Składniki niedoborowe w dietach roślinnych
DOI:
https://doi.org/10.12775/KOSMOS.2024.006Słowa kluczowe
diety, wegetarianizm, weganizm, składniki odżywczeAbstrakt
W ostatnich latach rośnie popularność diet roślinnych. Ludzie decydują się na nie z różnych powodów: względy etyczne, zdrowie, troska o środowisko, lepsze samopoczucie, walory smakowe. Stosowanie diet roślinnych pozostaje tematem kontrowersyjnym. Z jednej strony ich zwolennicy mówią o korzystnym wpływie na organizm, z drugiej - o niedoborach pokarmowych, których przyczyną może być rezygnacja z surowców odzwierzęcych. Ryzyko niedoborów istnieje, przy czym jednocześnie można przytoczyć dowody potwierdzające korzystny wpływ wegetarianizmu w profilaktyce wielu schorzeń, takich jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca. Ryzyko niedoborów jest różne, w zależności od tego, jak dużo produktów pochodzenia zwierzęcego zostanie wykluczonych z diety. Największe niesie ze sobą weganizm, gdyż dochodzi tutaj do zrezygnowania z największej liczby tych pokarmów. Jednak występowanie niedoborów nie zależy wyłącznie od rodzaju stosowanej diety. Duży wpływ ma również wiedza o żywieniu się roślinami. Im jest ona mniejsza, tym ryzyko wystąpienia niedoborów większe. Należy zwrócić uwagę na makro- i mikroelementy, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, których braki mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Wśród składników niedoborowych najczęściej wymienia się białko, żelazo, witaminę B12, wapń i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Przejście na dietę roślinną nie jest równoznaczne z deficytem tych składników. Prawidłowo ułożona, zbilansowana dieta roślinna, jest odpowiednia na każdym etapie życia, w tym również u dzieci, kobiet ciężarnych czy osób starszych. Aby mieć pewność, że stosowana dieta jarska jest zdrowa, należy poznać roślinne źródła niedoborowych składników i wiedzieć, jak odpowiednio komponować ze sobą produkty spożywcze, by nie narazić się na braki.
Bibliografia
Boczar P., 2018. Białko roślinne – źródła, koszty produkcji i jakość. Problemy Rolnictwa Światowego 18(4), 122–132.
Borawska M., Malinowska M., 2015. Wegetarianizm: zalety i wady. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
Centrum Badania Opinii Społecznej 2014. Zachowania Żywieniowe Polaków. Komunikat badań CBOS nr 115.
Chabasińska M., Przysławski J., Lisowska A., Schlegel-Zawadzka M., Grzymisławski M., Walkowiak J., 2008. Type and Length of Vegetarian Diet and Serum Vitamin B12 Concentrations. Gastroenterology Review 3(2), 63–67.
Ciborowska H., Rudnicka A., 2014. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. IV. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
Dorsz N., 2023. Rodzaje wegetarianizmu. Wszystkie odmiany wegetarianizmu, Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/rodzaje-wegetarianizmu/#google_vignette.
Florczak I., 2022. Anemia. Dieta przy niedokrwistości – kluczowe zasady. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/dieta-przy-niedokrwistosci/.
Gołdys R., 2021. Suplementy diety. Bezpieczeństwo i zagrożenia stosowania suplementów. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/suplementy-diety/.
Gowin E., Horst-Sikorska W., 2010. Żelazne zapasy – komu w XXI wieku grozi niedobór żelaza?. Farmacja Współczesna 3, 139–146.
Grabda M., 2018. Olej lniany – źródło zdrowia. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/olej-lniany-zrodlo-zdrowia/.
Grądzki D., 2018. Jak ważny w diecie jest selen?. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/jak-wazny-w-diecie-jest-selen/.
Gröber U., 2010. Mikroskładniki odżywcze: tuning metaboliczny, profilaktyka, leczenie. Wydawnictwo Medpharm.
Gryszówka N., 2018. Niedobór cynku. Objawy, przyczyny, diagnoza i normy. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/niedobor-cynku/.
Hopwood C.J., Bleidorn W., Schwaba T., Chen S., 2020. Health, Environmental, and Animal Rights Motives for Vegetarian Eating, Plos One 15(4).
Jankowska A., 2019. Korzyści i zagrożenia stosowania diety wegetariańskiej. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/korzysci-i-zagrozenia-stosowania-diety-wegetarianskiej/.
Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J., 2020. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Kaczorek M., 2022. Dieta roślinna – od czego zacząć, na co zwrócić uwagę przy kompozycji diety?. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/.
Kibil I., 2018. Kwasy omega-3 w diecie roślinnej. wegecentrum.pl (blog). https://wegecentrum.pl/2018/09/19/kwasy-omega-3-w-diecie-weganskiej/.
Kibil I., 2018. Selen a diet wegańska. wegecentrum.pl(blog) https://wegecentrum.pl/2018/08/27/4682/.
Kibil I., 2018. Witamina B12 w diecie wegańskiej. wegecentrum.pl (blog) https://wegecentrum.pl/2018/09/19/witamina-b12-w-diecie-weganskiej/.
Kibil I., 2019. Cynk a dieta roślinna. wegecentrum.pl(blog). https://wegecentrum.pl/2019/07/17/cynk-w-diecie-roslinnej/.
Kmieciak N., 2018. Alternatywne Źródła Wapnia. Nie tylko mleko – najlepsze źródła wapnia. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/alternatywne-zrodla-wapnia/.
Kwarcińska K., 2019. Fleksitarianizm – gdy nie możesz żyć bez mięsa. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/fleksitarianizm/.
Latocha K., 2021. Czy diety eliminacyjne u zdrowych osób w jakimkolwiek wieku są dobrym pomysłem?. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/czy-diety-eliminacyjne-u-zdrowych-osob-w-jakimkolwiek-wieku-sa-dobrym-pomyslem/.
Lebiedzińska A., Rypina M., Czaja J., Petrykowska K., Szefer P., 2010. Ocena zawartości witaminy D w całodziennych racjach pokarmowych dorosłych Polaków. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 3, 255–259.
Maczfit 2021. Ranking najbardziej wegetariańskich miast w Polsce – Wegetarianie i mięsożercy pod lupą! Blog dietetyczny – porady o diecie i odchudzaniu https://www.maczfit.pl/blog/wegetarianski-ranking-miast/.
Makowska-Donajska M., Hirnle L., 2017. Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas ciąży. Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2(4), 166–172.
Mechlińska A., 2024. Omega-3 dla dzieci. Dlaczego jest ważne i jak je uzupełniać. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/omega-3-dla-dzieci/.
Melina V., Craig W., Levin S., 2016. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics https://www.jandonline.org/article/S2212-2672(16)31192-3/abstract.
Miernik M., 2016. Magnez, wapń, żelazo – jak mądrze je suplementować?. Świat Przemysłu Farmaceutycznego 2, 94–98.
Moczulska K., 2021. Czym się różni weganizm od wegetarianizmu?. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/czym-sie-rozni-weganizm-od-wegetarianizmu/.
Myszkowska-Ryciak J., Hornberger R., Harton A., Gajewska D., 2015. Ocena spożycia wybranych składników pokarmowych u osób stosujących dietę wegańską. Problemy Higieny i Epidemiologii 2015 96(4), 769–772.
Nezlek J.B., Cypryańska M., Tomczyk J., Adamczyk D., Forestell C., 2018. Projekt Vegetarian Research Group. WegePanel.
Niewęgłowska K., 2021. Witaminy dla wegetarian. O których witaminach należy pamiętać. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/witaminy-dla-wegetarian/.
Ostfeld R.J., 2017. Definition of a plant-based diet and overview of this special issue. Journal of Geriatric Cardiology 14(5), 315.
Panoff L., Marengo K., 2020. Plant-Based vs. Vegan Diet — What’s the Difference?. Healthline https://www.healthline.com/nutrition/what-is-a-vegan#what-it-is.
Parol D., 2020. Siemię lniane – mielenie i przechowywanie, dr Damian Parol (blog). https://www.damianparol.com/siemie-lniane-mielenie-i-przechowywanie/.
Parol D., Mamcarz A., 2015. Diety roślinne w kontekście chorób układu sercowo-naczyniowego. Folia Cardiologica 10(2), 92–99.
Pawłowska A., Kocur A., Siudem P., Paradowska K., 2018. Badanie stabilności oleju lnianego i oleju z czarnuszki. Postępy Fitoterapii 19(3), 157–163.
Reguła J., 2013. Charakterystyka i ocena wybranych diet alternatywnych. Forum Zaburzeń Metabolicznych 4(3), 115–121. https://journals.viamedica.pl/forum_zaburzen_metabolicznych/article/view/36146.
Samek G., 2021. Żelazo w diecie wegetariańskiej. Co jeść, a czego nie jeść?. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/zelazo-w-diecie-wegetarianskiej-co-jesc-a-czego-nie-jesc/
Sicińska P., Pytel E., Kurowska J., Koter-Michalak M., 2015. Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach. Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej 69, 838–852.
Smyrek R., 2019. Dieta roślinna – ile o niej wiemy?. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/dieta-roslinna-ile-o-niej-wiemy/.
Sprengel M., 2020. Zalety wegetarianizmu, rodzaje i odmiany diety wegetariańskiej. Centrum Szkoleń Sportowych. https://szkoleniacss.com/dieta-wegetarianska-i-jej-odmiany-wady-zalety-oraz-korzysci-zdrowotne/.
Szafraniec K., 2023. Jod w diecie - rola, występowanie i zapotrzebowanie. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/jod-w-diecie-rola-wystepowanie-i-zapotrzebowanie/.
Szczepańska I., 2020. Czy weganizm jest zdrowy? Tak, jeśli pamiętasz o tych składnikach. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/czy-weganizm-jest-zdrowy/.
Szot M., 2020. Dieta roślinna w sporcie. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/dieta-roslinna-w-sporcie/.
Śliwińska A., Olszówka M., Pieszko M., 2014. Ocena wiedzy na temat diet wegetariańskich wśród populacji trójmiejskiej. Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. 133–146.
Śliż D., Zgliczyński W., Szeligowska J., Rostkowska O., Pinkas J., 2016. Modyfikacja zwyczajów żywieniowych w prewencji chorób cywilizacyjnych. Postępy Nauk Medycznych 5, 344–49.
Trzeciak M., 2019. Czy witarianizm – jedzenie na surowo – to zdrowa dieta?. Crazy Nauka https://www.crazynauka.pl/czy-witarianizm-jedzenie-na-surowo-to-zdrowa-dieta/.
Tuchendler D., Bolanowski M., 2010. Sezonowość zmian stężeń witaminy D w organizmie człowieka. Endokrynologia. Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 6(1), 36–41.
Wałkowicz E., 2015. Podstawy diety roślinnej: witamina D. erVegan (blog) https://ervegan.com/2015/05/podstawy-weganizmu-witamina-d/.
Wałkowicz E., 2017. Bez mięsa, więc pełni tabletek – jak wygląda wegańska suplementacja?. erVegan (blog) https://ervegan.com/2017/04/bez-miesa-wiec-pelni-tabletek/.
Wałkowicz E., 2020. 5 mitów o wegańskiej suplementacji diety. erVegan (blog) https://ervegan.com/2020/04/5-mitow-o-weganskiej-suplementacji-diety/.
Wilińska A., 2021. Oleje tłoczone na zimno. Dlaczego oleje zimnotłoczone są zdrowsze? Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/oleje-tloczone-na-zimno/.
Włodarek D., Lange E., 2023. Współczesna dietoterapia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
Wolnicka K., 2022. Suplementy diety – czy pomagają w zachowaniu zdrowia i mogą chronić przed chorobami, w tym nowotworami?. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/suplementy-diety-czy-pomagaja-w-zachowaniu-zdrowia-i-moga-chronic-przed-chorobami-w-tym-nowotworami/.
Wzorek K., 2020. Czy mięso jest zdrowe?. Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/czy-mieso-jest-zdrowe/
Zbietka K., 2022. Anemia złośliwa – objawy, dieta, postępowanie. Czym jest choroba Addisona-Biermera? Dietetycy.org.pl https://dietetycy.org.pl/choroba-addisona-biermera/.
Pobrania
Opublikowane
Numer
Dział
Statystyki
Liczba wyświetleń i pobrań: 169
Liczba cytowań: 0
