O bezcennych znaleziskach wydobytych z makulatury introligatorskiej (rzecz o szesnastowiecznych kartach do gry) - Krzak-Weiss, Katarzyna (Sztuka Edycji, 2025)
Artykuł jest poświęcony szesnastowiecznym kartom do gry odkrytym w oprawach starych druków znajdujących się w polskich księgozbiorach, m.in. w Archiwum Archidiecezjalnym w Gnieźnie. Karty te zostały wydobyte z makulatury introligatorskiej, którą wykorzystano do wykonania tekturek służących do usztywnienia okładzin, czyli tzw. kompaturek (lub kompatywek). Najstarsze tego typu znalezisko zostało odkryte przez Tomasza Ujazdowskiego już w pierwszej połowie XIX wieku. Odkrycie gnieźnieńskie jest zaś jak dotąd najmłodsze i nigdy wcześniej nie było opisywane.