[„Zapylona droga”] Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Próba krytyki genetycznej - Płońska, Katarzyna (Sztuka Edycji, 2025)
Celem artykułu jest próba analizy i interpretacji pod kątem krytyki genetycznej opowiadania z czasu wojny pt. Zapylona droga… Krzysztofa Kamila Baczyńskiego. Omawiany utwór istnieje tylko w jednym brulionowym przekazie rękopiśmiennym i nigdy nie został opublikowany, dlatego analiza ta jest analizą przed-tekstu zgodnie z definicją Pierre-Marca de Biasiego. Wykorzystując metodę krytyki genetycznej, krok po kroku odtworzono proces tworzenia opowiadania przez Baczyńskiego, który pisał pod wpływem chwili, bez szczegółowego planu, co widać na przykładzie licznych zmian koncepcyjnych. Jedynie krótka notatka świadczy o zaplanowaniu jednego wątku, a rysunki na marginesach i skreślone wyliczenia wskazują na głębokie zastanowienie nad dalszym ciągiem fabuły i próby wyobrażenia sobie przestrzeni utworu.