Dylematy edytora. Co warto zmienić? - Skorupa, Ewa (Sztuka Edycji, 2026)
Artykuł dotyczy towarzyszących edytorowi dylematów, które pojawiły się w trakcie przygotowywania do druku edycji felietonów Bolesława Prusa, Homo sapiens Stanisława Przybyszewskiego oraz Rodziny Połanieckich Henryka Sienkiewicza. Stanowi jednocześnie propozycję stworzenia nowej instrukcji wydawniczej, która uprościłaby dotychczasowe i dziś nie zawsze już aktualne i słuszne ustalenia.