Plany i cyfry. Warsztat pisarski w notatnikach Józefa Łobodowskiego - Wójtowicz, Aleksander (Sztuka Edycji, 2025)
Artykuł został poświęcony planom pracy oraz cyfrom w notatnikach Józefa Łobodowskiego. Choć z punktu widzenia badań edytorskich stanowią zjawisko marginalne, to można je uznać za ważny element pisarskich praktyk pisarza, który na bieżąco porządkował swoją pracę oraz obowiązki publikacyjne. Przeprowadzone w artykule analizy pokazują, jak można odczytywać tego rodzaju zapiski oraz jakich informacji dostarczają na temat literackiej i publicystycznej twórczości pisarza. Graficzne, liczbowe i tekstowe elementy były związane z rytem tworzenia, za ich pomocą pisarz porządkował swoje obowiązki, prognozował tempo pracy oraz jej rezultaty.