The Influence of diet on the course and activity of Crohn's disease and ulcerative colitis - a review of available literature
DOI:
https://doi.org/10.12775/QS.2024.17.53124Keywords
inflammatory bowel disease, Crohn disease, diet, nutrition, colitis ulcerosaAbstract
Introduction: Inflammatory bowel disease (IBD) is a chronic inflammatory disease of the digestive tract. It is a clinical entity that includes: Crohn's disease (CD) and ulcerative colitis (UC). Food intake is an important environmental factor that influences the development of IBD. This article reviews studies on different dietary options and their effects on the course and activity of Crohn's disease and ulcerative colitis.
Materials and methods: A review of the literature available in the PubMed database was carried out, using the key words: ”inflammatory bowel disease”; ”Crohn disease”; ”diet”; “nutrition”; „colitis ulcerosa”.
Results: Appropriate diet selection is important in the course of inflammation in the intestines. It influences disease activity. It turns out that the diet improves inflammation parameters, clinical symptoms, and quality of life. In patients with inflammatory bowel disease, one should also remember about deficiencies such as iron, vitamin D or protein deficiency, the demand of which is increased in sick patients compared to the general population.
Conclusions: An individualized approach to nutritional therapy may be one of the main branches of treatment for patients with inflammatory bowel diseases. However, there is a need for further research on larger groups of patients in order to effectively implement it into treatment standards.
References
Comeche JM, Caballero P, Gutierrez-Hervas A, García-Sanjuan S, Comino I, Altavilla C, et al. Odżywianie jelitowe u pacjentów z nieswoistymi zapaleniami jelit. Przegląd systematyczny, metaanaliza i metaregresja. Obj. 11, Składniki odżywcze. MDPI AG; 2019.
Guan Q. Kompleksowy przegląd i aktualizacja dotycząca patogenezy zapalnej choroby jelita. J Immunol Res. 2019;2019.
Comeche JM, Gutierrez-Hervás A, Tuells J, Altavilla C, Caballero P. Predefinedowane diety u pacjentów z nieswoistymi nieswoią zapalenia jelit: Przegląd systematyczny i metaanaliza. Obj. 13, Składniki Odżywcze. MDPI AG; 2021. s. 1–22.
Serrano Fernandez V, Seldas Palomino M, Laredo-Aguilera JA, Pozuelo-Carrascosa DP, Carmona-Torres JM. Dieta wysokowłonkowa i choroba Leśniowskiego-Crohna: Przegląd systematyczny i metaanaliza. Obj. 15, Składniki Odżywcze. Multidyscyplinarny Instytut Wydawnictwa Cyfrowego (MDPI); 2023.
Chicco F, Magrì S, Cingolani A, Paduano D, Pesenti M, Zara F, et al. Wielowymiarowy wpływ diety śródziemnomorskiej na pacjentów z IBD. Zapalenie jelita Dis. 2021 Sty 1;27(1):1–9.
Bischoff SC, Escher J, Hébuterne X, Kłęk S, Krznaric Z, Schneider S, et al. Nutrición Hospitalaria Artículo Especial Guía ESPEN: nutrición clínica en la enfermedad inflamatoria intestinal ESPEN Guideline: clinical nutrition in inflammatory bowel disease Correspondencia. 2022; Dostępne od: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Erol Doğan Ö, Karaca Çelik KE, Baş M, Alan EH, Çağın YF. Wpływ diety śródziemnomorskiej, kurkuminy i resweratrolu na łagodne do umiarkowanego aktywne wrzodziejące zapalenie jelita grubego: wieloośrodkowe randomizowane badanie kliniczne. Składniki odżywcze. 2024 maja 16;16(10).
Suskind DL, Lee D, Kim YM, Wahbeh G, Singh N, Braly K, i in. Specyficzna dieta węglowodanowa i modyfikacja diety jako terapia indukcyjna w chorobie Leśniowskiego-Crohna u dzieci: Randomizowane badanie kontrolowane przez dietę. Składniki odżywcze. 2020 Gru 1;12(12):1–23.
Lewis JD, Sandler RS, Brotherton C, Brensinger C, Li H, Kappelman MD, i in. Randomizowane badanie porównujące specyficzną dietę węglowodanową z dietą śródziemnomorską u dorosłych z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Gastroenterologia. 2021 Wrz 1;161(3):837-852.e9.
Fritsch J, Garces L, Quintero MA, Pignac-Kobinger J, Santander AM, Fernández I, et al. Dieta o niskiej zawartości tłuchu i błonnika zmniejsza markery zapalenia i dysbiozy oraz poprawia jakość życia u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Gastroenterologia Kliniczna i Hepatologia. 2021 Czerwiec 1;19(6):1189-1199.e30.
Levine A, El-Matary W, Van Limbergen J. Podejście oparte na przypadkach do nowych kierunków w terapii dietetycznej choroby Leśniowskiego-Crohna: Pokarm do przemyślenia. Składniki odżywcze. 2020 Mar 1;12(3).
Szczubełek M, Pomorska K, Korólczyk-Kowalczyk M, Lewandowski K, Kaniewska M, Rydzewska G. Skuteczność diety wykluczającej chorobę Leśniowskiego-Crohna w indukcji remisji u dorosłych pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Składniki odżywcze. 2021 1 listopada;13(11).
Algera JP, Demir D, Törnblom H, Nybacka S, Simrén M, Störsrud S. Dieta o niskiej zawartości FODMAP zmniejsza objawy żołądkowo-jelitowe w zespole jelita drażliwego, a odpowiedź kliniczną można przewidzieć na podstawie ciężkości objawów: Randomizowane badanie krzyżowe. Odżywianie Kliniczne. 1 grudnia 2022 r. ;41(12):2792–800.
Melgaard D, Sørensen J, Riis J, Ovesen TS, Leutscher P, Sørensen S, et al. Skuteczność eliminacji FODMAP i późniejszych zaślepionych prowokacji kontrolowanych placebo w randomizowanym kontrolowanym badaniu u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego w remisji i objawami zespołu jelita drażliwego: studium wykonalności. Składniki odżywcze. 2022 Mar 1;14(6).
Verburgt CM, Ghiboub M, Benninga MA, de Jonge WJ, Van Limbergen JE. Strategie terapii żywieniowej w pediatrycznej chorobie Leśniowskiego-Crohna. Obj. 13, Składniki Odżywcze. MDPI AG; 2021. s. 1–20.
Schreiner P, Martinho-Grueber M, Studerus D, Vavricka SR, Tilg H, Biedermann L. Odżywianie w chorobie zapalnej jelit. Obj. 101, Trawienie. S. Karger AG; 2020. s. 120–35.
Moriczi M, Pujol-Muncunill G, Martín-Masot R, Treviño SJ, Cantón OS, Sangrador CO, et al. Predyktory odpowiedzi na wyłączne żywienie dojelitowe w nowo zdiagnozowanej chorobie Leśniowskiego-Crohna u dzieci: Badanie przeprowadzone przez SEGHNP. Składniki odżywcze. 2020 Kwiecień 1;12(4).
Albenberg L, Brensinger CM, Wu Q, Gilroy E, Kappelman MD, Sandler RS, et al. Dieta uboga w czerwone i przetworzone mięso nie zmniejsza wskaźnika zaostrzeń choroby Leśniowskiego-Crohna. Gastroenterologia. 2019 Lip 1;157(1):128-136.e5.
Battistini C, Ballan R, Herkenhoff ME, Saad SMI, Sun J. Witamina d moduluje mikrobiotę jelitową w chorobach zapalnych jelit. Int J Mol Sci. 2021 Sty 1;22(1):1–22.
Murdaca G, Gerosa A, Paladin F, Petrocchi L, Banchero S, Gangemi S. Witamina d i mikrobiota: Czy istnieje związek z alergiami? Obj. 22, International Journal of Molecular Sciences. MDPI; 2021.
El Amrousy D, El-Afify D, Elsawy A, Elsheikh M, Donia A, Nassar M. Laktoferyna w niedokrwistości z niedoboru żelaza u dzieci z nieswoistymi zapaleniami jelit: badanie kliniczne. Pediatr Res. 2022 Wrz 1;92(3):762–6.
Howaldt S, Domènech E, Martinez N, Schmidt C, Bokemeyer B. Długoterminowa skuteczność doustnego maltolu żelazowego w porównaniu z dożylną karboksymaltozą żelaza w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza u pacjentów z chorobą zapalną jelit: randomizowane kontrolowane badanie nieistotrwałości. Zapalenie jelita Dis. 2022 Mar 1;28(3):373–84.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Julia Dębińska, Zuzanna Bentkowska, Jagna Golemo, Justyna Szpyra, Izabela Kałuża, Magdalena Górska, Gabriela Dziuba, Aleksandra Bogoń, Magdalena Ostojska, Małgorzata Miazga
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Stats
Number of views and downloads: 382
Number of citations: 0