PROBIOTYKI W ŻYWNOŚCI. ISTOTNY CZYNNIK PREWENCYJNY W ALERGOLOGII DZIECIĘCEJ CZY KONTROWERSYJNY DODATEK? PRZEGLĄD PIŚMIENNICTWA
DOI:
https://doi.org/10.12775/4066Słowa kluczowe
probiotyk, bakterie probiotyczne, alergia pokarmowa, alergologiaAbstrakt
Jednym z częściej poruszanych obecnie tematów problemowych w współczesnej alergologii dziecięcej są alergie pokarmowe. Dane statystyczne na temat liczby dzieci obarczonych tym typem alergii są rozbieżne według doniesień poszczególnych autorów. Jednak niezmiennie od kilku lat w publikacjach i doniesieniach naukowych wskazuje się na tendencję wzrostową w ilości nowo rozpoznanych różnych form alergii pokarmowej. Według danych (AAAAI) w latach 1997-2007 liczba rozpoznań u dzieci poniżej 18 roku życia wzrosła o 18%. Dane Europejskie zawarte w raportach (EFA) potwierdzają także tendencję wzrostową w tym aspekcie. Obok znacznego rozwoju diagnostyki i różnych form terapii dziecięcej alergii pokarmowej, istotnie zwraca się na przestrzeni ostatnich lat, także uwagę na czynniki mogące wpływać prewencyjnie na rozwój tej choroby. Do tego typu czynników zalicza się także probiotyki.Bibliografia
Del Giudice MM, Leonardi S, Maiello N, Brunese FP. Food allergy and probiotics in childhood. J Clin Gastroenterol. 2010 Sep;44 Suppl 1:S22-5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20562632
Furrie E. Probiotics and allergy. Proc Nutr Soc. 2005 Nov;64(4):465-9. DOI: http://dx.doi.org/10.1079/PNS2005466, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16313688
He F. et al.: Comparion of mucosal adhesion and species identification of bifidobacteria isolated from healthy and allergic infants; FEMS Immunol. Med. Microbiol., 2001; 30:43-47.
Host A., Koletzko B., Dreborg S. i wsp.: Dietary products in infants for treatment and prevention of food allergy. Joint statement of the European Society for Paediatric Allergology and Clinical Immunology (ESPACI) Committee on Hypoallergenic Formulas and the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. Arch. Dis. Child., 1999, 81, 80-84.
Isolauri E. et al.: Probiotics in the management of atopic eczema, Clin. Exp. Allergy., 2000; 30: 1604-1610.
Kalliomaki M, et al.: Probiotics in primary prevention of atopic disease. a randomised placebo-controlled trial. Lancet 2001, 357(9262):1076-9. Clin Immunol 2007, 119(1):192-8.
Kirjavainen P.V., Apostolou E., et all: New aspects of probiotics - a novel approach in the management of food allergy. Allergy, 1999, 54, 909-915. DOI: http://dx.doi.org/10.1034/j.1398-9995.1999.00103.x, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10505453
Kukkonen K, et al.: Probiotics and prebiotic galactooligosaccharides in the prevention of allergic diseases. a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Allergy Clin Immunol 2007, 119(1):192-8. http://gateway.webofknowledge.com/gateway/Gateway.cgi?GWVersion=2&SrcApp=PARTNER_APP&SrcAuth=LinksAMR&KeyUT=000243622200027&DestLinkType=FullRecord&DestApp=ALL_WOS&UsrCustomerID=b7bc2757938ac7a7a821505f8243d9f3
Majama H, Isolauri E. Probiotics: a novel approach in the management of food allergy. J Allergy Clin Immunol 1997;99:179-185.
Wysocka M.: Probiotyki - nowe, obiecujące zastosowania w terapii. Nowa Pediatria 3/2001, s. 19-24.
Vliagoftis H, Kouranos VD, Betsi GI, Falagas ME.: Probiotics for the treatment of allergic rhinitis and asthma: systematic review of randomized controlled trials. Ann Allergy Asthma Immunol. 2008 Dec;101(6):570-9. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/S1081-1206(10)60219-0, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19119700
Michałkiewicz J.: lmmunomodulujący wpływ probiotyków na reakcje odpornościowe. Standardy Med. 2003 T. 5 nr 9 s. 1270-1280.
Pessi T. et al.: Interleukin-10 generation in atopic children following oral Lactobacillus rhamnosus GG; Clin. Exp. Allergy., 2000; 30: 1804-1808.
Szajewska H.: Rola probiotykóww zapobieganiu i leczeniu chorób przewodu pokarmowego.: Pediatria współczesna, Gastroenterologia, Hepatologia i żywienie dziecka 2005, 7,1, 53-60.
Saavedra M.: Clinical applications of probiotic agents. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 73, No. 6, 1147S-1151S.
Savilahti E, Kuitunen M, Vaarala O.: Pre and probiotics in the prevention and treatment of food allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2008 Jun;8(3):243-8. DOI: http://dx.doi.org/10.1097/ACI.0b013e3282ffb134, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18560300
Von der Weid T, Ibnou-Zekri N, Pfeifer A.: Novel probiotics for the management of allergic inflammation. Dig Liver Dis. 2002 Sep;34 Suppl 2:S25-8.
Pelto, Isolauri, Lilius, Nuutila, Salminen: Probiotic bacteria down-regulate the milk-induced inflammatory response in milk-hypersensitive subjects but have an immunostimulatory effect in healthy subjects. Clinical & Experimental Allergy 1998, 28,12, 1474-1479. DOI: http://dx.doi.org/10.1046/j.1365-2222.1998.00449.x
Martens U, Enck P, Zieseniss E. Probiotic treatment of irritable bowel syndrome in children. Ger Med Sci. 2010 Mar 2;8
Press Release 21th of September 2011 BioGaia signs agreement with the largest pharmaceutical company in the Philippines for its probiotic chewable tablets.
Opublikowane
Jak cytować
Numer
Dział
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 0
Liczba cytowań: 0