Przejdź do sekcji głównej Przejdź do głównego menu Przejdź do stopki
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język
    • Język Polski
    • English
  • Menu
  • Strona domowa
  • Aktualny numer
  • Archiwum
  • O czasopiśmie
    • O czasopiśmie
    • Przesyłanie tekstów
    • Zespół redakcyjny
    • Polityka prywatności
    • Kontakt
  • Zarejestruj
  • Zaloguj
  • Język:
  • Język Polski
  • English

Medical and Biological Sciences

PROBIOTYKI W ŻYWNOŚCI. ISTOTNY CZYNNIK PREWENCYJNY W ALERGOLOGII DZIECIĘCEJ CZY KONTROWERSYJNY DODATEK? PRZEGLĄD PIŚMIENNICTWA
  • Strona domowa
  • /
  • PROBIOTYKI W ŻYWNOŚCI. ISTOTNY CZYNNIK PREWENCYJNY W ALERGOLOGII DZIECIĘCEJ CZY KONTROWERSYJNY DODATEK? PRZEGLĄD PIŚMIENNICTWA
  1. Strona domowa /
  2. Archiwum /
  3. Tom 26 Nr 2 (2012) /
  4. Selected articles presented during the 2nd International Conference „Europejski Wymiar Nauk o Zdrowiu”

PROBIOTYKI W ŻYWNOŚCI. ISTOTNY CZYNNIK PREWENCYJNY W ALERGOLOGII DZIECIĘCEJ CZY KONTROWERSYJNY DODATEK? PRZEGLĄD PIŚMIENNICTWA

Autor

  • Izabela Glaza Department of Pharmacology and Therapy, Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń
  • Katarzyna Pietkun Department and Clinic of Rehabilitation, Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń
  • Rafał Szadujkis-Szadurski Department of Pharmacology and Therapy, Collegium Medicum in Bydgoszcz,Nicolaus Copernicus University in Toruń
  • Krystyna Nowacka Department and Clinic of Rehabilitation, Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń
  • Magdalena Hagner-Derengowska Department of Pharmacology and Therapy, Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń
  • Maciej Nowacki Tissue Engineering Department, Collegium Medicum in Bydgoszcz, Nicolaus Copernicus University in Toruń

DOI:

https://doi.org/10.12775/4066

Słowa kluczowe

probiotyk, bakterie probiotyczne, alergia pokarmowa, alergologia

Abstrakt

Jednym z częściej poruszanych obecnie tematów problemowych w współczesnej alergologii dziecięcej są alergie pokarmowe. Dane statystyczne na temat liczby dzieci obarczonych tym typem alergii są rozbieżne według doniesień poszczególnych autorów. Jednak niezmiennie od kilku lat w publikacjach i doniesieniach naukowych wskazuje się na tendencję wzrostową w ilości nowo rozpoznanych różnych form alergii pokarmowej. Według danych (AAAAI) w latach 1997-2007 liczba rozpoznań u dzieci poniżej 18 roku życia wzrosła o 18%. Dane Europejskie zawarte w raportach (EFA) potwierdzają także tendencję wzrostową w tym aspekcie. Obok znacznego rozwoju diagnostyki i różnych form terapii dziecięcej alergii pokarmowej, istotnie zwraca się na przestrzeni ostatnich lat, także uwagę na czynniki mogące wpływać prewencyjnie na rozwój tej choroby. Do tego typu czynników zalicza się także probiotyki.

Bibliografia

Del Giudice MM, Leonardi S, Maiello N, Brunese FP. Food allergy and probiotics in childhood. J Clin Gastroenterol. 2010 Sep;44 Suppl 1:S22-5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20562632

Furrie E. Probiotics and allergy. Proc Nutr Soc. 2005 Nov;64(4):465-9. DOI: http://dx.doi.org/10.1079/PNS2005466, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16313688

He F. et al.: Comparion of mucosal adhesion and species identification of bifidobacteria isolated from healthy and allergic infants; FEMS Immunol. Med. Microbiol., 2001; 30:43-47.

Host A., Koletzko B., Dreborg S. i wsp.: Dietary products in infants for treatment and prevention of food allergy. Joint statement of the European Society for Paediatric Allergology and Clinical Immunology (ESPACI) Committee on Hypoallergenic Formulas and the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. Arch. Dis. Child., 1999, 81, 80-84.

Isolauri E. et al.: Probiotics in the management of atopic eczema, Clin. Exp. Allergy., 2000; 30: 1604-1610.

Kalliomaki M, et al.: Probiotics in primary prevention of atopic disease. a randomised placebo-controlled trial. Lancet 2001, 357(9262):1076-9. Clin Immunol 2007, 119(1):192-8.

Kirjavainen P.V., Apostolou E., et all: New aspects of probiotics - a novel approach in the management of food allergy. Allergy, 1999, 54, 909-915. DOI: http://dx.doi.org/10.1034/j.1398-9995.1999.00103.x, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10505453

Kukkonen K, et al.: Probiotics and prebiotic galactooligosaccharides in the prevention of allergic diseases. a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Allergy Clin Immunol 2007, 119(1):192-8. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcApp=PARTNER_APP&SrcAuth=LinksAMR&KeyUT=000243622200027&DestLinkType=FullRecord&DestApp=ALL_WOS&UsrCustomerID=b7bc2757938ac7a7a821505f8243d9f3

Majama H, Isolauri E. Probiotics: a novel approach in the management of food allergy. J Allergy Clin Immunol 1997;99:179-185.

Wysocka M.: Probiotyki - nowe, obiecujące zastosowania w terapii. Nowa Pediatria 3/2001, s. 19-24.

Vliagoftis H, Kouranos VD, Betsi GI, Falagas ME.: Probiotics for the treatment of allergic rhinitis and asthma: systematic review of randomized controlled trials. Ann Allergy Asthma Immunol. 2008 Dec;101(6):570-9. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S1081-1206(10)60219-0, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19119700

Michałkiewicz J.: lmmunomodulujący wpływ probiotyków na reakcje odpornościowe. Standardy Med. 2003 T. 5 nr 9 s. 1270-1280.

Pessi T. et al.: Interleukin-10 generation in atopic children following oral Lactobacillus rhamnosus GG; Clin. Exp. Allergy., 2000; 30: 1804-1808.

Szajewska H.: Rola probiotykóww zapobieganiu i leczeniu chorób przewodu pokarmowego.: Pediatria współczesna, Gastroenterologia, Hepatologia i żywienie dziecka 2005, 7,1, 53-60.

Saavedra M.: Clinical applications of probiotic agents. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 73, No. 6, 1147S-1151S.

Savilahti E, Kuitunen M, Vaarala O.: Pre and probiotics in the prevention and treatment of food allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2008 Jun;8(3):243-8. DOI: http://dx.doi.org/10.1097/ACI.0b013e3282ffb134, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18560300

Von der Weid T, Ibnou-Zekri N, Pfeifer A.: Novel probiotics for the management of allergic inflammation. Dig Liver Dis. 2002 Sep;34 Suppl 2:S25-8.

Pelto, Isolauri, Lilius, Nuutila, Salminen: Probiotic bacteria down-regulate the milk-induced inflammatory response in milk-hypersensitive subjects but have an immunostimulatory effect in healthy subjects. Clinical & Experimental Allergy 1998, 28,12, 1474-1479. DOI: http://dx.doi.org/10.1046/j.1365-2222.1998.00449.x

Martens U, Enck P, Zieseniss E. Probiotic treatment of irritable bowel syndrome in children. Ger Med Sci. 2010 Mar 2;8

Press Release 21th of September 2011 BioGaia signs agreement with the largest pharmaceutical company in the Philippines for its probiotic chewable tablets.

Medical and Biological Sciences

Opublikowane

2012-06-30

Jak cytować

1.
GLAZA, Izabela, PIETKUN, Katarzyna, SZADUJKIS-SZADURSKI, Rafał, NOWACKA, Krystyna, HAGNER-DERENGOWSKA, Magdalena & NOWACKI, Maciej. PROBIOTYKI W ŻYWNOŚCI. ISTOTNY CZYNNIK PREWENCYJNY W ALERGOLOGII DZIECIĘCEJ CZY KONTROWERSYJNY DODATEK? PRZEGLĄD PIŚMIENNICTWA. Medical and Biological Sciences [online]. 30 czerwiec 2012, T. 26, nr 2, s. 85–88. [udostępniono 10.12.2025]. DOI 10.12775/4066.
  • PN-ISO 690 (Polski)
  • ACM
  • ACS
  • APA
  • ABNT
  • Chicago
  • Harvard
  • IEEE
  • MLA
  • Turabian
  • Vancouver
Pobierz cytowania
  • Endnote/Zotero/Mendeley (RIS)
  • BibTeX

Numer

Tom 26 Nr 2 (2012)

Dział

Selected articles presented during the 2nd International Conference „Europejski Wymiar Nauk o Zdrowiu”

Statystyki

Liczba wyświetleń i pobrań: 0
Liczba cytowań: 0

Wyszukiwanie

Wyszukiwanie

Przeglądaj

  • Indeks autorów
  • Lista archiwalnych numerów

Użytkownik

Użytkownik

Aktualny numer

  • Logo Atom
  • Logo RSS2
  • Logo RSS1

Informacje

  • dla czytelników
  • dla autorów
  • dla bibliotekarzy

Newsletter

Zapisz się Wypisz się

Język / Language

  • Język Polski
  • English

Tagi

Szukaj przy pomocy tagu:

probiotyk, bakterie probiotyczne, alergia pokarmowa, alergologia
W górę

Akademicka Platforma Czasopism

Najlepsze czasopisma naukowe i akademickie w jednym miejscu

apcz.umk.pl

Partnerzy platformy czasopism

  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademickie Towarzystwo Andragogiczne
  • Fundacja Copernicus na rzecz Rozwoju Badań Naukowych
  • Instytut Historii im. Tadeusza Manteuffla Polskiej Akademii Nauk
  • Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych PAN
  • Instytut Tomistyczny
  • Karmelitański Instytut Duchowości w Krakowie
  • Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Krośnie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych we Włocławku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie
  • Polska Fundacja Przemysłu Kosmicznego
  • Polskie Towarzystwo Ekonomiczne
  • Polskie Towarzystwo Ludoznawcze
  • Towarzystwo Miłośników Torunia
  • Towarzystwo Naukowe w Toruniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Mikołaja Kopernika
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Warszawski
  • Wojewódzka Biblioteka Publiczna - Książnica Kopernikańska
  • Wyższe Seminarium Duchowne w Pelplinie / Wydawnictwo Diecezjalne „Bernardinum" w Pelplinie

© 2021- Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Deklaracja dostępności Sklep wydawnictwa