Prace nad wydaniem „Pism” Adama Mickiewicza pod redakcją Zofii Stefanowskiej – szkołą nowoczesnego edytorstwa - Kalinowska, Maria (Sztuka Edycji, 2026)
Artykuł stanowi przypomnienie prac zespołu przygotowującego pod kierownictwem Zofii Stefanowskiej (1926–2007) z Instytutu Badań Literackich PAN edycję krytyczną Pism Adama Mickiewicza. Prace nad edycją krytyczną, w pełni naukową, dzieł Mickiewicza trwały kilka lat od roku 1991 i nie zostały zakończone. Celem autorki tekstu jest utrwalenie tego mało znanego, a ważnego przedsięwzięcia edytorsko-tekstologicznego, w którym brali udział najwybitniejsi ówcześni znawcy i edytorzy twórczości poety, dzielący się swoją wiedzę z młodszymi badaczami. Ta dokumentacja może zainspirować przyszłych wydawców twórczości autora Dziadów. Drugi cel stanowi refleksja nad sytuacją wydawniczą dzieł Mickiewicza, która została określona przez brak pełnej edycji krytycznej całej twórczości poety. Trzeba przy tym dodać, że prace Komitetu Redakcyjnego Pism Mickiewicza z początku lat dziewięćdziesiątych są jedyną znaną próbą zmierzenia się z wyzwaniem, jakim jest edycja krytyczna, w pełni naukowa, całości dzieł Mickiewicza – próbą podjętą po niedokończonej edycji pod redakcją Konrada Górskiego.