Edycja krytyczna nowel Sienkiewicza - Kuniczuk, Agnieszka (Sztuka Edycji, 2026)
Celem artykułu jest zaprezentowanie zasad wydania nowel w ramach grantu Narodowego Rozwoju Humanistyki (NPRH): „Pisma Henryka Sienkiewicza. Edycja krytyczna pierwsza. Z okazji 100. Rocznicy Odzyskania Niepodległości”. Autorka wskazuje, na jakie trudności natrafiają badacze przy konstruowaniu edycji nowel, a także jak utwory nowelistyczne Sienkiewicza korelują z twórczością powieściową. Stawia pytania i próbuje odpowiedzieć, jakiej edycji właściwie potrzebujemy i na co należy zwrócić uwagę, by była ona jak najbardziej funkcjonalna i nakierowana na czytelnika.