Od edycji papierowej do edycji cyfrowej. Na przykładzie powieści „Na prowincji” Elizy Orzeszkowej - Mędrzecka-Stefańska, Anna (Sztuka Edycji, 2026)
Autorka artykułu omawia przejście od edycji papierowej do edycji cyfrowej na przykładzie powieści Na prowincji Elizy Orzeszkowej. Analizuje wyzwania i korzyści związane z tworzeniem edycji hybrydowej, która obejmuje zarówno wersję papierową, jak i cyfrową. W szczególności skupia się na przeniesieniu komentarza edytorskiego do środowiska cyfrowego oraz na wykorzystaniu narzędzi takich jak TEI Panorama do anotacji tekstu. Edycje cyfrowe mogą przynieść badaczom twórczości Orzeszkowej realne korzyści, umożliwiając bardziej szczegółową analizę jej języka i warsztatu pisarskiego. Edycję hybrydową przygotowuje zespół edytorów pracujących nad tekstem i komentarzem, a następnie zespół cyfrowy, który dostosowuje materiał do medium cyfrowego. Edycja cyfrowa jest tworzona z wykorzystaniem standardu TEI (Text Encoding Initiative), co pozwala na szczegółowe oznaczanie i prezentowanie tekstu. W artykule omówiono przykłady na to, jak wykorzystanie środowiska cyfrowego może wzbogacić zrozumienie tekstu, oraz wykorzystanie narzędzi cyfrowych do śledzenia odmian, emendacji i koniektur, co daje całościowy obraz procesu edytorskiego.