Nad rękopisem „Młodzieńca zaklętego” Adama Mickiewicza - Szargot, Maciej (Sztuka Edycji, 2026)
W artykule omówiono kształt ballady Młodzieniec zaklęty z rękopisu pierwszej części Dziadów Adama Mickiewicza i z wydań dramatu. Zwrócono uwagę na przyjęcie arbitralnych i słabo lub bałamutnie umotywowanych rozwiązań edytorskich – zwłaszcza jeśli chodzi o zakończenie ballady. Efektem jest stworzenie powszechnie znanej wersji tekstu, która jednak wcale nie jest jedyną możliwą. Prześledzono też, jak zmienia się znaczenie omawianego tekstu (potraktowanego jako symboliczny skrót dramatu) w zależności od jego uznanego przez edytora lub badacza kształtu. Stwierdzono także, że ballada ma w istocie charakter fragmentu, podobnie jak pierwsza część Dziadów.