.: Honey and gram positive cocci of clinical significance in wounds. J. Appl. Microbiol., 2002, 93, 857-863.
Khanduja KL., Bhardwaj A.: Stable free radical scavenging and antiperoxidative properties of resveratrol compared in vitro with some other bioflavonoids. Indian J. Biochem. Biophys., 2003, 40, 416-422.
Firuzi O., Lacanna A., Petrucci R., Marrosu G., Saso L.: Evaluation of the antioxidant activity of flavonoids by "ferric reducing antioxidant power" assay and cyclic voltammetry. Biochim. Biophys. Acta.,2005, 1721, 174-184.
Dueñas M., González-Manzano S., González-Paramás A., Santos-Buelga C.: Antioxidant evaluation of Omethylated metabolites of catechin, epicatechin and quercetin. , 2010, 51(2), 443-449.
Morel I., Lescoat G., Cogrel P., Sergent O.:Antioxidant and iron-chelating activities of the flavonoids catechin, quercetin and diosmetin on iron-loaded rat hepatocyte cultures. Biochem. Pharmacol.,1993, 45, 13-19. [http://dx.doi.org/10.1016/0006-2952(93)90371-3]
Dangles O., Fargeix G.,Dufour C.: One-electron oxidation of quercetin and quercetin derivatives in protic and non protic media. J. Chem. Soc., Perkin Trans. 2, 1999, 1387-1396.
Gheldof N, Wang XH, Engeseth NJ.: Identification and Quantification of Antioxidant Components of Honeys from Various Floral Sources. J. Agric. Food Chem. ,2002, 50(21), 5870-5877
Pobrania
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 885
Liczba cytowań: 0