Pierwsze wprawki literackie Józefa Ignacego Kraszewskiego. Bajki (1825–1827) - Furtakowa, Małgorzata (Sztuka Edycji, 2025)
W ramach artykułu omówiono aż dwadzieścia cztery bajki napisane przez Józefa Ignacego Kraszewskiego w latach 1825–1827. Spośród nich tylko cztery są oryginalnymi dziełami pisarza. Pozostałe to naśladownictwo dzieł Ezopa i Floriana. Bajki Kraszewskiego nie zostały jeszcze opublikowane. W Muzeum Józefa Ignacego Kraszewskiego znajduje się kopia wykonana przez głuchoniemego siostrzeńca powieściopisarza, Bogusława Kraszewskiego. Autograf baśni spłonął w 1944 roku, ponieważ był przechowywany w Bibliotece Ordynacji Krasińskich w Warszawie.