Jak dziś wydać „Faraona”? - Utkowska, Beata (Sztuka Edycji, 2026)
Artykuł przedstawia argumenty przemawiające za przygotowaniem nowego wydania krytycznego Faraona Bolesława Prusa. Powieść przez dziewięćdziesiąt lat była wydawana, czytana i interpretowana w wersji zaproponowanej przez Zygmunta Szweykowskiego, który tekst utworu ustalał dwukrotnie: w 1935 i 1954 roku. Jest to wersja z tzw. epilogiem i w kształcie językowym opartym głównie na rękopisie, czyli niezgodna z tą redakcją autorską, na której druk pisarz wyraził zgodę. Powołując się na opinie krytyków decyzji Szweykowskiego, przede wszystkim Stanisława Pigonia i Marii Prussak, autorka artykułu przedstawia założenia nowej edycji krytycznej Faraona. Edycja ta zostanie opracowana na podstawie drugiego wydania książkowego (1901), zatem bez tzw. epilogu oraz w ostatecznym brzmieniu nadanym powieści przez Prusa.