Typy edycji „Opowieści wigilijnej” Charlesa Dickensa. Wstępny przegląd - Moczkodan, Rafał (Sztuka Edycji, 2026)
W artykule zostały omówione różne edycje i adaptacje Opowieści wigilijnej Charlesa Dickensa. Sklasyfikowano je według wierności tłumaczeniu, ilustracji (oryginalne versus nowe), stopnia skrócenia (wersje uproszczone dla dzieci), adaptacji (komiksy), wydań dwujęzycznych, okolicznościowych (kalendarze adwentowe) oraz wykorzystania fragmentów na artefaktach. Autor ukazał bogactwo wydań, kreatywność wydawców i niesłabnące zainteresowanie czytelników, sugerując dalsze badania nad tłumaczeniami i odbiorem różnych edycji.